Syddansk Musikfestival har succes med at kombinere klassiske koncerter med slotsbesøg

Duo Zielkova spiller på Margård Gods søndag 16. september. Fløjtenisten Bettina Zielke (til højre) er fløjtenist i Sønderjyllands Symfoniorkester, og den ukrainske pianist Julia Tabakova er freelance musiker. PR-foto

Syddansk Musikfestival har succes med at kombinere klassiske koncerter med slotsbesøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Søndag 26. august begynder Syddansk Festival. Konceptet er lige dele musik og det at komme bag facaden på slotte og herregårde, som ikke er tilgængelige for offentligheden.

Klassisk: Hvis en gang er ingen gang, og to gange er en vane, må syvende gang være en tradition. På lørdag er det syvende gang, det ringer ind til Syddansk Musikfestival.

Finn Schumacker, Odense Symfoniorkesters musikchef, er formand for festivalen for klassisk musik, og han glæder sig over, at det særlige koncept har vist sig levedygtigt:

- Syddansk Festival er lige dele musik og det at komme bag facaden på slotte og herregårde, som ellers ikke er tilgængelige for offentligheden, forklarer han.

Syddansk Musikfestival
Krengerup Slot, Glamsbjerg, søndag 26. august kl. 16: Lise Bech Bendixen, sopran, Guido Paevatalu, baryton, og Berit Juul Rasmussen, klaver. Lieder samt opera-arier og -duetter.Sandholt Gods, Broby, søndag 9. september kl. 16: Pianisterne Cordula Heiland og Tanja Schölpen. Firhændige klaverværker af bl.a. Schumann, Poulenc, Ravel og Debussy.

Lykkesholm Slot, Ørbæk, mandag 10. september kl. 14: Tine Rehling, harpe, Henrik Dam Thomsen, cello, og Benjamin Koppel, saxofon. Musik af bl.a. Anders og Benjamin Koppel, Piazzolla og Fauré.

Juulskov Gods, Ørbæk, fredag 14. september kl. 19: Eugen Tichindeleanu, violin, og Michaela Fukacová, cello. Musik af bl.a. Haydn, Martinu, Kodaly og Handel-Halvorsen.

Margård Gods, Søndersø, søndag 16. september kl. 15: Duo Zielkova - Bettina Zielke, fløjte, og Julia Tabakova, klaver. Musik af bl.a. Bach, Dvorák, Saint-Saëns og Carl Nielsen.

Hvidkilde Gods, Svendborg, søndag 23. september kl. 15: Trio Elegie - Søren Elbæk, violin, Eva Kochenkova, cello, og Morten Mogensen, klaver. Musik fra wiener- og caférepertoiret.

Se også www.syddanskmusikfestival.dk
Jazzsaxofonisten Benjamin Koppel (billedet) medvirker ved koncerten 10. september på Lykkesholm Slot. I programnoterne advares der om, at der vil være indlagt improvisationer i de fleste værker. PR-foto
Jazzsaxofonisten Benjamin Koppel (billedet) medvirker ved koncerten 10. september på Lykkesholm Slot. I programnoterne advares der om, at der vil være indlagt improvisationer i de fleste værker. PR-foto

Fortællelyst

Hvert år er der herresæder, der kommer til, og andre der i hvert fald midlertidigt ryger af listen, så stampublikummet får set nye steder:

- Dealen er, at godsejerne, der inviterer folk indenfor, også selv introducerer publikum til stedet.

Hvert gods har sin egen historie, så hvis man køber billet til alle seks koncerter, vil man både blive præsenteret for godser, der fungerer som toptunede land- og skovbrugsvirksomheder, herregårde, der er berømte for deres fornemme arkitektur, og slotte, der kan bryste sig af at have haft H.C. Andersen som gæst.

- Det er fortællelystne folk med meget på hjerte, så vi har sat en tidsbegrænsning på oplæggene på en halv time, siger Finn Schumacker.

Uforstærket musik

I udvælgelsen af godser og herregårde er det vigtigt at finde steder, hvis akustik egner sig til uforstærket musik:

- Det behøver ikke være store riddersale, men det nytter ikke at stille med et ottemands orkester i en havesal, som egner sig bedst til en intim koncert, så opgaven at matche ensembler og sale, der klæder hinanden, siger Finn Schumacker.

Tidligere har Syddansk Musikfestival arrangeret koncerter i det syd- og sønderjyske og syd for grænsen, men 2018-udgaven holder sig på Fyn.

- Det er ikke et bevidst valg, men det muliges kunst, for festivalen skal både passe med musikernes kalender og godsernes øvrige aktiviteter.

Slotskoncerttur

For at tiltrække koncertgæster fra hele landet lokker festivalen med en todages slotskoncerttur. Turen omfatter frokost, rundvisning, foredrag og koncert på Sandholt Gods, middag på Det Hvide Pakhus og overnatning på Hotel Færgegården i Faaborg søndag 9. september samt rundvisning på Faaborg Museum, frokost på Ravnholt Gods og foredrag og koncert på Lykkesholm Slot mandag 10. september.

- Sidste år havde vi 40 todages-gæster og det var tydeligt, at de nød det sociale samvær og at have tid til at tale med hinanden om deres oplevelser.

Jazzsaxofon

De ældste fynske godsers historie kan føres tilbage til 1300-tallet, så nogle gange har Syddansk Musikfestival valgt at spejle kulturhistorien ved at præsentere middelaldermusik.

- Det gør vi nu ikke i år. Men vi har en omfattende bruttoliste, vi plukker i, og vi forsøger at nå vidt omkring både genre- og besætningsmæssigt.

Skal Finn Schumacker fremhæve en enkelt koncert, vælger han den på Lykkesholm Slot mandag 10. september:

- Vi præsenterer en trio med harpenisten Tine Rehling og cellisten Henrik Dam Thomsen, der begge kommer fra den klassiske verden, men her får følgeskab af jazzsaxofonisten Benjamin Koppel. Benjamin kender vi fra flere koncerter med Odense Symfoniorkester, og med hans sprudlende musikalitet og viltre improvisationstalent er der garanti for overraskelser.

Syddansk Musikfestival har succes med at kombinere klassiske koncerter med slotsbesøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce