Festlig velkomst


Festlig velkomst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Carl Nielsen Violinkonkurrencen skal være en fest, og det blev til fulde understreget med den store orkesterkoncert som indledning til de unge violinisters spændende dyst.

Programmet var morsomt, fordi det satte Carl Nielsens musik op imod to komponister, der hver især spillede en rolle i Nielsens ungdom som komponist og violinist.

Johannes Brahms var oplukker med den akademiske festouverture, som bugner af mystik og højtid, spøg og jubel i de indlagte studentersange og sin pompøse "Gaudeamus igitur", der ikke lader Elverhøjouverturens "Kong Christian" noget efter.

Og så Henryk Wieniawski, den polske violinvirtuos, hvis musik den unge Carl selv spillede med sin lille, men faste og rene tone, som det er fortalt.

Mariusz Patyra - selv polak - tog sig af sin berømte landsmands 1. koncert med fast og ren, men bestemt ikke lille tone. Patyra er prisvinder ved adskillige violinkonkurrencer - også fjerdeprisen ved Carl Nielsen Konkurrencen for fire år siden, og hans spil vidner om de enorme krav, som i dag stilles til en violinsolist.

Patyra stod med overlegen selvfølge som det naturlige midtpunkt i dette værk, der både rummer musikalske værdier og store tekniske udfordringer. Midterstykkets "Bøn" blev under Patyras hænder til en følsom sang og de artistiske passager, der er rene cirkuskunster, udførte Patyra dødsikkert med en mesterlig teknik, så musikken gnistrede af humor.

Ovenpå det formidable udstyrsstykke havde Mariusz Patyra valgt Astor Piazzollas "Oblivion" som ekstra og gav os dermed et kik ind i en anden verden, som en intim drøm, uendelig klangskøn, med den unge virtuos som primarius for en lille flok af orkesterets strygere.

Nielsens anden symfoni kom i Giordano Bellincampis fortolkning dynamisk helt ud i krogene, med alle kanter overdrevent skarpt optrukket. "De fire temperamenter" stod fuldt belyst, men et godt flow i rytme og tempo skabte sammenhæng og gav musikken symfonisk styrke.

Ole Lauritzen

Odense Koncerthus, mandag: Den 7. internationale Carl Nielsen Violin Konkurrence, åbningskoncert. Solist: Mariusz Patyra, violin. Odense Symfoniorkester. Dirigent: Giordano Bellincampi.

Festlig velkomst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce