Dagen før dagen før dagen før ...

Martin Pedersen- klummeskibent på Xtra
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Dagen før dagen før dagen før ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I dag er dagen før dagen før dagen før dagen før dagen før dagen, det kan faktisk næsten ikke komme tættere på. Julen lurer som bekendt lige på den anden side af årets korteste dag, der dog stadig hører til blandt årets længste, når man kigger på butikkernes åbningstider. Igen denne jul synes alt at være ved det gamle. Julepynten pakkes ud og sættes op, gaverne pakkes ind og lægges ned under træet, hvert individ sine ritualer, der uden tanke på fornyelse udføres hvert år til denne tid - traditioner er på godt og ondt vanetænkning omskrevet til festligt brug.

Jeg kan dog hverken hidse mig op til eller over julen. Julepynten her i huset strækker sig til de to juleøl, der lige nu ligger i mit køleskab, og mængden af sammenkrøllede dankortkvitteringer fra dagens gaveindkøb, der som grovkornet sne ligger spredt på spisebordet.

Når det kommer til jul, mestrer jeg i særklasse begrænsningens svære kunst. Jeg smyger mig snildt uden om den overflod af overflødigheder, december tilbyder af pynt, pis og papir - en gang i mellem må man undres over, hvad folk hellere vil have end penge. Skulle nogen føle skam ved tanken om deres eget overforbrug, er afladsbrevet heldigvis vendt tilbage i en moderniseret udgave, hvor man kan købe sig til ren samvittighed for prisen af en ged, en gris eller ti høns og en hane.

Alternativt kan man blive højtidshellig og som så mange andre finde vej til kirken på mandag, dagen efter dagen, hvor kirken ellers har åbent året rundt, men hvor de færreste synes at føle behov for direkte kontakt til det ophøjede.

Endelig er der mulighed for at vente på, at vi træder ind i 2008. En ny begyndelse, tavlen vaskes ren og alt, hvad klichékanonen ellers kan trække af udsagn, der giver tro på, at fremtiden tegner lys - og helst lysere - uanset hvad udgangspunktet måtte være. Selv læner jeg mig tilbage og tænker, at det nok går.

Hvor meget eller lidt man vil det, så ender julen og nytår altid som refleksionernes tid. Hvem mødte jeg, og hvem sagde jeg farvel til? Hvem trådte i karakter, hvem svigtede, og gjorde jeg selv, hvad jeg kunne for mig, mine og Gud, konge og fædreland? Jeg vælger at tro, at min egen karakter er til godkendt.

Om det er traditionerne, trivialiteter eller din tro, der bringer dig gennem den første halvdel af næste uge - jeg ønsker dig en glædelig jul og et rigtig godt nytår.

Dagen før dagen før dagen før ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.