Odense er andet end H.C. Andersen

Martin Petersen - klummeskibent.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Odense er andet end H.C. Andersen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad der synes som omverdenens billede af Odense viser sit ansigt ganske tydeligt for tiden, egentlig ikke mere end normalt, men i al sin pragt ser man silhuetten af problemets store næse i udsmykningen ved indgangen til gågaden - lige der mellem »jul i« og »city« er eventyrforfatterens karakteris- tiske hoved med hat blevet bøjet i neon, så ingen er i tvivl om, hvilken bys cityforening, der har sit territorium her.

Og ovre på den anden side af Thomas B. Thriges Gade tog julemarkedet selvfølgelig navn efter hovedpinen, men nuvel, markedet var jo også placeret klods op ad den japanermagnet til et museum, der går under betegnelsen H.C. Andersens Hus. Ikke at nogen egentlig helt ved, hvor han blev født, men ifølge de mundtlige overleveringer kunne det godt være sket der, og derfor vedtog man for en hundrede års tid siden, at sådan var det bare.

Jeg er aldrig helt kommet mig over H.C. Andersen-året, det var som at se alle de klichéer, der findes om Odense, udlevet i et årelangt mareridt. At han lod sig føde her i byen synes at være den største bjørnetjeneste nogensinde udøvet på det fynske land. For vel trækker hans navn både yen og yankee-dollars til byen, men det virker ikke til, at de, der eksponerer vores by for omverdenen, har nogen motivation for at vriste os fri af den skygge, hans navn kaster over Odense.

Når nu niveauet for byens kulturtilbud i forvejen har nået stadiet før rigor mortis, burde nogen kunne høre den fjerne stemme, der blidt kalder »gå mod lyset«. Her op til jul er det i hvert fald noteret på min ønskeseddel for ting, der ikke kan købes for penge.

Ikke at det er H.C. Andersens skyld, at hans navn påhæftes den ene elendighed efter den anden, men hver gang, jeg ser hans navn hæftet på et kulturtilbud, synes det mere og mere at være et kvalitetsstempel i samme dur som 'Made In Taiwan'.

Når nu vi har haft et H.C. Andersen-år, kunne vi så ikke tage et H.C. Andersen-frit et, før det koger over? Allerede nu synes enhver beskrivelse af Odense at være en omskrivning af smølfernes sprog med de blå-hvide erstattet af eventyrforfatterens navn - og ingen gider vel bo i en by, hvor smølfer smølfer smølf på smølfens smølf, hver gang, der er smølf på smølfen!?!

Odense er andet end H.C. Andersen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.