Flere konkurser trods travlhed i byggebranchen

Foto: Colorbox

Flere konkurser trods travlhed i byggebranchen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om der er rigtig meget at lave i bygge- og anlægsbranchen, er der en stigning i antallet af konkurser. Det er der flere årsager til, forklarer analysechef fra Dansk Byggeri.

Krisen er slut, byggerierne tårner sig op over alt i landet, og der bliver løbet rigtig stærkt i bygge- og anlægsbranchen. På trods af det er antallet af konkurser steget i det første halvår af 2018 i forhold til samme periode i 2017.

Det er der flere forklaringer på, siger Andreas Fernstrøm, der er analysechef hos Dansk Byggeri.

- Når aktiviteten i branchen stiger, og man skal ud og konkurrere, er det prisen, der bliver målt på. Prisen er en af de helt store parametre, og når der er stor priskonkurrence, er det ikke et kæmpe overskud, man kan hive hjem på de enkelte sager. Hvis man så har en sag, der går galt, kan det koste rigtig meget, forklarer han.

- Det er tit dyrt at genoprette, hvis der for eksempel er gået noget galt med et tag, der skal laves om. Der skal mange gode sager til at rette op på én dårlig. Så det er en del af forklaringen.

En anden årsag er, at det kan være svært at følge med mængden af opgaver.

Jeg tror, at i bygge- og anlægsbranchen har man måske det første projekt eller to klar, og så starter man op, men når man har fuldført dem, skal man ud og opdyrke et marked, og det kan være svært. Det er der nogen, der knækker nakken på.
Analysechef Andreas Fernstrøm, Dansk Byggeri
Antal af konkurser
Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen har været 539 fra januar til juli i år. I samme periode i 2017 var det antal 412. Det er en stigning på 127 konkurser.

Samtidig viser statistikken over konkurser, at tallet har været faldende i årene 2012 til 2015 for derefter at stige igen.

De laveste antal konkurser i årene 2012 til 2017 var i 2014, hvor tallet var 289.

Det højeste antal var i 2016, hvor antallet endte på 550. Det tal vil formentlig blive overgået i 2018, som altså ligger på 539 efter syv måneder.
Analysechef hos Dansk Byggeri, Andreas Fernstrøm. Foto: Ricky John Molloy
Analysechef hos Dansk Byggeri, Andreas Fernstrøm. Foto: Ricky John Molloy

Slår for stort brød op

For det går faktisk så stærkt i byggebranchen, at nogle virksomheder ender med at tage for mange opgaver ind.

- Det kan være virksomheder, som egentlig har klaret det godt de foregående år, hvor der ikke har været lige så meget at lave, men lige pludselig får de flere opgaver ind, og så kan det være, at de har svært ved at overskue det, så det er en mulighed, at man slår større brød op, end man har mulighed for at håndtere, siger Andreas Fernstrøm og fortsætter:

- Det kan også være, at de har overblikket, men at de ikke kan skaffe den arbejdskraft, de har brug for. Det kan sagtens være, at man har tænkt det hele igennem og lagt planer, men at der alligevel er et sted, man ikke kan eksekvere, selv om man har forberedt sig ordentligt.

En tredje forklaring handler om antallet af nystartede virksomheder.

- Når det går godt i branchen, er der flere, som tager chancen og starter selv. Jeg har ikke tal på det, men det er logisk, at det er sådan. Men nystartede virksomheder har det svært, og det gælder alle brancher. Efter fem år er halvdelen af alle nystartede virksomheder lukket eller købt op, siger analysechefen.

- Jeg tror, at i bygge- og anlægsbranchen har man måske det første projekt eller to klar, og så starter man op, men når man har fuldført dem, skal man ud og opdyrke et marked, og det kan være svært. Det er der nogen, der knækker nakken på.

En direktør for et nordsjællandsk byggefirma har udtalt, at stigningen i antallet af konkurser kan skyldes dårlig økonomistyring.

Skal turde sige nej

Martin Skou, der er direktør for entreprenørvirksomheden Skou Gruppen, har udtalt til Børsen, at "når en virksomhed får en byggesag, hvor ejeren selv har regnet tilbuddet, så bygger man bare derudad. Man er sikker på, at man kommer til at tjene penge, men ofte er der ikke styr på økonomien undervejs", og at "det er en livsfarlig strategi".

Det kan der være noget om, erkender Andreas Fernstrøm.

- I gode tider vinder man måske lidt flere tilbud, end man plejer, og så tænker man, at det går nok. Det gør det også i de fleste tilfælde, men der er helt sikkert nogen, som får mere ind, end de kan håndtere. De er måske vant til at køre to eller tre byggesager ad gangen, men hvis de pludselig har 10 sager, kan det være svært at holde overblikket, siger Andreas Fernstrøm.

- Det handler også om, at man skal være stærk nok til at sige nej ind imellem, hvis man kan se, at der er for stor sandsynlighed for, at et projekt ikke vil gå godt. Det skal man være skarp på.

Heldigvis er antallet af konkurser ikke et udtryk for, at det går dårligt i branchen, understreger Andreas Fernstrøm.

- Den samlede sundhedstilstand i branchen er god, og overordnet set er vi slet ikke nervøse, siger han og forklarer, at antallet af konkurser ikke har den store påvirkning i samfundet.

- Antallet af beskæftigede og omsætningen i de konkursramte virksomheder er blevet erstattet fra 2017 til 2018. Så selv om der har været flere konkurser, har de haft et mindre omfang ude i samfundet, fordi virksomhederne gennemsnitligt har været mindre, forklarer Andreas Fernstrøm.

Flere konkurser trods travlhed i byggebranchen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce