Formand: Tilskud skal afspejle ekstraudgifter

Dorthe Winther vil måske prøve en ny henvendelse til boligministeren om bedre vilkår for at opføre lejeboliger på småøerne. Arkivfoto

Formand: Tilskud skal afspejle ekstraudgifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Småøerne prøvede at få et diffentieret tilskud til almennyttige boliger, alt efter hvor i landet de bygges, men forgæves.

Småøerne: Sammenslutningen af Danske Småøer, kender kun alt for godt til problematikken med at få opført nye boliger. I øvrigt ikke kun lejerboliger. Mange ting er med til at sætte prisen i vejret.

- Det er dyrt at få bygget på småøerne, for udover ekstra udgifter til materialetransport, er der sejladser, hvor håndværkerne ikke kan lave noget, men som regnes med i deres arbejdstid. Selvfølgelig er overfartstiden ikke lige lang alle steder, men alligevel. Vi prøvede at få boligminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance til at sørge for et differentieret tilskud til almennyttige byggerier alt efter, hvor i landet det foregår, så de større udgifter ville blive modsvaret af større tilskud, men han mente, at der er de tilskud og puljer, der skal være. For private er det heller ikke let, hvis de vil have en kreditforening indover, siger Dorthe Winther.

- Men med den øgede opmærksomhed, der er omkring bosætning og landdistriker i denne tid, kan det da godt være, at vi skal prøve en gang mere, tilføjer formanden.

Ellers henviser hun til en model, man anvendte på Venø i Limfjorden, hvor de lokale beboere selv lovede boligselskabet at garantere for de første års husleje ved byggeriet af lejeboliger. Der blev i øvrigt ikke brug for garantien.

Jan Bendix, der er medlem af bestyrelsen for beboerforeningen Venøboen, fortæller, at en lokal boligforening i Struer By godt ville bygge, men var lidt nervøs for, om man kunne leje boligerne ud.

- Struer Kommune var velligt indstillet, og vi beboere garanterede så de første to års husleje. Det kom nu aldrig i brug - boligerne blev lejet ud med det samme, erindrer Jan Bendix.

Der var tale om seks rækkehuse, opført i 1998-99 og i to forskellige størrelser.

Ansatte skulle blive efter fyraften

Lige som Strynø har Venø cirka 200 indbyggere.

Boligerne kom i forbindelse med etablering af en efterskole. Målsætningen var at få lærere til at bosætte sig på Venø med deres familier.

Af andre grunde lukkede skolen på Venø i 2006 efter et politisk slagsmål, fortæller Jan Bendix.

- Men boligerne er fortsat lejet ud, og efterskolen er her gudskelov endnu. Det er en af vores største arbejdspladser, nævner han.

Formand: Tilskud skal afspejle ekstraudgifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce