Fyns Amts Avis mener: Vigtig kamp om udligningmillioner


Fyns Amts Avis mener: Vigtig kamp om udligningmillioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef David Bernicken dabe@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

148 millioner kroner. Det er det beløb, kommunerne Langeland, Svendborg og Faaborg-Midtfyn har mistet på grund af manglende oplysninger i udligningssystemet - Ærø står med et plus på én million kroner - og det er penge, blandt andre Svendborgs borgmester Bo Hansen (S) er klar til at slås for ad rettens vej. Ifølge udregningen, der er foretaget af Dataproces for Nordjyske, har Svendborg Kommune et minus på bundlinjen på 80 millioner kroner. Og ja, de ville godt nok lune i kommunekassen, der i høj grad er udfordret.

Minusset er opstået, fordi der er sket en fejl beregningerne i udligningssystemet, så der ikke tages højde for udenlandske borgeres uddannelsesniveau. Fejlen blev opdaget i 2014, men først i 2019 justeres systemet. Og samtidig bliver de kommuner, der har fået for meget, kompenseret, når beløbene rettes til - fordi nogle af kommunerne kommer til at få et voldsomt økonomisk smæk.

Det kan give mening med kompensationen, fordi nogle kommuner især i hovedstadsområdet skal justere voldsomt på budgettet, og det er jo ikke kommunerne, der har begået fejlen. Men det virker næsten grotesk, at de kommuner, der har fået for lidt, intet får i kompensation, og derfor giver det også god mening, at nogle af disse kommuner er klar til at forfølge sagen. Det kan dog undre, at en kommune som Odense Kommune ikke er klar til at tage kampen op, selvom fejlen har kostet Odense 222 millioner kroner.

Nu giver det ikke sig selv, at blandt andre Svendborg Kommune vil vinde en sådan retssag. På ingen måde - faktisk er der en stor sandsynlighed for, at staten kan holde ryggen fri. En sådan retssag kan let ende ud i ingenting andet end skønne spildte kræfter og en god solid advokatregning, men kampen kan også vise sig værd at tage, for som forvaltningsretsekspert ved Syddansk Universitet Frederik Waage anfører, så findes der eksempler på, at parterne søger en gylden middelvej, hvor der indgås et forlig, som kan lune lidt i kommunekasserne, og på Langeland, i Svendborg og i Faaborg-Midtfyn vil det helt sikkert lune i en økonomisk hård periode i alle tre kommuner. Om ikke andet er det en væsentlig markering af, at beslutningen er helt til hest, når de kommuner, som får for meget, gives mere, mens de mere udfordrede kommuner efterlades tomhændede på perronen.

Torsdag skal der tages stilling til, om i alt 21 kommuner agter at gøre mere end rasle med sablen og faktisk hale staten i retten. Hvis borgmestrene i samlet flok beslutter sig for at gå videre med sagen er det et klart signal til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), og måske er der alligevel håb om en form for kompensation, selvom ministeren ikke synes er være ganske upåvirket af sagen.

Om ikke andet er det en væsentlig markering af, at beslutningen er helt til hest, når de kommuner, som får for meget, gives mere

Fyns Amts Avis mener: Vigtig kamp om udligningmillioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce