Fjordens Dag gør sig umage for at trække folk til

Fjorden er i fokus, når der søndag igen er Fjordens Dag. For arrangørerne er det gennem årene blevet sværere at få folk til at komme, fordi der i forvejen er så mange events. Arkivfoto: Tim K. Jensen

Fjordens Dag gør sig umage for at trække folk til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fjordens Dag har eksisteret siden 1991 hver anden søndag i september, og arrangørerne kan godt mærke, at der skal mere til for at få folk til at deltage, fordi tilbuddene er flere og der er kamp om gæsterne.

HVEM: Per Lindegaard Christensen.

HVAD: Projektleder for Fjordens Dag 2018.

HVOR: Stige Ø, Boels Bro, Klintebjerg, Seden Strandby, Bregnør, Vigelsø, Egensedybet m.m.

HVORNÅR: Søndag den 9. september klokken 10-16.

Fjordens Dag
Fjordens Dag er et af Danmarks største naturarrangementer og har eksisteret siden 1991 omkring Odense Fjord og Kerteminde Fjord.

En lang række institutioner, foreninger, skoler, firmaer og private grupper inviterer til aktiviteter og arbejdende værksteder ved begge fjorde. Fælles for deltagerne er, at de alle tilbyder en oplevelse, som involverer natur, friluftsliv, miljø, kultur eller sundhed.

Fjordens Dag holdes hvert år den anden søndag i september og besøges af mellem 30.000 og 50.000 mennesker. I år finder det sted søndag den 9. september klokken 10-16.

Fjordens Dag bliver til i et bredt samarbejde mellem Kerteminde, Kommune, Nordfyns Kommune og Odense Kommune , og over 150 institutioner og foreninger. Økonomisk støttes dagen af de involverede kommuner og en række lokale og nationale sponsorer.

Ideen bag Fjordens Dag har bredt sig som ringe i vandet. Mange steder i både Danmark og udlandet afholdes lignende arrangementer bl.a. Naturens Dag og EcoDance i Rusland.

Fjordens Dags mission er at bane vejen til gode naturoplevelser og fremme et bæredygtigt forhold mellem fynboerne og de nordfynske fjorde.

Hele programmet kan ses på www.fjordensdag.dk.
Et af tilbudene søndag ved Fjordens Dag er at sejle med turbåden Kristine fra Boels Bro ud omkring det nye havneanlæg og den nye industripark i Lindø. Her er det fra en tidligere sejlads. Arkivfoto:  Tim K. Jensen
Et af tilbudene søndag ved Fjordens Dag er at sejle med turbåden Kristine fra Boels Bro ud omkring det nye havneanlæg og den nye industripark i Lindø. Her er det fra en tidligere sejlads. Arkivfoto: Tim K. Jensen

Hvad foregår der på Fjordens Dag?

- Der er et hav af klassiske Fjordens Dag-arrangementer. Det er en glad miljø-dag og hvor man kommer ud og ser, at der er gode oplevelser ved vores fjorde og at de er værd at passe på. De senere har vi også haft nogle trækplastre, så der er noget for børnefamilier, der gerne vil have nogle særlige oplevelser.

Hvad er det for særlige oplevelser?

- På Stige Ø får vi besøg af Astrid Hadberg, som var den fynske deltager i DR's "Alene i Vildmarken". Hun fortæller, hvordan det var at være med i fjernsynsudsendelserne, og hvordan hun klarede sig så længe i vildmarken. Vi får også besøg af Danmarks bedste naturformidler Sebastian Klein, som også var med for to år siden. Ved Boels Bro har vi besøg af Jens Olesen, som underviser børn i at tegne dyr. Han er kendt fra børneudsendelser. Også ved Boels Bro er der et lille skib, man kan komme ud at sejle med og se Odense Port Lindø fra søsiden.

Hvordan er interessen for Fjordens Dag?

- Den er stadigvæk stor, men vi kan godt mærke, der er kommet flere events, og vi skal gøre os lidt mere umage for at få folk til at komme. Det er også afhængigt af vejret. Et dårligt år kommer der måske 20.000, et godt år 30.000-40.000 mennesker, men de er fordelt rundt om fjordene.

Hvorfor skal I gøre jer mere umage?

- Der er i dag så mange events. Da vi første gang i 1991 lavede Fjordens Dag var det ret enestående at arrangere noget, hvor man blander foreningsliv og kulturinstitutioner, og tage folk med i sådan et arrangement fandtes ikke dengang. Det gør der i dag med kirsebærfestival, rosenfestival og middelaldermarked, så derfor er der også nogle krav til os om at forny os og have en skarpere profil. Det har vi arbejdet på de senere år.

Der skal noget til for at lokke folk ud i naturen?

- Det skal der. Børn og unge får i dag kun halvt så mange naturoplevelser som deres bedsteforældre. Det går den forkerte vej, og derfor er det også vigtigt, at skoler og ungdomsuddannelsesinstituioner tager børn og unge med ud i naturen. Vi har i år mindst fire folkeskoler med, og vi har 10 ungdomsuddannelser, som laver aktiviteter på Fjordens Dag. Netop tættere samarbejde med skoler og uddannelsesinstitutioner har vi arbejdet med de seneste år.

Skal der være mere tivoli over Fjordens Dag?

- Der må godt være noget action, men uden at der er pop over det. Vi har den holdning, at Fjordens Dag skal adskille sig fra en havnefest og et kræmmermarked ved, at der er nogle kvaliteter og indhold i den, men den skal også være folkelig og bred. Vi forsøger at afbalancere det gennem programmet, så der er noget for både naturelskere og børnefamilier.

Man kan klappe en krabbe, kæle med en minigris, vandre og se Cirkus Flik Flak og Cirkus Fyr og Flamme, eller løbe trailrunning. Er der noget at spise?

- Vi har fødevarevirksomheder. Vi får kvægavler med, som serverer burgere, og et bryghus fra Munkebo kommer også.

Fjordens Dag gør sig umage for at trække folk til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce