Prinsen af de store skove


Prinsen af de store skove

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

70 ÅR: Prins Richard af Berleburg - gift med den danske prinsesse Benedikte - fylder 70 år fredag
INDTIL 1967 var han totalt ukendt i Danmark. Men siden sin forlovelse dengang og et år senere bryllup med prinsesse Benedikte har Hans Højhed Prins Richard Casimir Karl August zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg vundet stadig større popularitet hos danskerne, der dog mest kan hente oplysninger om hans gøren og laden i den kulørte ugepresse.

Senest har interesserede kunnet følge et ganske alvorligt sygdomsforløb, efter at prins Richard gennem et par år er blevet behandlet for kræft. Ifølge Se og Hør har det gjort ham bitter, og hanføler sig svigtet af sin hustru.

- Hun har ikke været sød. Benedikte bryder sig ikke om sygdom og syge mennesker, er prins Richard citeret for at have sagt. Han finder det samtidig nødvendigt at gøre noget ved sin bitterhed.

- Jeg har sikkert også været rædselsfuld. Man bliver jo så lillebitte, når man er syg.

I DET HELE taget er det svært at forestille dig dette udprægede naturmenneske være nærmest ude af stand til at klare sig selv. På samme måde, som det virker ret tydeligt, at prins Richard ikke lige frem er til den store hofetikette på de bonede gulve.

Uden tvivl har han det bedst, når han færdes i familiens udstrakte skovbesiddelser omkring den lille by Bad Berleburg ved Kassel. Prins Richard deltager selv ivrigt i driften, og han er passioneret jæger og lystfisker.

Ydermere er prins Richard kendt for at være både bram fri og hurtig i replikken. Han befinder sig godt i lokalsamfundet og deltager gerne i for eksempel den lokale skytteforenings traditionsrige arrangementer med fest og bægerklang.

PERSONLIGT forholder prins Richard sig ganske afslappet omkring sin adelstitel. Det ændrer imidlertid ikke den kendsgerning, at han tilhører en af Tysklands ældste og i øvrigt mest velhavende adelsslægter, hvis oprindelse går helt tilbage til 1100-tallet.

Hans far, fyrst Gustaf Albrect, virkede som officer i den tyske hær og forsvandt i slutningen af anden verdenskrig på østfronten. Moderen, fyrstinde Margareta, stammede fra Sverige, hvor hun var barndomsveninde med prinsesse Benediktes mor, dronning Ingrid.

UMIDDELBART efter krigens slutning blev prins Richard sammen med sine fire søskende sendt Sverige, hvor han kom til at vokse op og i 1955 tog studentereksamen. Årene i landet mod nord fik stor betydning for hans udvikling.

Ikke alene taler prins Richard selvsagt svensk. Han bærer tydeligt præg af sin opvækst og skolegang i en skandinavisk tradition.

I Tyskland studerede den unge prins Richard først jura og derefter forstvæsen, inden han var klar til at overtage ansvaret for familiebesiddelserne. Familien på slottet i Bad Berleburg går for at være landets femtestørste skovejer, og alene i Tyskland drejer det sig om mere end 13.000 hektar. Dertil kommer interesser i skovarealer i Canada.

Faktisk ejes det af prins Richards søn, den 35-årige prins Gustav, der blev indsat som arving af sin farfar. Han er fulgt i faderens spor med en forstuddannelse, og nu tager de to begge aktivt del i driften af de vide skovstrækninger.

Far og søn har et tæt forhold. Prins Richard lægger ikke skjul på, at under sin sygdomsperiode har han kunnet hente meget støtte og hjælp hos sønnen.

MÅSKEER der gået en smule skår i forholdet mellem den tyske prins og hans kongelige svigerfamilie i Danmark efter de sidste par ugers skriverier i Se og Hør. På den anden side har han med sin åbenmundethed og ligefremme facon været betragtet som en forfriskende deltager i begivenheder omkring kongehuset.

SPECIELT HAVDE han et godt forhold til sin svigerfar, kong Frederik. Sammen satte de pris på en god spas.

Kongen tilbød Richard at blive dansk prins ved giftermålet med prinsesse Benedikte. Svaret var et nej. Han ville have sin hustru med til Berleburg-slottet, og sådan blev det.

Glimtet i øjet fra et normalt vejrbidt og rødmosset ansigt har desuden gjort indtryk på svigerinden, den danske regent. Ved prinsesse Benediktes og prins Richards sølvbryllup i 1993 sagde dronning Magrethe til sølvbrudgommen:

- Du har, som man siger på godt dansk, måttet stå model til en del. Du fik sandelig en svigerfamilie, en familie som ikke blot ønskede at holde din kone fast, men som oven i købet mente sig forpligtet og berettiget til det. Dig har vi lige så meget at takke for, ikke blot at du accepterede betingelserne, men at du altid var Benedikte en stor støtte.

Foto: Niels Mogensen Svalebøg

Prinsen af de store skove

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce