En gruppe børn strander på en øde ø, hvor mystik og intriger lurer under overfladen. 24 afsnit kan ses på DR Ultra fra oktober.

En ny tv-serie for børn, "Kolonien", bliver i disse uger optaget på Bjørnø og Avernakø.

Spændingsserien, der er i 24 afsnit, vises fra oktober på teenagekanalen DR Ultra, og det er selvfølgelig FilmFyns fortjeneste, serien optages på øerne. Den regionale filmfond har skudt penge i projektet.

Seriens plot er, at en gruppe 10-14-årige børn skal på deres første feriekoloni - langt væk fra fastlandet på en øde ø. På grund af forskellige forviklinger bliver de forladt af deres voksne, færgen til øen går - meget naturtro - i stykker.

Kolonien

Kolonien er en serie på 24 afsnit af 12 minutter, som sendes på DR Ultra fra oktober.Serien instrueres af Esben Tønnesen med Wadt Thomsen som producer. De stod også bag Pendlerkids på DR Ultra.

Producent er Supersonic Svendborg ved Lars Mitch Fischermann og Helle Brehm Fischermann.

Film Fyn har skudt 945.000 kr. i projektet, som har et samlet budget på 7,5 mio. kr.

Der er fem optagedage på Bjørnø, 12 på Avernakø og tre på Langeland.

Der er intet mobilnet, og snart går også strømmen på øen, hvor der foregår mystiske, måske overnaturlige ting. Midt i den tiltagende uhygge går det op for børnene, at de er overladt til at klare sig selv. De kommer op at toppes, og deler sig i to grupper, der er fjendtlig indstillede overfor hinanden, og snart begynder det hele at minde lidt om Fluernes Herre.

Børn får flyttet grænser

- Ja, parallellerne til Fluernes Herre eller den danske ungdomsfilm fra 70'erne, "Lad os være", er tydelige nok, men "Kolonien" er ikke "Fluernes Herre" for børn, fastslår producer Wadt Thomsen, blandt andet kendt fra DR Ultras "Pendlerkids".

Det er helt fantastisk. Hjælpsomheden kender ingen grænser, alt kan lade sig gøre her.

Producer på "Kolonien" Wadt Thomsen om hjælpsomheden på Bjørnø og Avernakø.

- Der er fokus på konflikterne, det er dem, der giver dramaet, men "Kolonien" svælger ikke i vold og død. "Koloniens" udgangspunkt er dilemmaer i børnehøjde, de kan være alvorlige nok. Serien bliver en fortælling om, hvor vigtige fællesskaber og samarbejde er, og så bliver den en historie om, at man kan meget mere, end man tror, forklarer han.

Det får skuespillerbørnene, de fleste fra København, at mærke på egen krop, når fisk skal renses for indvolde, eller hovedet skal hugges af en høne.

- De er kommet med nogle grænser, som vi har flyttet på, men ingen bliver presset til noget, de ikke vil. 12-årige Ella Paaske, der spiller enegængeren Sille, ville for eksempel kun holde ved en høne, hvis vi lovede, at den ikke fik hugget hovedet af, så vi måtte finde en anden høne til aflivningen. Andre gange er det os, der må sætte grænserne for børnene, når de for eksempel er for vilde på tømmerflåden. Dels har vi jo et enormt ansvar overfor dem, når vi har fjernet dem fra deres forældre en uge ad gangen, dels går det jo ikke an, at de møder op til optagelserne med ansigter fulde af hudafskrabninger, bemærker produceren.

Vild med øerne

Både han og resten af filmcrewet er vilde med den modtagelse, de har fået på Bjørnø og Avernakø:

- Det er helt fantastisk. Hjælpsomheden kender ingen grænser, alt kan lade sig gøre her.

- På Bjørnø ryddede de havnen for os, fordi den skulle se øde ud, og på Avernakø lukkede købmanden sin butik en dag, da vi skulle lave optagelser, selv om det betød mistet omsætning for ham. Ingen brokker sig over, vi beder naboer lade være med at bruge motorsav, mens vi optager. Opstår der problemer, er der altid én, der ved, hvem vi skal ringe til, så bliver det fixet. Jeg har virkelig aldrig oplevet noget lignende, bedyrer Wadt Thomsen.

  • JO -

    Af:

    Områderedaktør for Faaborg-Midtfyn med base i Faaborg. Har arbejdet med journalistik siden midten af 80'erne. Kom til Faaborg i 2006.

Mere om emnet

Se alle