Forfatter Torben Munksgaard. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Forfatter Torben Munksgaard: - Drop ungdommen - bliv gammel i en fart

Torben Munksgaard bryder sig ikke om ord som "ældrebyrden" eller "det grå guld". Ældre er lige så individuelle som alle andre, siger han. I forfatterens seneste roman svinger hans 75-årige hovedperson stokken og gør oprør mod at være sat uden for samfundet.

Log ind

Bliv abonnent og læs hele historien

3 om og med Munksgaard
1. Blå bog
Torben Munksgaard

Født (1975) og opvokset i Haderslev, hvor han boede, til han var 19 år. Han er enebarn. Forældrene, der begge bliver 70 år næste år, er skilt, men bor stadig i Haderslev.

Boede i Odense fra 1996-2000 og kommer jævnligt i byen for at besøge venner.

Flyttede til København for at på en overbygning på sit it-studie, man på det tidspunkt kun kunne få i hovedstaden. - Jeg flyttede nærmest af nød, siger han.

Uddannet som BA i filosofi og siden cand.it. Har i en årrække arbejdet i tv-branchen. Har også arbejdet som projektleder og kommunikationsmedarbejder i virksomheder og organisationer.

Har siden 2014 været forfatter på fuld tid. Debuterede som romanforfatter i 2007 med "Retrograd", som foregår i Odense. Siden har han udgivet "Den perfekte mand", en selvbiografi (2009), "Sort hund" (2012), "I virkeligheden" (2014), "Muren (2017), "Johns Saga" (2018). Skriver i øjeblikket på en krimi.

Modtog i 2013 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Bor på Nørrebro i København med sin kæreste. Har en datter fra et tidligere forhold.

2. Om at være sjov

- "Johns Saga" er kaldt satirisk. Det er en kasse, jeg tit bliver puttet i. Jeg synes, romanen er sørgmunter.

- Selv, hvis jeg udgiver en bog, der hedder "Kærestesorger", vil folk skraldgrine. Det er den stemme, jeg taler med. Tit er det også en vrede, jeg skriver på, og jeg tror, at mange for at kunne håndtere vreden læser det som humor. Den sure mand er sjov, og det er han da også - en komisk skikkelse, men for den sure mand er det ikke sjov.

- Jeg skriver ikke altid med henblik på at være sjov, men det opstår tit. For som Dostojevskij sagde, er mennesket stort, alt for stort, jeg vil gøre det lille. Folk, der tror, de er noget, eller institutioner, der har fået for meget magt, eller bevægelser i tiden, der fylder for meget. Der er humor et utrolig godt våben.

3. Uddrag fra "Johns Saga"

Der er noget minimalt ved mit liv, men også noget magisk. Sådan er det modsat ungdommen, der er ekstrem og banal. De råber og skriver og rejser og googler og skriver "mig" med stort, og til sidst er der kun en tom festivalplads fyldt med skrald tilbage. Umagisk, upoetisk. Der er noget magisk ved at være så gammel, at man kan huske dengang, hvor der var sporvogne i København.
Mød Munksgaard
Du kan møde Torben Munksgaard til Det fynske folkemøde 1. september kl. 10.15 på Fyens Stiftstidende, hvor han bliver interviewet af undertegnede.
Kom og vær med!
Hvad: Det Fynske Folkemøde

Hvor: Banegårdspladsen, Odense C

Hvornår: Den 1. september klokken 10 til 14

Det er 6. år, at Fyens Stiftstidende arrangerer og er vært for folkemødet.

Det er en dag med aktuelle politiske debatter om blandt andet Ghettoplanen og pesticider i drikkevandet. Der er liveinterviews med personligheder som vejrguden Jesper Theilgaard og musiker Signe Svendsen.

Du kan også møde avisens journalister og fotografer og måske endda købe et af avisens billeder! Undervejs er der også mulighed for at få stillet den værste sult og slukket tørsten.

Se hele programmet her.