En kongelig bierstube


En kongelig bierstube

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når nu det halve kongerige i dag vender næsen mod Amalienborg Slotsplads og i kor råber "dronning, dronning kom nu frem, ellers går vi aldrig hjem", så vil jeg i dag vælge rollen som Rasmus Modsat og bevare fokus lokalt, men dog stadig på et emne, der i navn trækker på det royale. Jeg tænker på Christian 4tal, skænkestuen i Vintapperstræde og min så absolut foretrukne bierstube.

Tjek gerne allerede nu klummens hjørner. Selvom det her måske minder om en af de reklamer, der er klædt ud som en artikel, så finder du ikke et diskret "annonce" presset ind nogen steder. Hvor entydigt positivt det hele måtte lyde, så handler det her ikke om andet end god gammeldags begejstring, om glæden ved et sted og glæden ved at komme der igen (og igen).

Det går ikke vildt for sig på Christian 4tal, folk drikker deres øl, opfører sig pænt, og hver passer sit. Selv når der er fuldt hus, har stedet sin egen ro. Der er næppe nogen, der kommer her for at blive set, men sidder man her længe og ofte nok, begynder flere og flere af de andre faste gæsters ansigter at være genkendelige. Sådan er det nok på de fles­te værtshuse, men her er det ikke fordi, vi deler en last eller afhængighed. De fleste gæster her deler bare glæden ved godt øl.

Jeg er fandens glad for øl, så er det sagt. Porter eller pilsner helst, eller det bedste fra begge verdener samlet og kombineret i en half n' half. Når det gælder øl, rider jeg ikke med på den belgiske bølge, men kan blive svært lokalpatrio­tisk, når jeg kigger gennem ølkort og tavlen med gæsteøl på Christian 4tal. Bryggerierne i Refsvindinge, Ørbæk, Indslev og på Midtfyn er alle repræsenteret, med Midtfyns Bryghus' amerikanske ejer som et vægtigt argument for at ikke al amerikanisering er af det onde. Meget vand er løbet gennem åen, siden min morfar sad i spisestuen og drak Bock fra Svendborg Bryghus til sin frokost. Selv om Classic nu egentlig er en udmærket øl, er jeg taknemmelig for, at der er andet øl her fra øen end det fra bryggeriet ved Albanigade.

Tilbage på Christian 4tal venter foråret. Øllene, der trækkes op, kan trækkes udenfor, hvor man ganske praktisk kan bænke sig og følge livets gang i Vintapperstræde, mens tosser og tøser vader forbi i den ene eller anden retning. Hvis alt andet er uddebatteret, kan man så snakke om dem, efterhånden som de passerer. Eller sidde og se lidt på det hele. Der behøver jo ikke ske det store, bare fordi man er kommet ind til midtbyen.

En kongelig bierstube

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.