Odense er fattig på æresborgere

Martin Petersen, klummeskribent.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Odense er fattig på æresborgere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense rummer en nærmest usynlig minoritet. Vi har her i byen kun to æresborgere, begge mænd og begge for længst afgået ved døden.

De to, der som de eneste er blevet fundet værdige til titlen, er H.C. Andersen og Frederik Carl Christian, i folkemunde måske bedre kendt som Frederik den Syvende, af Guds Naade Konge til Danmark, de Venders og Gothers, Hertug til Slesvig, Holsten, Stormarn, Ditmarsken, Launborg og Oldenborg.

Burde vi udpege et par nye æresborgere, og hvem skulle det i så fald være og hvorfor?

Det kunne i hvert fald give os anledning til lidt fest i gaden, pindemadder til pingerne og – hvis vorherre lader solen skinne på os – besøg af en af de royale.

Altså, hvis vi vælger at gøre det.

Måske skulle vi så bryde med den hidtidige rytme, hvor hver og en af de to æresborgere har haft et forkvaklet forhold til det modsatte køn og vælge en mand som Ove Sprogøe, der var gift med Eva i 59 år.

Folkelig, men beskeden og ydmyg i en grad, at den nuværende hæder med Ove Sprogøes Plads banket ned mellem byens trendy caféer virker forfejlet.

Måske skulle vi finde en kvinde til hæderen. Det kunne være det tidligere folketingsmedlem Petra Petersen, der under besættelsen spillede en betydelig rolle i modstandskampen på Fyn, var redaktør på og initiativtager til det illegale blad Trods Alt og medlem af Frihedsrådets lokalkomite.

Eller måske Christian Jensen, der i 1930 åbnede Odense Dyrehave med et dådyr, to aber, en påfugl plus det løse, senere skabte Fyns Tivoli og dermed lagde grobunden for det, der af gode grunde i dag er Fyns mest besøgte seværdighed – Odense Zoo.

Måske skal vi bare lade det blive ved de to, vi har og spare pindemadspengene.

Den ene æresborger blev til turistbureauets store held tilfældigvis født her i byen, og den anden overtog faderens job, da denne blev forfremmet til Kong Christian VIII.

Tilfældighedernes spil – ingen af dem gjorde noget ekstraordinært for Odense, Frederik passede sit job som guvernør for Fyn, og Hans Christian skrev sine historier ovre i København og ude i Europa.

Et æresborgerskab, synes i dag at være en tom titel, der gjorde det bedre borgerskab lidt bedre. Ude af trit med den tid vi lever i.

Ove Sprogøes minde skal nok leve videre via fjernsynets talløse filmgenudsendelser, som tv-seerne stadig æder råt, og så længe Odense Zoo står, så længe vil Christian Jensen blive husket.

Hvad vi kan gøre for at huske Petra Petersen og dem, der som hende har ydet et vigtigt bidrag til Odense, men næppe bliver husket længe endnu, skal jeg lade være usagt.

Titler, platter og statuetter er næppe svaret.

Odense er fattig på æresborgere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.