Nomineret til Bland dig Prisen: Vi kæmper for historien på Odense Havn

Siloerne og en række andre beton-bygninger på Odense Havn står til at blive revet ned i et nye år. Folkene bag bevægelsen Bevar Siloøen kæmper dog fortsat videre. Foto: Michael Bager

Nomineret til Bland dig Prisen: Vi kæmper for historien på Odense Havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folkene bag bevægelsen Bevar Siloøen har formået at rejse en debat om udviklingen på Odense Havn. Det bliver nu belønnet med en nominering til Bland dig Prisen 2018.

Byforeningen for Odense har forsøgt at klage. Kulturarvschefen hos Odense Bys Museer har peget på, at man rører ved selve indbegrebet af Odense Havn. Og en hel ny bevægelse er dannet.

Planerne om at vælte siloerne og rive de andre bygninger i beton på Odense Havn ned har skabt store protester blandt grupper af nuværende og tidligere odenseanere.

En del af dem har samlet sig i bevægelsen Bevar Siloøen, som nu er blevet nomineret til Bland dig Prisen 2018 sammen med fire andre kandidater.

Èn af de mange, der har engageret sig i bevægelsen, er Mette Rahbek, der selv er født og opvokset i Odense og mener, at miljøet omkring siloerne er en vigtig del af havnens identitet.

- Vi skal bevare siloøen, fordi Odense er en havneby. Vi kan ikke blive ved med at ødelægge vores identitet og vores historie. Vi skal være stolt af vores historie. Lad os lade være med at gøre noget, som vi vil fortryde i fremtiden, siger Mette Rahbek.

Juryens begrundelse
Folkene bag bevægelsen Bevar Siloøen bliver nomineret for at have grebet initiativet i kampen for at bevare siloerne på Odense Havn. Bevægelsen har skabt en voldsom debat om siloerne og samtidigt formået at samle folkelig opbakning bag deres sag.Juryen:

Poul Kjærgaard, chefredaktør på Fyens Stiftstidende

Tine Gudrun Petersen, direktør for Spis! Odense

Tyge Mortensen, iværksætter fra Rudme

Susan Dam Andersen, formand for Gro Odense Byhaver og vinder af Bland dig Prisen 2017

Politikere står fast

Politikerne har indtil videre holdt fast i beslutningen om at give tilladelse til, at siloerne og betonbygningerne kan rives ned. Det er ikke mindst sket med henvisning til deres dårlige stand.

Mette Rahbek mener dog også, at politikerne bærer et ansvar i den henseende.

- Man kan jo stille spørgsmål til, hvorfor Odense Kommune og Odense Havn har tilladt, at bygningerne er endt i sådan et forfald. Det har vi ikke fået noget svar på, siger Mette Rahbek, der er helt med på, at siloerne og bygningerne trænger til en særdeles kærlig hånd, hvis det uventede skulle ske og bevægelsen får politikerne til at ændre deres beslutning.På bevægelsens side på Facebook er der kommet mange forslag til, hvad man kunne bruge bygningerne til.

- Vi vil gerne være lydhøre over for forslag, men vores hovedopgave har været at forsøge at kæmpe for, at de ikke bliver revet ned, siger Mette Rahbek, der peger på, at nogle af forslagene er gået på et nyt kulturhus, hvor Odenses kreative miljø kan boltre sig; et kontorfællesskab, hvor iværksættere kan få nye idéer eller en restaurant.

Kom og vær med!
Hvad: Det Fynske FolkemødeHvor: Banegårdspladsen, Odense C

Hvornår: Den 1. september klokken 10 til 14

Det er 6. år, at Fyens Stiftstidende arrangerer og er vært for folkemødet.Det er en dag med aktuelle politiske debatter om blandt andet Ghettoplanen og pesticider i drikkevandet. Der er liveinterviews med personligheder som vejrguden Jesper Theilgaard og musiker Signe Svendsen. Du kan også møde avisens journalister og fotografer og måske endda købe et af avisen billeder! Undervejs er der også mulighed for at få stillet den værste sult og slukket tørsten.

Se hele programmet på www.fyens.dk/folkemoede.

En storby skal give plads

Selv håber Mette Rahbek på idéen om, at bygningerne kunne bruges til et nyt kulturhus, hvor ikke mindst de odenseanske subkulturer kunne udfolde sig.

- Odense vil rigtig gerne være en storby, men hvis det skal ske, er du også nødt til at inkludere subkulturerne. Det har man en gylden mulighed for at gøre på havnen.

Skulle Bevar Siloøen gå hen og vinde Bland dig Prisen 2018 og de 25.000 kroner, kan en del af pengene ende med at gå til politikerne.

- Nu er det jo noget, som vi skulle diskutere i gruppen. Men vi har selv været ude og sejle med Legeskibet, der også har givet os noget indsigt i, hvordan man kan bevare havnemiljøerne rundt omkring i Danmark. Så jeg tænker, at det kunne være sjovt at invitere Odense Byråd med sådan en tur, siger Mette Rahbek.

Nomineret til Bland dig Prisen: Vi kæmper for historien på Odense Havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce