• Mona Vander har lavet keramik, siden hun for 20 år siden kom ind på Kolding Kunsthåndværkerskole

Odense: Det er et svært ikke at stoppe op og studere, hvad Mona Vander har gang i inde i sin nye keramikbutik. Få meter fra vinduet ud mod Vindegade sidder hun ved sit arbejdsbord og deler ler i klumper på 250 gram, der skal blive til kopper.

Disse uformelige, grå dejklumper transformerer sig i løbet af flere dage til kopper magen til dem, der springer i øjnene på hylderne, som hendes kæreste snedigt har snedkereret.

Hun har kun haft butikken i en måned og er stadig ved at finde sig tilrette. Det kan være svært med fremmede, der står og betragter hende arbejde, da hun er vant til at sidde fordybet for sig selv i et baghus ved bopælen lidt længere nede ad Vindegade.

- Jeg ved ikke helt, hvordan jeg har det med det endnu. Men nu prøver jeg det i en periode og ser, hvordan det fungerer med et arbejdende værksted, siger Mona Vander.

I de seneste otte år har hun arbejdet som afløser på lokale plejehjem og sideløbende holdt keramikken ved lige på Kulturmaskinens kunstværksted. For fire år siden begyndte hun at arbejde mere målrettet hjemme og tage på markeder for at sælge sine kopper, vaser og krukker.

- Det er gået bedre og bedre på markederne, hvilket fik mig til at satse og lede efter et egnet butikslokale. Det her lokale passer perfekt i størrelse, jeg elsker lyset, og så ligger det så tæt på min bopæl, at jeg kan gå herned på to minutter, hvis noget skal i eller ud af ovnen eller dækkes til, siger Mona Vander.

Det tager typisk en time at gøre en klump ler til en kop. Derudover kommer brændingen og glaseringen. Foruden al klargøringen og oprydningen. For det sviner en hel del at dreje ler, hvis nogen skulle være i tvivl.

- Mange synes, en kop til 375 er dyr. Men hvis der går to timer i alt med at lave den, synes jeg faktisk, det er meget fair. Hver eneste kop og krus er unikt, og jeg laver ikke seks identiske kopper, selv om jeg kunne. Det er håndlavet kunst, og derfor varierer det altid i størrelse, siger Mona Vander.

Kopper med i Aftenshowet

For 20 år siden færdiggjorde hun de første to år på Kolding Kunstværkerskole. Efterfølgende kom hun ind på Kunstakademiet i Odense, hvor hun samlet gik i to år.

- Efter jeg blev mor for anden gang, var SU'en opbrugt. Jeg var nødt til at tage et arbejde for at få mad på bordet, så jeg begyndte som sundhedshjælper. Det blev et lidt andet liv, end jeg havde troet som ung. Det er en kedelig historie, men jeg var alene med mine to børn, så det kunne ikke være anderledes, konstaterer Mona Vander.

Til trods for, at hendes keramikkarriere tog noget af en omvej, kan man i dag finde hendes mælkekander, kopper og krus på hylderne i Designer Zoo og Høj Copenhagen i København samt designbutikken Grün i Aarhus. I Aftenshowet på DR har værterne og gæsterne også drukket af hendes porcelænlers-kopper fra serien "Ice Mud".

- Jeg er ikke særlig god til at henvende mig, så i alle tilfælde er det andre, der har kontaktet mig. Mange har set min produkter på diverse markeder, og i formiddags var ejeren af Grün faktisk forbi for at købe 20 kopper og sukkerskåle. Den mørke serie "Dark Nordic" er populær i Aarhus, mens den lyserøde serie sælger godt i København, siger Mona Vander.

For at få det hele til at køre rundt tilbyder hun enetimer med undervisning, hvor man kommer hjem med sit eget stykke keramik.

- Det koster 585 kroner for en time med soloundervisning. Jeg tænker, det er det samme, mange bruger på at gå til frisør. Når man skal have noget unikt, skal det også afspejles i prisen, siger Mona Vander.

Hun giver sig selv minimum et halvt år som fuldtidskeramiker i Vindegade. Derefter vurderer hun, om den arbejdende butik bliver permanent.

- Jeg er ikke den fødte business-kvinde, så jeg skal lige se tiden an, før jeg træffer den beslutning, siger Mona Vander.

Se også www.monavander.dk

  • Michael Bager

    Af:

    Reporter på Odenseredaktionen, musikredaktør og flittig skribent til rejsemagasinet Siesta. Født i Aars, Himmerland, i 1977 og bosat på Fyn siden 2004. Har kone, der er læge på OUH, samt to døtre. Jeg er glødende AaB- og Arsenalfan, men hepper på OB i alle kampe, hvor de ikke møder nogen af de nævnte hold. Jeg elsker alt fra hiphop og heavy til punk og rendyrket rock. Jeg har i mine 10 år på avisen interviewet musikere som Tom Jones, Robert Plant, Slash, Sinéad O'Connor, Macy Gray, Bryan Adams, Chris Cornell, Cliff Richards, Dr. John, Gavin DeGraw, James Last, Jeff Beck, Kevin Costner, Manic Street Preachers, Santana, Suede, The National og Travis m.fl. Blandt danske bands mangler jeg kun C.V.Jørgensen og Kim Larsen for at have interviewet samtlige af mine hjemlige helte.

  • Af: