Surf i det forrige århundrede

Martin Petersen - klummeskibent.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Surf i det forrige århundrede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu var vi jo et par stykker, der ikke oplevede indvielsen af Odense Kanal i 1921, da kong Christian d.10, dronning Alexandrine, kronprins Frederik og prins Knud sammen med Odense fejrede, at sejlrenden var blevet uddybet fra tre til syv meter.

Vi missede også havnebranden i 1925, enkelte var ude af byen, mens andre som mig selv, først flyttede hertil langt senere, og ungdommen af i dag kunne af gode grunde ikke have været tilstede. Og jeg må indrømme, at selvom sporvognene kørte helt op til 1952, hvor Odense som de første afskaffede dem (og i 1911 var vi de sidste der fik dem) - ja, så nåede jeg heller ikke at opleve dem.

Før du udbryder et "fordømt, alt det jeg er gået glip af" og knytter hånden mod himlen, bør du kigge forbi www.museum.odense.dk/odensebilleder.

Her findes næsten 10.000 billeder af Odenses fortid, der dækker fra midten af 1800-tallet og frem til dags dato.

Udover prins Knud, sporvogne og havnebranden kan man finde billeder af over 150 års hverdagsliv her i byen. Og der er nok at kigge på.

Jeg har indtil videre lært, at der i min nuværende bopæl tidligere var købmand i stueetagen, at mit forrige hjem på Vandværksvej i 1932 hørte under baptistkirken, og at det første sted, jeg boede i Odense, tidligere var et landsted med navnet Godthåb, før Skt. Joseph-ordenen i 1901 lavede det om til hospital og så videre og så videre–

Tanken om Morten Korch-idyl og Matador-karakterer ligger ikke fjern, når man bagefter træder videre ind i internettet og støder på www.livslinjer.dk. Her kan man f.eks. støde på billeder af børstenbinderen Kikke-Mads, og i den anden ende af den sociale skala kan man finde billeder fra grosserer Ferdinand Schnakenburg og hustruen Sofies guldbryllup i 1901.

Siden fungerer som et familiealbum for Odense op igennem det sidste århundrede, men selvfølgelig primært med slægtninge vi ikke kendte til. I højere grad end førnævnte side hører der også historier til billederne, og der er nok at sætte sig ned og kigge på, når efteråret snart sætter ind og holder os indendørs.

Når vi snakker om, hvordan havnen forandres i disse år, så er det intet imod den udvikling, der er sket de sidste 100 år, og når vi brokker os over, hvor lidt der sker her i byen, så er det et sundt perspektiv at se, hvor meget der egentlig er sket gennem årene. Siderne har bidraget stort til min viden om Odense fra før min tid, og skulle der være andre, der er nysgerrige efter at vide mere, så er idéen nu givet videre.

Surf i det forrige århundrede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.