Hårdt arbejde da Ørbæk Marked genopstod

For to år siden trak Sussi og Leo fulde huse i det store telt på Ørbæk Marked. I år er det Shu-Bi-Dua, der skal gøre dem kunsten efter. foto:nils mogensen svalebøg

Hårdt arbejde da Ørbæk Marked genopstod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

JUBILÆUM: Bog fortæller sjove historier om det kæmpestore markeds 25 år

ØRBÆK: I 1954 sluttede rækken af tidligere tiders Ørbæk Marked. Og det kom kun i stand, fordi markedet havde lånt en hest til formålet.

For myndighedernes krav til, at der må holdes marked i Ørbæk "den anden lørdag i juli måned", som en gammel servitut bestemmer, og som nutidens marked holder sig nøje til, er altså, at der er heste og andre levende dyr til salg.

I det hele taget har det til alle tider været en kamp mod myndighederne at arrangere marked i Ørbæk.

Det fremgår af det overskuelige jubilæumsskrift på 30 sider, som har markedsarrangør Ørbæk Borgerforening har bekostet udgivelsen af. Et skrift, der rummer et væld af spøjse og tankevækkende anekdoter fra markedets mangeårige historie.

Der er skriftlige kilder, som viser, at der i 1909 blev holdt marked i Ørbæk. Og at det var et formarked til det store Sct. Knuds Marked i Odense.

Men jubilæumsskriftets forfattere er ikke blege for lade nutidens Ørbæk Markeds historiske rødder nå helt tilbage til kilde-markederne i Frørup ved den hellige Regisse Kilde.

Allerede i middelalderen valfartede folk til Regisse Kilde for at blive sot og dårligdomme kvit ved kildevandets helbredende kraft. Især var sankthans en tid med ekstra kraft på vandet, hed det sig.

Siden forbød myndighederne den slags tant, fjas og katolsk overtro.

I 1909 er der altså igen et levekvægs- og hestemarked i Ørbæk, som formodentlig også har været holdt tidligere.

Den markedstradition holder sig så som egnens sommerbegivenhed frem til 1954, hvor den lånte hest er ene om at repræsentere markedets oprindelig formål.

Da så markedet i 1980 igen skal samle folk og fæ fra nær og fjern, er det igen myndighederne, der i høj grad skal tages livtag med.

Som historien om da landets politimestre først i 80'erne vil det stigende antal markeder til livs. Kravet var pludselig bevis for en bys markedstradition.

Handelsministeriet skulle nu give sin velsignelse til, at Ørbæk kunne holde sit marked. Men ministeriet ville kun give dispensation, hvis Nyborgs politimester Ib Petersen gjorde det. Og han ville først sige ja, når ministeriet gav lov.

Hvorefter daværende markedsformand Kurt Taanquist resolut tog til politistationen i Nyborg, fik Ib Petersen i tale og straks spurgte, om han måtte låne telefonen. Han ringede manden i ministeriet op, som igen kom med sin snak om svar fra politimesteren.

- Han er her! svarede Taan-quist og rakte røret til Ib Petersen. Så var årets Ørbæk Marked reddet.

Men selv i dag er det ikke kun grå juli-regnbyger, der kan true markedets eksistens. Til stadighed dukker der myndighedskrav op, som kan give markedsfolkene mørke miner og spolere glæden ved at give folk en markedsoplevelse - og score et overskud, når vejret og publikum er med markedet.

"Ørbæk Marked 1980-2004 - Fyns Største folkefest!"

Jubilæumsskriftets redaktionsgruppe er Ellen og Arne Ploug Sørensen, Karin Faurholt og Kurt Taanquist. Udgivet af Ørbæk Borgerforening. 30 sider. Prisen er ikke fastlagt endnu, men skal koste omkring 30-40 kroner. Sælges på årets Ørbæk Marked og ved Ørbæk Borgerforeningens kommende arrangementer. Oplag 1000 eksemplarer.
Man kan købe stort set alt på Ørbæk Marked. Det er godt, at smag og behag er forskellig. Foto:Ole Friis
Man kan købe stort set alt på Ørbæk Marked. Det er godt, at smag og behag er forskellig. Foto:Ole Friis

Hårdt arbejde da Ørbæk Marked genopstod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce