I september 2015 brændte Frederiksminde Spejderhytte ned i en påsat brand i Odense. Tirsdag eftermiddag var der officiel indvielse, og spejdergruppen Sortebrødre har igen en hytte at være i.

Fruens Bøge: - Tjikker likker tjikker likker tjau tjau tjau.  

Robuste mandestemmer høres tydeligt mellem træerne i Fruens Bøge skov tirsdag eftermiddag. En stor flok spejdere, forældre og pårørende står foran indgangen til den nye Frederiksminde Spejderhytte. To år efter nedbrændingen af den gamle hytte fra 1850 har spejdergruppen Sortebrødre nu igen tag over hovedet.

Frederiksminde spejderhytte

Frederiksminde spejderhytte i Fruens Bøge brændte ned 19. september 2015, så kun ydermurene stod tilbage.Spejdergruppen Sortebrødre flyttede i 1959 ind i hytten i Fruens Bøge, som blev bygget tilbage i 1850.

Sortebrødrene blev på grunden i Fruens Bøge efter branden, selvom der ikke var andet end aske tilbage af deres hytte. Frimurerlogen hjalp spejdergruppen med en stor økonomisk donation, så spejderne kunne få midlertidigt tag over hovedet i form af en række skurvogne.

I december 2016 kunne Sortebrødrene holde Rejsegilde for den nye spejderhytte, og i sommers flyttede de de første møbler ind i hýtten.

En 41-årig mand blev i 2016 tiltalt for at sætte ild til spejderhytten. Hytten lå ved siden af den nedbrændte Restaurant Carlslund, som brændte ned i samme periode, men som den 41-årige ikke blev tiltalt for. Han blev idømt fem års fængsel for 11 påsatte brande og en blufærdighedskrænkelse i Odense.

- For os er det en kæmpe lettelse. Vi har haft to ret hårde år, og vi har manglet et sted at høre til, fortæller gruppeleder Jes Bacher Kristensen.

I september 2015 brændte Frederiksminde ned ved en påsat brand, men Sortebrødrene forlod aldrig grunden i Fruens Bøge trods kulde og slud om vinteren.

- I starten valgte vi at slå et telt op, da det er her, vi hører til.

Gammelt med det nye

Da den røde snor klippes over af rådmand Jane Jegind, strømmer de mange fremmødte ind i den nye hytte. Udefra ligner hytten sit gamle jeg, men indeni har hytten fået en anderledes rumdeling, et sænket loft, et moderne køkken og et opvarmet rum til spejdernes våde ting. Vagn Nielsen, byggeansvarlig for Frederiksminde og ingeniør i By- og Kulturforvaltningen, forsikrer, at hytten lever op til et moderne hus.

En rundtur i den nye hytte viser også, at hytten har fået et moderne touch. Det var dog vigtigt for gruppeleder Jes Bacher Kristensen, at der også var noget genkendeligt ved hytten.

- Vi har været med i proccessen, og vi var interesseret i, at der skulle være noget af det samme, så folk kunne genkende stedet igen. Det er for eksempel de samme slags vinduer og store døre, som der var i det gamle, fortæller han.

Men trods de ud- og indvendige lighedstegn, kan spejderne godt både se og mærke forskel i hytten.

- Det er blevet bedre end forventet. Da vi fik nøglerne i sommers og kom ind med de første af vores ting, blev vi rigtig glade for resultatet, siger Jes Bacher Kristensen.

- Folk har givet os en masse af deres personlige spejderting, som er med til at give hytten en gammel sjæl igen.

I telt, skur og hytte

Sortebrødrene forlod aldrig deres grund i Fruens Bøge skov, og på de to år, der er gået, siden Frederiksminde brændte ned, har de boet i telt og skurvogne. Frimurerlogen hjalp spejdergruppen med en stor økonomisk donation, så spejderne kunne få et mere stabilt tag over hovedet fra foråret 2016 i form af tre skurvogne.

- Det var især hårdt for dem i 0. og 1. klasse om vinteren, da vi boede i teltene. I frostvejr var det okay, da flyverdragterne kan tage en del, men i januar, da det blev tøvejr, var det svært for de mindste, forklarer Jes Bacher Kristensen.

Sortebrødre mistede nogle af deres brødre i løbet af vinteren, men da foråret bankede på, kom medlemmerne piblende lige så roligt igen. I dag har Sortebrødrene knap 150 medlemmer, hvilket de har haft de seneste par år.

Med den nye hytte er det også tid til nye minder.

- Det, at hytten nu er færdig, frigiver en masse energi til at arbejde videre med det spejderarbejde, vi vil, siger Jes Bacher Kristensen og uddyber:

- De minder, der gik tabt, skal vi nu hen at skabe igen.

  • Peter Leth-Larsen

    Af: