Kan vi nå at påvirke klimaet: Mød Jesper Theilgaard på Det fynske folkemøde

Jesper Theilgaard, mangeårig og tidligere vejrvært på DR, er nu selvstændig klimaformidler og mener, at man bør sætte ind nu, hvis man vil redde klimaet. Arkivfoto: Scanpix

Kan vi nå at påvirke klimaet: Mød Jesper Theilgaard på Det fynske folkemøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jesper Theilgaard, selvstændig klimaformidler, gæster lørdag Det Fynske Folkemøde og diskuterer klimaforandringer og vores historisk tørre og varme sommer.

Huse, der slog revner i sommertørken. Landmænd, der rev sig i håret over et ringe udbytte af høsten.

Afbrændingsforbud.

Og brandfolk, der for alvor kom på overarbejde med at bekæmpe markbrande, mens bekymrede have- og husejere var beredt med haveslanger.

Sommeren 2018 har på flere måder slået historiske rekorder, og ender som en af de solrigste, varmeste og ikke mindst tørre perioder, der nogensinde er målt.

Lørdag gæster klimaformidler og meteorolog Jesper Theilgaard Det Fynske Folkemøde på Fyens Stiftstidende i Odense, hvor klimaet - og særligt det ekstreme sommervejr - bliver et af hovedtemaerne.

Spørgsmålet er, om vores ekstreme vejr har bund i selvforskyldte klimaforandringer. Den mangeårige og tidligere vejrvært fra DR er i hvert fald bekymret.

- Selvfølgelig skal man nyde sommeren, når den nu er her. Men det er klart, at jeg får da nogle panderynker, når det sker, indtil jeg ser nogle studier, der viser noget om den videnskabelige baggrund, pointerer klimaformidleren.

Han uddyber, at årets usædvanlige sommer faktisk godt kan sammenlignes med sidste års noget koldere og vådere vejr.

- Fællestrækket er, at vejrtypen har været ensartet i meget lang tid. Det er to forskellige vejrtyper, men det er principielt det samme. Rent meteorologisk er det et spørgsmål, om vi ligger på den ene eller anden side af jetstrømmen, forklarer Theilgaard.

Politikerne bør sætte ind

Sommervejret er ifølge klimaformidleren ikke raketvidenskab. Det handler om, at arktis opvarmes hurtigere end resten af verdenen. Dermed bliver temperaturforskellen mindre, og jetstrømmen kan blive svækket og gå i stå.

- Ligger man nord for jetstrømmen, har man det koldt, og ligger man syd for, har man det varmt, Vi har haft to år, hvor vi har ligget på hver sin side, forklarer han.

Teorierne på området er ifølge Theilgaard relativt nye, og man har ikke noget endegyldigt bevis for baggrunden for forandringerne. Men verden kan ikke vente på, at man er 100 procent færdig med forskningen, og der skal derfor handles nu, mener Theilgaard.

- Er det for sent overhovedet at gøre noget? Eller kan vi nå at påvirke klimaet positivt?

- Vi kan godt nå det - hvis vi vil. Det er mest det sidste, jeg er bekymret for. Hvem vil? Hvad vil de forsage og ændre på? Hvor langt vil vi gå personligt? Og hvad kan vi få vores politikere til, spørger Jesper Theilgaard.

Han hælder til, at politikerne - også globalt - skal sætte ind med afgifter, så det ikke kun er Danmark, men måske hele Europa, der begynder at ændre adfærd.

Derfor var klimaformidleren henover sommeren medunderskriver på et borgerforslag om klimaafgifter på flyrejser.

- Penge, der kommer ind, kan gå til forskning i for eksempel flybrændstof (klimavenligt brændstof, red). Vi skal have mere forskning og prøve at finde ud af, hvor vi kan spare mest og bedst muligt, understreger Theilgaard.

For få dage siden opfordrede klimaformidleren via Twitter regeringen til at nedsætte en tværpolitisk klimakrisegruppe. Klimakrisegruppen skal få overblik over, hvad forandringerne betyder for Danmark, og hvordan man eksempelvis kan få landbruget til at udlede færre drivhusgasser.

- Det er en vild og voldsom hændelse, vi har været udsat for, og vi er ikke alene - det er hele Nordeuropa, understreger han.

- Hvad kan vi alle sammen gøre? Skal vi til at droppe de lange flyrejser og røde bøffer?

- Vegetarmad er klart at foretrække, hvis man kigger på, hvad der kommer mest ud af pr. udledt kilo drivhusgas, svarer Jesper Theilgaard.

- Jeg tror personligt ikke, at vi kommer af med flytrafik. Det er en industri, der er kommet for at blive. Spørgsmålet er, om vi kan gøre den mere klimavenlig, konstaterer han.

Jesper Theilgaard deltager lørdag i paneldebat fra 11.10 til 11.45 med blandt andre klimamister Lars Christian Lillleholt (V) samt i et interview fra klokken 12.10 til 12.40.

Kan vi nå at påvirke klimaet: Mød Jesper Theilgaard på Det fynske folkemøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce