Børneministeren om børneopdragelse: - Jeg er sådan lidt en skrap en

Mai Mercado kalder danskerne "fantastiske" forældre, men ønsker fokus på, hvordan vi kan blive endnu bedre opdragere. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Børneministeren om børneopdragelse: - Jeg er sådan lidt en skrap en

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den fynske børne- og socialminister Mai Mercado (K) mener, børneopdragelse skal på dagsordenen. Vi skal snakke om det. Diskutere det. Blive klogere. Det er hun med til, når hun deltager i en debat på Det Fynske Folkemøde lørdag.

Det vakte harme hos mange, da børne- og socialminister Mai Mercado (K) i januar udtalte, at at der var mangler ved danskernes børneopdragelse og dermed søsatte sit projekt "opdragelsesdebatten". Et projekt, der skulle skabe debat om børneopdragelse rundt om i landet, men det blev for mange tolket som en politikers indgriben i forældrenes private opgave.

Til Det Fynske Folkemøde hos Fyens Stiftstidende lørdag skal ministeren igen være med til at debattere børneopdragelse, når hun deltager i en debat med blandt andet familievejleder Lola Jensen, og Mai Mercado mener ikke, at hun betræder et område, en minister skal holde sig fra.

- Det kom bag på mig, at det var så kontroversielt (at starte projektet, red.). Der var mange i starten, der lagde sig på ryggen med vejrtrækningsproblemer og spurgte, om man som politiker må blande sig i det? Selvfølgelig må man det.

- Hvis man vælger at misforstå, at jeg vil opdrage for andre, så giver det et forkert udgangspunkt. Udgangspunktet er at skabe en offentlig debat, siger hun.

For Mai Mercado udsprang projektet fra frustrationer over uro i klasselokaler, børn, der ikke var skoleparate, og undersøgelser, der ifølge hende, viser, at halvdelen af forældre synes, danske børn er for dårligt opdraget. Efter projektet, der sluttede i juni, fortæller ministeren, at hun er blevet klogere af resultaterne.

- For første gang har vi et grundlag at snakke om opdragelse ud fra. Vi er gået fra at have en fornemmelse til at have en reel viden om opdragelse.

- Der var mange i starten, der lagde sig på ryggen med vejrtrækningsproblemer og spurgte, om man som politiker må blande sig i det? Selvfølgelig må man det.
Mai Mercado, børne- og socialminister (K)
Mai Mercado deltager lørdag i en debat om børneopdragelse - og hvem der har ansvaret - på Det Fynske Folkemøde. Foto: Erik Refner/Scanpix 2016
Mai Mercado deltager lørdag i en debat om børneopdragelse - og hvem der har ansvaret - på Det Fynske Folkemøde. Foto: Erik Refner/Scanpix 2016

Få curlingforældre

I januar langede Mai Mercado i høj grad ud efter curlingforældrene, og også på det punkt har de Gallup-undersøgelser, der er sat i værk i forbindelse med projektet, givet ny viden.

- Når vi hører om curlingforældre, så er det ofte fra enkeltsager. Vi kan se, at der blandt forældrene i virkeligheden ikke er så mange curlingforældre, så man skal ikke være bekymret for et stort lag af curlingforældre.

- Der kan godt komme nogle sager, hvor man siger "det er helt tosset det der", men så kan vi samtidig sige "ro på, det er ikke så slemt", siger hun og fortæller, at hun selv forsøger at undgå at curle for sine børn:

- Ja, der kan sikkert godt være situationer, hvor jeg selv er en curlingmor, men jeg forsøger at tage mig selv i det. I bund og grund handler det om, at hvad børn kan selv, skal de klare selv. Resten må vi støtte dem i. Min femårige har haft pligter i et stykke tid.

Mai Mercado fortæller, at hun med projektet aldrig har ønsket at skabe en ensretning af børneopdragelsen i Danmark, men at der skal være plads til forskellige opdragelsestyper:

- Jeg tror, jeg er sådan lidt en skrap en for at være helt ærlig. Men lige som mange andre forældre er det ikke altid, jeg får overholdt mine egne principper. Af og til ryger iPad'en også op, hvis man er ude og spise på en restaurant, så jeg er præcis som andre forældre, siger hun.

Vi kan blive bedre

For Mai Mercado er det vigtigt, at vi får opdraget nogle børn, der er i stand til at indgå i fællesskaber, og hun anerkender også, at der har været nogle fine debatter lokalt i blandt andet børnehaver, skoler og mødregrupper, men at det har givet god mening med en offentlig debat om emnet:

- Jeg tror godt, vi kan blive bedre. Hvis ikke jeg havde syntes, der var et problem, så havde jeg ikke sat det i gang, siger ministeren, der ser frem til at udvide debatten på folkemødet lørdag.

Børneministeren om børneopdragelse: - Jeg er sådan lidt en skrap en

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce