Natascha tilbage på rette spor

Natascha og hendes mor er igen på talefod, efter at datterener kommet ud af sit stofmisbrug. FOTO: HANS ØSTERGAARD

Natascha tilbage på rette spor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

REGLER: Unge på afveje lærer at hanke op i sig selv på det nye Vejlby Kollegie

VEJLBY: Der er ingen kære mor, der glatter ud og giver efter på Vejlby Kollegiet. På kommunens nye opholdssted for belastede unge, tror man på, at konsekvens er vejen frem. Stedet er gennemsyret af regler, som de unge skal overholde, ellers falder hammeren.

Det er en betingelse, at de unge enten går i skole, har et arbejde eller er aktivt arbejdssøgende.

Og det er op hver morgen og møde til tiden.

Ellers stiller man på kontoret og ringer til skolen og fortæller, hvorfor man har sovet for længe. Det er naturligvis ikke morsomt, og derfor sover man næsten aldrig for længe på Vejlby Kollegiet. Faste spisetider, madlavning, rengøringspligter og aftaler om, hvornår man er hjemme om aftenen, er andre regler, beboerne skal overholde.

De unge skal kort og godt lære at hanke op i sig selv for at komme tilbage på rette spor.

Det har nemlig vist sig at være vejen frem i kommunens bestræbelser på at hjælpe unge med problemer af den ene eller den anden art.

- 80 procent af de unge, som har været gennem Unghuset på Bogensevej, hvor vi benyttede samme model, klarer i dag selv, fortæller stedets leder Gunnar Glyssing.

Men stramme regler er ikke hele løsningen. 15-årige Natascha Hansen fra Kauslunde flyttede med over fra Unghuset. Hun giver Gunnar Glyssing en stor del af æren for, at hun i dag er kommet ud af et omfattende misbrug af hash og ecstasy og igen har masser af planer for fremtiden.

- Gunnar har fungeret brobygger mellem min mor og mig, som slet ikke kunne tale sammen, da jeg var på stoffer. Han har lært mig at tage et ansvar for mig selv og få mig til også at se tingene fra mine forældres side, fortæller Natascha, der kigger undrende, da hun bliver spurgt, om hun ikke føler sig deporteret ud på landet.

- Slet ikke, jeg trives fint her i Vejlby. Der går bus ind til byen og min kæreste har bil. Og jeg elsker den ro, der er herude, siger Natascha, der går i 9. klasse på Hyllehøjskolen og drømmer om en uddannelse som social- og sundhedsassistent.

Overfor smiler hendes mor, der er glad for det forhold, hun nu har fået til sin datter.

- Det vigtigste er, at Natascha trives. Og som landet ligger nu, er det her den bedste løsning. Gunnar har lært mig at sige fra. Problemet har nok været, at hun er en forkælet efternøler, som har fået for lang snor, fortæller Nanna Hansen, der jævnligt er på besøg hos sin datter i Vejlby.

Det er klassekammeraterne til gengæld ikke. Natascha fortæller, at de ikke må besøge hende på kollegiet for deres forældre.

Under besøget på Vejlby Kollegiet gør Gunnar Glyssing et stort nummer ud af at understrege, at stedet ikke er en institution men et bo-selv-projekt.

- Vi skal undgå, at næste stop bliver institution. Og der er ikke nogen hokus pokus i det her. På Vejlby Kollegiet forsøger vi bare at give de unge en ganske almindelig opfattelse af, hvordan livet skal leves, så de bagefter kan klare sig selv, siger Gunnar Glyssing, der betegner Natascha som repræsentativ for Vejlby Kollegiets beboere.

- Natascha er lidt vild, men hun er igen tilbage på rette spor, smiler Gunnar Glyssing henvendt til den 15-årige pige, som sidder og nyder sin kakao ved siden af ham i køkkenet.

Natascha tilbage på rette spor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce