Vandprøver med desphenyl-chloridazon er fundet på to vandværker

Assens Forsyning har taget flere boringer ud af drift på Mariendal Vandværk og Kildebakken Vandværk. Det skyldes, at der er fundet indhold af nedbrydningsproduktet desphenyl-chloridazon i vandprøver, som blev taget i sidste uge. Den tilladte grænseværdi for desphenyl-chloridazon, som dannes når ukrudtsmidlet chloridazon nedbrydes i jorden, er 0,1 mikrogram/l. Boringerne i Assens viser værdier op til 2,3 mikrogram/l.

Assens Kommunes miljø- og naturchef Annette Bæk fortæller, at man ikke tidligere har testet drikkevandet for ukrudtsmidlet, fordi det ikke har været et krav fra Miljøstyrelsen. Men Assens Forsyning er begyndt på det, efter der har været flere fund af stoffet i drikkevandet på Fyn.

I løbet af efteråret 2017 bliver det obligatorisk for vandværker at teste for desphenyl-chloridazon. Det har vist sig, at produktet nedbrydes meget vanskeligt i jord og grundvand, og derfor kan stoffet findes i jordbunden og grundvandet mange år efter, at chloridazon har været anvendt.

Ikke sundhedsskadeligt

Chloridazon, også kaldet Pyramin, blev tidligere brugt som ukrudtsmiddel i produktion af roer, rødbeder og løg, men har været forbudt i Danmark siden 1996. Ifølge Sundhedsstyrelsen er den sundhedsmæssige acceptable daglige indtagelse af desphenyl-chloridazon 300 mikrogram/l for voksne og 50 mikrogram/l for børn.

- Sundhedsmæssigt læner vi os fuldstændig op af Sundhedsstyrelsen. Men vi har orienteret embedslægen om fundet, og så må han vurdere, om der skal undersøges yderligere, siger Annette Bæk.

At der er fundet forurening ved Kildebakkens og Mariendalsværkets Kildefelter kan skyldes, at de er meget sårbare for nedsivning af forurening fra jordoverfladen, da grundvands-magasinerne ikke er beskyttet af tykke lerlag, oplyser hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Assens Forsyning tirsdag eftermiddag, men Annette Bæk fortæller, at Assens Forsyning i forvejen er ude at lede efter nye kildefelter i Assens.

  • Andersen_Lærke_bjørn

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens og på LokalAvisen Assens. Jeg har været ansat på Fyens Stiftstidende siden 2011 og skriver primært om skole og uddannelse samt arbejdsmarked. Jeg er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2010. Jeg bor i Assens sammen med min mand, som er pædagog og arbejder på et opholdssted i Brenderup.