Ny stor roman om prinsesse Dagmars vanskelige liv i det store russiske rige
De elskede virkelig hinanden, den russiske tronarving Nicolai, og danske Dagmar, datter af kong Christian den Niende og dronning Louise, men han døde, før de nåede at blive gift, og så måtte hun nøjes med hans lillebror Alexander. Han gjorde hende til kejserinde under navnet Maria Feodorovna, men bragte hende tilsyneladende ikke megen glæde i tilværelsen.

Det er den meget korte version af en lang og dramatisk historie, som vi fik repeteret en del af, da Dagmar for ikke så længe siden, ved en smuk ceremoni og under kongelig dansk bevågenhed, blev flyttet fra Roskilde Domkirke og genbegravet i Peter og Pauls-katedralen i Sct. Petersborg.

Forfatteren Maria Helleberg, som siden 1986 har rys­tet den ene store historiske roman efter den anden ud af ærmet, har en lidt anden version end den gængse, når hun nu kaster sig over de voldsomme begivenheder, som blev Dagmars hverdag i det store russiske rige. Hvor ekstrem fattigdom og mangel på demokrati førte til oprør og revolution under hendes søn, zar Nikolaj den Anden, og hvor Dagmar selv måtte flygte til Krim, mens sønnen og hele hans familie blev henrettet af oprørerne, og hun selv omsider, træt, forarmet og modløs vendte tilbage til Danmark.

Det er på Krim, vi som læsere møder hende og derfra krydser frem og tilbage i fortid og nutid, mens borgerkrigen rykker nærmere, og blodet flyder. Endnu en gang er det Maria Hellebergs styrke, at hun på en næsten filmisk måde formår at skildre miljø og personer, så alt synes at vokse lyslevende op for vore øjne og hjerner. Hun er loyal overfor Dagmar, forstår godt, hvor svært det må være for hende at skulle leve i et politisk system som det russiske, men hun fortæller også om hendes forfængelighed, hendes egenrådighed og om kontaktproblemer med børnene.

Og for denne anmelder mest overraskende: hun beretter også om Dagmars elsker Chabka, alias fyrst Georgij Sjervardsjidze, som fra 1898 fungerer som hendes hofmarskal, og som hun virkelig holder af. Efter hans død fortæller hun, at hun gerne vil begraves sammen med ham under en cypres ved kapellet på Aj Todor på Krim.

"Men se, om de vil lytte til mig", filosoferer hun ironisk videre. "Måske kan de dele mig op med et ben til Roskilde Domkirke, min krop til Peter og Pauls-katedralen og mit hjerte til Chabka!"

Som sædvanligt i historier med russisk baggrund optræder personerne under to eller tre forskellige navne, som tit gør det svært at holde styr på handlingen. Men hjælpen er nær, dog først på de allersidste sider af bogen, og eftersom en pligtopfyldende læser eller anmelder jo ikke starter med at læse slutningen, var det måske en ide for forlaget et gøre opmærksom på den omfattende navneliste, med både dåbs- og kaldenavne, ved at placere den allerede på første side.

Om bogen - udkommer i dag
Maria Helleberg: "Dagmar. Maria Feodorovne". 286 sider, 299 kroner. Samleren.
  • Fyens Stiftstidende