Initiativtager og direktør i Spis! Odense Food Festival, Tine Gudrun Petersen, har lige fra barneårene i Tommerup Stationsby været typen, der blandede sig i alting

Hun bor alene med sin syvårige datter Katinka, men selv om tiden kan være knap, prioriterer Tine Gudrun Petersen alligevel at engagere sig i en række bestyrelser og blande sig i det samfund, hun er en del af. Og drivkraften er netop datteren.

- Det kan godt lyde lidt flos­kelagtig, men for mig handler det om at skabe en bedre verden for hende, siger den 33-årige mor, der bor i Odense.

Hun har takket ja til at være nyt medlem af den dommerkomité, der afgør, hvem der skal have Bland dig Prisen 2016. Prisen er på 25.000 kroner og uddeles af Fyens Stiftstidende for at hylde personer, der engagerer sig og tager ansvar for det sted, de bor.

- Det er vigtigt at fejre dem, der gør en frivillig indsats og blander sig i det samfund, vi alle er en del af. Vi skal huske at være medskaber af samfundet og ikke kun bruger, siger Tine Gudrun Petersen.

Selv er hun typen, der meget hurtigt bliver antændt og brænder for en sag. Allerede i folkeskolen i Tommerup Stationsby involverede hun sig og var medlem af elevrådet.

- Jeg har altid haft en stærk retfærdighedssans og var et meget talende og argumenterende barn, griner hun.

Lokal gejst - også i Odense

Opvæksten var da også præget af, at der blev talt meget i hjemmet, hvor forældrene Susanne og Frode Petersen har været involveret i forældrebestyrelse, den lokale idrætsforening og andre lokale aktiviteter. I mange mindre fynske samfund er der tilsvarende en bevidsthed om, at de vil sygne hen, hvis ikke beboerne selv tager affære.

Det afspejler sig også i tidligere uddelinger af Bland dig Prisen, der er gået til Busbanden fra Morud (kamp for busrute), Aktionsgruppen i Allested-Vejle (kamp for at bevare den lokale skole) og bevægelsen Oprør fra Udkanten, der har rødder på Ærø.

Tine Gudrun Petersen oplever imidlertid også, at odenseanerne er vågnet op.

- Jeg har boet i byen i 15 år, og tidligere var det sådan, at de unge ikke hurtigt nok kunne komme væk, fordi Odense var kedelig og uinspirerende. Nu er byen vågnet. Det er helt vildt, hvad der de seneste år har været af initiativer. Både græsrødder, politikere, kulturlivet og erhvervslivet tager ansvar for, at byen får et løft, siger hun.

Hun har selv taget initiativ til madfestivalen Spis! Odense Food Festival, der foregår i september og sætter kvalitet og smag på menuen. Festivalen er også blevet hendes arbejde, da hun er ansat som direktør. Et job, som hun finder så spændende, at hun har afbrudt sit historiestudium på universitetet.

Også på frivillig basis er den 33-årige mor optaget af kvaliteten af vores fødevarer. Hun har været med til at stifte foreningen Odense Fødevarefællesskab, hvor der nu er 1200 medlemmer, der via fødevarefællesskabet køber økologiske og biodynamiske fødevarer fra lokale producenter.

- Det fede er, at fællesskabet appellerer meget bredt. Her er personer fra alle samfundslag, siger hun.

Mangfoldighed

Netop mangfoldigheden fascinerer hende også ved Bland dig Prisen, der kan gå til både enkeltpersoner og foreninger/fællesskaber, hvilket tidligere års indstillinger vidner om. Her er både frontkæmperne for trafiksikring, festivalarrangører, landsbyråd, forsamlingshusstøtter, en varmestue, atomaffaldsgruppe, aktivitetshus, idrætsforkæmpere og mange flere.

Tine Gudrun Petersen har selv sammen med de øvrige frivillige i Odense Fødevarefællesskab været finalist til prisen. Nu skal hun som dommer være med til at vurdere, hvem der skal med i finalefeltet og være den endelige vinder af de 25.000 kroner.

Når hun skal give et umiddelbart bud på, hvad hun vil lægge vægt på, nævner hun, at flere skal have glæde af det indstillede initiativ.

- Det må også godt have en social dimension, så det rammer svage grupper, og så har jeg med min baggrund øje for, om det er bæredygtige og grønne initiativer, siger hun.

Hun er med på, at de andre i dommerpanelet kan lægge vægt på helt andre ting.

- Det er det spændende, fordi vi i panelet er meget forskellige, og jeg glæder mig til at drøfte indstillingerne, siger hun.

  • Bakkær_Birgit_(2015)_002

    Af:

    Politisk journalist samfundsredaktionen. Udover politik allround har jeg særligt fokus på de fynske kommuner, trafikpolitik og kirkeforhold og har stået bag kampagner som "Fyn under forvandling", "Velfærd-hvad vil du ofre?", den fynske kirkegang, demokratikampagnen "Fyn for folket", "Ved vejkanten" og kampagne om broafgiften på Storebælt. Baggrund: Jeg har været lokalredaktør på Fyns Amts Avis i Ringe, siden lokalredaktør Midtfyns-redaktionen Fyens Stiftstidende og siden 2010 samfundsredaktionen Fyens Stiftstidende.

Mere om emnet

Se alle