Ministre: Tvang er godt til børn i ghettoer men ikke til ressourcestærke danskere

Batul på fem år kigger interesseret på gæsterne i Børnehuset Granparken, børne- og socialminister Mai Mercado (K) og integrationsminister Inger Støjberg (V). Batul var sammen med en gruppe børn i gang med at træne sprog, da ministrene kom på besøg. Foto: Michael Bager

Ministre: Tvang er godt til børn i ghettoer men ikke til ressourcestærke danskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To ministre besøgte Børnehuset Granparken i Vollsmose for at snakke om, hvordan alle små børn i udsatte boligområder skal blive bedre til dansk. Hvis ikke frivilligt, så gennem tvang. Til gengæld er der ikke planer om at bruge tvang til at få ressourcestærke danskere til at placere deres børn andre steder end i dag.

- Hvad er det her?

Den mandlige pædagog hos "Krabberne" i Børnehuset Granparken i Vollsmose holder en stor brik med et billede af en ringeklokke op foran en lille gruppe af børnehavebørn, der sidder og spiser deres frokost. De har svært ved at ignorere det menneskehav, der skyller gennem døren og oversvømmer deres stue. To ministre, integrationsminister Inger Støjberg (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K), omgivet af en række pressefolk, bodyguards, kommunikationsfolk, lokale ledere og nogle få inviterede gæster.

- En ringeklokke, der ringer, når man skal hjem, og når man skal spise og ud på legepladsen, svarer et af børnene på spørgsmålet.

- Det er rigtigt. Og hvor hører ringeklokken også til henne, spørger pædagogen videre.

- På skolen, svarer flere af børnene.

- Skal vi lige prøve at tage alle de ting, der hører til skolen? Skal vi tage dem forfra?

Susanne Hornung, daglig pædagogisk leder i børnehuset, forklarer ministrene om sprogarbejdet, inden "blæksprutterne", naboerne på den anden side, får dobbelt ministerielt besøg.

Så mange børn er omfattet
Ifølge Børne- og Socialministeriets tal fra 2014 var der omkring 500 børn, som var fyldt et år, der ikke gik i daginstitution eller dagpleje i de udsatte boligområder i Danmark. Af dem boede 93 i Odense.

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) har tidligere sagt i Fyens Stiftstidende, at der kun er 25 børn fra Vollsmose mellem et og to år, som står uden dagtilbud. Det har ikke været muligt at få nogle mere up to date tal på de etårige, men ifølge Børn- og Ungeforvaltningens nyeste opgørelse fra slutningen af maj 2018, er der i dag 88 børn mellem et og fem år i Vollsmose, som ikke bliver passet i en daginstitution eller hos en dagplejer. Tallet for samme aldersgruppe for de fire øvrige udsatte boligområder i Odense er 42. (uss)
- Og hvad har vi så her? Børnene i Børnehuset Granparken øver sprog samtidig med, at de indtager dagens frokost.  Foto: Michael Bager
- Og hvad har vi så her? Børnene i Børnehuset Granparken øver sprog samtidig med, at de indtager dagens frokost. Foto: Michael Bager

Små 100 børn kan tvinges

Det er ikke mere end fire en halv måned Mai Mercado var i Vollsmose sidst.

Denne gang har hun integrationsministeren med, så de to kan udlægge teksten i forhold til den del af ghettopakken, der handler om at tvinge etårige i udsatte boligområder til at lære dansk gennem et forløb på 25 timer om ugen i en vuggestue eller hos en dagplejer. Hvis man siger nej, kan det koste børnechecken.

- Vi vil lave et udviklingsforløb, som på lange stræk minder om det, man allerede gør i dag i daginstitutionerne. Fokus på sproget og fokus på at skabe nogle rammer, så børnene er godt klædt på til at gå i skole. Nu skal lovforslagene bare laves, sagde Mai Mercado, da hun bød pressen velkommen.

Ifølge ministeriets tal, som er fra 2014, drejer det sig om 93 etårige børn - fra udsatte odenseanske boligområder - som ikke er i vuggestue eller dagpleje. Hvis det ikke lyder frygteligt højt, er det til gengæld mange set i forhold til de cirka 500, der vurderes at være tilsammen i landets udsatte boligområder. Men spørgsmålet er, hvordan man lærer etårige dansk, hvis de endnu ikke kan snakke?

- Det lærer de jo, siger Mai Mercado.

- Det har en betydning, hvis man er derhjemme og ikke taler et ord dansk, før man kommer i daginstitution som treårig. Det her kan forhåbentlig være med til at give dem et bedre og mere varieret dansk.

Ministeren mener ikke, det er forkert at tale om "intensiv læring" i en vuggestue:

- Børnene opfatter det ikke som læring, men som leg, siger hun.

Tvang er godt - nogle gange

En del af ministrenes pressetid går med at forklare, at det er for sent af sætte ind, hvis man først i treårsalderen opdager, at børnene er for dårlige til dansk. Så er de "to år bagud", når de kommer i skole, som Mai Mercado siger.

Og integrationsminister Inger Støjberg slår til lyd for, at lige i dette tilfælde er tvang af det gode:

- Tvang er med til at sætte de her børn fri i forhold til sproget. De skal være en del af det danske samfund, og derfor nytter det ikke noget, at de ikke kan ordentlig dansk, siger hun.

Spørgsmålet er så, om ministrene også vil bruge tvang over for en langt mere ressourcestærk gruppe - de danske forældre, der skal levere mange flere børn til disse daginstitutioner, hvis ordningen skal virke efter hensigten?

- Nej, siger Mai Mercado.

- Partierne bag aftalen har i stedet valgt at prøve at gøre daginstitutionerne så attraktive, at de bliver søgt af folk udefra. Det er grunden til, at vi har afsat 200 mio. kroner ekstra til de relativ få institutioner i de udsatte boligområder.

En kæmpe udfordring

Inden den korte seance slutter, er der også tid til at få Mai Mercados holdning til Odenses plan for Vollsmose, Den sidste Vollsmoseplan, som på flere områder spiller tæt sammen med regeringens ghettopakke:

- Det er godt, at Odense kommer op i gear, siger hun.

- Der er alt for mange, der synes, at der er blevet truffet for få beslutninger, der har gjort en nævneværdig forskel i Odense. Det bliver en kæmpe udfordring at genhuse alle de familier, som skal flyttes fra Vollsmose, men det er godt, at Odense begynder at tænke i den retning.

Ministre: Tvang er godt til børn i ghettoer men ikke til ressourcestærke danskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce