Sluseaktion: Arbejdsgruppe får 24 timer til at fjerne ulovlige plakater

Amanda har tidligere været udsat for lidt af hvert. Hun har fået påsat høreværn i protest mod støjen i Renæssancehavnen, og et år gravede turistbureauet hende op og fragte hende til København. Foto: Mille Thomsen.

Sluseaktion: Arbejdsgruppe får 24 timer til at fjerne ulovlige plakater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arbejdsgruppen for et ansvarligt sluseprojekt mener, plakaterne er ophængt helt lovligt. De er ulovlige, siger kommunen, der advarer om, at hvis ikke de ulovlige plakater er fjernet inden for 24 timer, bliver de fjernet på arbejdsgruppens regning.

Kerteminde: Kerteminde blev lidt mere kulørt i weekenden, da Arbejdsgruppen for et ansvarligt sluseprojekt hængte cirka 100 plakater op i byen og kulørte bånd om en række af byens vartegn.

Plakaterne, hvor arbejdsgruppen anbefaler at stemme nej til sluseprojektet, er dog ikke lovlige, og derfor truer kommunen nu med at fjerne plakaterne på arbejdsgruppens regning.

- Vi beder dem om at fjerne dem inden for 24 timer, og hvis de ikke efterfølgende er blevet fjernet, så fjerner vi dem. Og det bliver for deres regning, advarer Morten Just, der er chef for Kultur, Fritid og Faciliteter i Kerteminde Kommune.

Han forventer allerede mandag at sende et påbud til arbejdsgruppen.

Iben Høj fra arbejdsgruppen fortæller, at de mange plakater og de kulørte bånd er en aktion, der skal gøre opmærksom på, at medlemmerne af sluselagets demokratiske rettigheder er klemt.

- Vi vil gerne gøre opmærksom på, at der er en afstemning om slusen undervejs, og vi vil gerne opfordre til dialog omkring sagen, siger Iben Høj.

Der er opsat cirka 100 plakater med opfordring til at stemme nej i afstemningen om slusen, der løber fra 11-25 september. Foto: Mille Thomsen.
Der er opsat cirka 100 plakater med opfordring til at stemme nej i afstemningen om slusen, der løber fra 11-25 september. Foto: Mille Thomsen.

Ytringsfriheden er knægtet

Ophængningen af plakaterne er også en protest mod, at medlemmerne af sluselaget ikke har mulighed for at diskutere sluseprojektet blandt medlemmerne, fordi al kommunikation er styret af Kerteminde Kommune.

- Os, der er berørte lodsejere, vi er blevet tvangspålagt medlemsskab af det her sluselag. Det er en slags forening, som man prøver at sælge til os efter andelstanken, men problemet er, at vi ikke kan komme i kontakt med hinanden, siger Iben Høj, der sammen med arbejdsgruppen gentagne gange har spurgt, om det ikke var muligt at få et eller andet forum, hvor medlemmerne af sluselaget kunne møde hinanden.

Det har indtil videre ikke været muligt.

- Vi føler os ret knægtet på vores ytringsfrihed i hele det her projekt, siger Iben Høj.

Ulovlige plakater

Arbejdsgruppen mener, at plakaterne er opsat helt lovligt, og peger på Vejdirektoratets regelsæt, hvor der blandt andet står, at det er lovligt at sætte plakater op uden tilladelse ved: "Folketingsvalg, kommunal- og regionalvalg, valg til Europaparlamentet, folkeafstemninger og andre valg, der afholdes på offentligretligt grundlag."

Og afstemningen om slusen foregår netop på et "offentligretligt grundlag" ifølge gruppen.

- Set fra vores synspunkt så har de lov til at hænge der. Det er et forsøg på at ytre sig. Hvis det skal følge reglerne, må de hænge der, til otte dage efter afstemningen er slut, forklarer Iben Høj.

Men den fortolkning af reglerne er de ikke helt enige i på kommunen.

- Det valg, der bliver foretaget her, bliver ikke gennemført på noget offentligretligt grundlag, forklarer chefjurist Leif Hansen.

- Der er ikke noget retsgrundlag for det valg, vi sætter i gang. Og derfor må de heller ikke hænge dem op, medmindre de har en tilladelse, og det har de ikke, siger Leif Hansen.

Paludan Møller fik også en krans plastik om halsen. Foto: Privatfoto.
Paludan Møller fik også en krans plastik om halsen. Foto: Privatfoto.

Amanda klædt i plastik

Udover at hænge plakater op i byen har gruppen også hængt kulørt plastik på blandt andet Amanda i Kerteminde.

Det ser jo rædderligt ud, at Amanda er smurt ind i plastik. Kunne i ikke have demonstreret på en mere miljøbevidst måde?

Jo, men det var et spørgsmål om, at vi gerne vil lave en aktion som ikke skadede nogen, og som ikke var blivende, og vi ville ikke gøre noget hærværksagtigt. Så vi har hængt noget op, som meget hurtigt kan tages ned igen, siger Iben Høj.

Hvornår fjerner i plastiken fra Amanda.

- Vi tænker at de bånd, vi har hængt op, er en del af en samlet aktion, og vi havde da forestillet os, at de kunne hænge, indtil valget er overstået.

Sluseaktion: Arbejdsgruppe får 24 timer til at fjerne ulovlige plakater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce