Hjemvendt eller bare kommet tilbage


Hjemvendt eller bare kommet tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For et par uger siden vendte jeg tilbage til Svendborg for i et par dage at passe et arbejde, som jeg passer en sjælden gang imellem. Svendborg er så langt fra fremmed grund for mig, jeg er opvokset uden for byen, uddannet i byen og har i en lille håndfuld år også boet i byen, før jeg trak nordpå og bosatte mig i Odense.

Alligevel skulle der ikke gå mange timer, før én kiggede på mig og konstaterede, hvad flere andre før ham syntes at have tænkt, nemlig 'du er ikke herfra'. I stedet for at rode mig ud i en længere forklaring om min geografis­ke herkomst virkede det lettere at give ham ret, og ret beset havde han faktisk ret.

For jeg stammer ikke længere fra Svendborg, jeg er odenseaner nu. Jeg vender ikke hjem, når jeg tager til Svendborg, jeg vender bare tilbage. Hvad der ikke sker så tit, for jeg har ikke noget at vende tilbage til. Alt ligner godt nok sig selv, men intet er det samme. Ansigterne i gadebilledet er ikke længere genkendelige, og jeg mødte ingen, der hævede hånden til hilsen de par gange, jeg nåede at gå på kryds og tværs af byen.

I forlængelse af alt det kom jeg til at tænke på, hvordan det som flygtning må være at skulle vende hjem. Glem alt om de sølle 45 km, der skiller Odense og Svendborg og de små, men mærkbare kulturforskelle, der til min egen store overras­kelse faktisk er mellem stor og større provinsby. Tænk at skulle rejse på tværs af kontinenter, mens elendigheden raser derhjemme, bosætte sig et sted hvor alt er én fremmed, inklusiv én selv i forhold til de, der var her først, og når man så endelig kan eller skal vende hjem igen, så risikerer man atter at stå som den fremmede. I hjemlige, men uigenkendelige omgivelser, der efter nedskydning og genopbygning aldrig kommer til at ligne det, man forlod.

Sammenlignet med dét synes min onsdag formiddags fremmedgørelse ikke af meget, men den fik mig da til at tænke, hvad der også kræver sit. Er hjem dér, hvor man kommer fra, eller dér, hvor man hører til? Altså, jeg tager hjem og besøger mine forældre, men når jeg har besøgt dem, så tager jeg hjem igen. Jeg ved det ikke, jeg har allerede brugt for lang tid på at tænke over det, og det stopper her. Ellers ender det med, jeg må forlænge sommerferien med en tænkepause, hvis nogen kommer til at sige velkommen hjem.

Hjemvendt eller bare kommet tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.