Michael Harder har købt resterne af den gamle Odense-virksomhed, der i mere end tres år var ejet af H.J. Hansen

Virksomheden er flyttet, der er indrettet nye lokaler, nyt lager, nyt faktureringssystem, og så er der sat langt lys på strategien. For 10 måneder siden købte Michael Harder resterne af en af Odenses gamle hæderkronede virksomheder, der gennem tiderne både har handlet med stål, vvs og maskinteknik. Siden 1953 har den været et datterselskab i H.J Hansen koncernen. Men meget har ændret sig gennem årene. Da det gik bedst, var der flere hundrede medarbejdere i Rasmus Holbeck. I dag er der fire. Og det er vel at mærke inklusiv ejeren selv. Til gengæld har de i fællesskab mere end 40 års erfaring fra virksomheden, hvis man summer deres cv'er sammen.

Rasm. Holbeck Hydraylik Aps

Michael Harder har købt Rasm. Holbeck der i mere end 60 har været et datterselskab i H.J. Hansen koncernen.Efter overtagelsen er virksomheden flyttet fra området omkring Odense Havn til Hvidkærvej 27A i Odense SV.

Den 37-årige ejer er uddannet i 2003 som afsætningsassistent inden for værktøj, maskiner og teknik.

I 2005 blev han ansat hos Rasm. Holbeck som ekstern sælger, og siden 2007 har han været ansat i Parker Hannifin, hvor han blandt andet har haft ansvaret det danske forhandlernet.

- Vi har valgt at beholde navnet fordi det er kendt, og fordi der stadig kommer kunder ind fra gaden, siger Michael Harder, der selv er tidligere ansat.

Mens virksomheden oplevede solid vækst op gennem 1960'erne og 1970'erne, så gik det også den anden vej. I mange år var selskabet en tung klods om benet på H.J. Hansen, og da genvindingskoncernen i 2016 både solgte rederiet, lastbilerne og en del af de svenske aktiviteter, så bød Michael Harder ind.

 

 

- Så i princippet var der kun navnet og varelageret tilbage, siger Michael Harder, der er sælger og i dag ejer 85 procent af Rasm. Holbeck.

De sidste 15 procent ligger hos Jesper Haas, der er uddannet eksportingeniør. Ligesom Michael Harder har han ikke bare en fortid hos den fynske grossistvirksomhed. De to har tidligere været ansat hos amerikanske Parker Hannifin, der med et verdensomspændende forhandlernetværk er storleverandør af komponenter inden for lufttryk og hydraulik, filter, automation og instrumentering.

Rasm. Holbechs største kunder er stadig industrivirksomheder, men groft sagt bruges der hydraulik og lufttryk til alt, hvad der bevæger sig. Og derfor er kundegruppen langt større. Det kan både være smede, landmænd, lastvognsmekanikere og truck-montører. Men det kan også være vindmølleproducenter og entreprenører, så markedet er meget fragmenteret og listen over potentielle kunder er lang.

- Vi har kendt hinanden i mange år, og vi har ofte talt om, hvordan man kunne gøre tingene anderledes. Så det prøver vi nu, siger Michael Harder.

I mange år havde Rasm. Hobeck til huse i Victoriagade på Odense Havn. Men virksomheden er nu flyttet ud i industriområdet på Hvidkærvej i den sydvestlige del af Odense. Med Scandic Hotel og motorvejen som nærmeste nabo.

Åbner ny konceptforretning

Et af de mest synlige tiltag i de nye lokaler er konceptbutikken ParkerStore. Her er hylderne fyldt op med fittings og komponenter - omhyggeligt præsenteret som i et moderne byggemarked. Målt på antal hyldemeter er forretningen i Odense en af Europas største, og derfor er de hele tiden i stand til at plukke blandt de 4800 varenumre.

- Beslutningen om at flytte blev taget for at gøre det lettere for kunderne at komme til og fra butikken, siger Michael Harder, mens han viser rundt i de nye lokaler.

Med butikken som virksomhedens faste base kan kunderne komme ind fra gaden og få produceret en ny hydraulikslange til traktoren, gaffeltrucken eller plæneklipperen.

- Normalt ligger de her ting i en papkasse, men hos os er det hele pakket ud og lagt frem. Så med det her koncept forsøger vi at puste støvet af den gamle virksomhed, siger Michael Harder.

Fremtiden er digital

Mens butikken og værkstedet styres af Robin Tanderup, så sidder Jesper Haas i kontorlokalet ved siden af og kigger frem. For en af hans vigtigste funktioner er, at gøre forretningen digital. Foreløbig har han været i fuld gang med at systematisere arbejdsgangene.

- Det betyder, at mange af de ting, der før har taget timer, nu kan gøres på et par minutter. Så vi frigiver hele tiden ressourcer - selv de mest komplekse ordrer, som vi får ind nu, tager stort set ingen tid at behandle, fordi vi har lavet arbejdet på forhånd, siger Jesper Haas og fortsætter:

- Hele branchen har generelt været præget af en træghed eller modvillighed over for alt, hvad der bare lugter af digitalisering og internet. Man har troet, at det ville gå over, men sådan er virkeligheden jo ikke. Gennemsigtigheden er derude i forvejen, og det benytter vi os af.

  • Bach-Laursen_Thomas_(2015)_014

    Af:

    Journalist, HD(A). Er skrivende på erhvervsredaktionen. Uddannet fra SDU i 2005 med praktik på Dagbladet Børsen. Har tidligere været på lokalredaktionen i Kerteminde, hvor også tovholderfunktionen på Kerteminde Ugeavis blev udfyldt over flere omgange. Senest da avisen blev relanceret i 2011. Siden blev der lavet nyheder til Fyens.dk og trukket i snorene bag tillægget Man:d, der i dag går under navnet Gear. Tjente de første lommepenge på en afløsertjans som avisbud. Gæt selv hvilket blad.

Mere om emnet

Se alle