Nyt stykke for unge på Teater Kompas tager fat i dysfunktionelle familiemønstre, arv, genetik - og tilgivelse.

Scene: "En ung Signe på 15 år svæver mellen liv og død. Men hvordan er hun kommet der? Og hvordan kommer hun derfra igen?"

Lyder denne indledning fra Teater Kompas' omtale af sin nye forestilling "Splittet spor" som noget fra en krimi, eller måske ligefrem en gyser? Så er det på en måde rigtigt, men samtidig forkert. Teaterleder Johanne Dal-Lewkovitch, der også er producent af forestillingen, siger det præcist:

- Det er et stykke om gysende virkelighed. Gyset er de nedarvede mønstre, man ser i dysfunktionelle familierelationer,  mønstre med fortielser, fornægtelser - alt det, man fejer ind under gulvtæppet.

Johanne Dal-Lewkovitch

Født 1976 i Aarhus.
Uddannet fra Skuespillerskolen, Aarhus, afgang 2000.

Freelanceskuespiller med arbejde i Aarhus og København.

har været både fast og løst ansat på Odense Teater,

Stiftede 2011 sit eget teater, Teater Kompas.

 

 

Pres på de unge

"Splittet spor" følger den fortvivlede Signes forsøg på at opklare, hvad der er gået forud for, at hun ligger i koma - og hvordan hun er blevet den, hun er. "Hvad kan spores i hendes sociale arv? Og hvad ligger og spøger i hendes gener? Fortiden er et uhyggeligt spøgelse, der går igen i hendes nutid og ødelægger hendes fremtid", som der står i omtalen.

"Dysfunktionelle familiemønstre" lyder som noget, det kan være svært for unge at identificere sig med. Er det ikke bare noget, andre har?

- Nej, undersøgelser viser, at der er flere og flere familier, som slås med den slags problemer, siger Johanne Dal-Lewkovitch.

- Men kommer man fra en dysfunktionel familie, føles det dysfunktionelle normalt og virkeligheden er det unormale og utrygge sted at være. Derfor kan det være så svært at bryde et mønster, da man altid vil søge tilbage til det, der føles trygt.

 

Genkendelighed

I forestillingen er Signe nødt til at få kontakt med sin fortid for at forstå sin nutid og sig selv. Hendes situation er dramatisk, men nysgerrigheden efter, hvor man kommer fra, er noget, alle kender, siger teaterlederen:

- Hvorfor er jeg sådan, hvordan var bedstemor, hvor mødte oldemor og oldefar hinanden? Det er spørgsmål, man netop begynder at stille sig selv og sine forældre i 14-15-årsalderen.

Signe opsøger både sin oldemor, sin bedstemor og sin mor, der er DNA-forsker og selv har fortrængt, hvad hun kommer fra. Spørgsmålet om social arv kontra gener er endnu et lag i forestillingen, og et emne, der også optager Johanne Dal-Lewkovitch.

- Vi ved en hel del, men vi ved stadig ikke, hvad der gør, at et barn, der aldrig har set sin far, opdager, at han og hun har de samme bevægelser, hvis de engang mødes. Hvor kommer det fra?

 

Også for voksne

Stykkets eksistentielle spørgsmål betyder, at det ikke alene henvender sig til unge, men til alle fra 15 år og op.

- Det handler om noget, der er skjult og svært at tale om, men i dramaet har vi som teaterfolk og kunstnere mulighed for at skrue op for følelserne og gøre dem synlige. På den måde kan vi være med til at rykke på nogle ting og ændre noget.

- I sidste ende handler "Splittet sind" også om tilgivelse og om at tage ansvar i sit liv. Det kan være angstprovokerende at undersøge, hvor vi kommer fra, men det er der, nøglen ligger til at komme videre. Også for voksne, siger Johanne Dal-Lewkovitch.

 

 

 

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på kulturredaktionen på Fyens Stiftstidende/Fyns Amts Avis. Har tidligere redigeret det ugentlige magasin Kultur - set fra Fyn. Skriver også lejlighedsvis klummer i magasinet Base Bolig. Har været nyhedsredaktør for Fyens Stiftstidende og kulturredaktør for de to fynske avisers fælles kulturredaktion. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1985 og inden da på Fyns Amts Avis. Var i en årrække medlem af Fynske Mediers bestyrelse. Gift og har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle