Byplanlægger: Kommunen skal være en aktiv medspiller

Esben Fog har 37 års erfaring på Byplan-kontoret i Odense Kommune og har i forskellige udenlandske havne set mange silo-ombygninger, der er lykkes. Privatfoto

Byplanlægger: Kommunen skal være en aktiv medspiller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arkitekt og byplanlægger i Odense Kommune, Esben Fog, har stor erfaring med havneomdannelser fra hele verden, som han har studeret, under arbejdet med Odense Kommunes havneplan.

Der var store visioner i By- og Kulturforvaltningen, da arbejdet med den første byomddannelsesplan for Odense tog fart op til 2003. Det fortæller Esben Fog, der er arkitekt og byplanlægger i Odense Kommune.

Esben Fog blev ansat til at lave den allerførste kommuneplan i 1981 og har været i Odense Kommune lige siden. I forbindelse med sit arbejde med den første byomdannelsesplan for Odense Havn, har han både i embeds medfør og privat rejst ud og studeret havnefornyelse både lokalt og internationalt.

- Under arbejdet med byomdannelsesplanerne, deltog vi blandt andet i EU-samarbejdet "Waterfront community", som var et samarbejde mellem havnebyer, der arbejdede med omdannelser, siger Esben Fog, der desuden har været på udvekslingsbasis i en byplanforvaltning i både Liverpool og i Dublin.

Esben Fog har indvilget i at fortælle om byernes erfaring men understreger, at han ikke udtaler sig om den konkrete sag på Siloøen og ikke som repræsentant for Byplanforvaltningen.

Fremtiden for Siloøen
Der er kommet fokus på Siloøen, siden By- og Kulturudvalget 15. maj besluttede at godkende forvaltningens indstilling om at rive alle siloer og pakhuse ned med undtagelse af de to rødstensmure i Muus' Pakhus.Forinden havde en menig medarbejder ved en fejl givet tilladelse til nedrivning.

En underskriftsindsamling mod nedrivningen af Siloøen blev begyndt.

Børn- og Ungerådmand Susanne Crawley (R) blandede sig i debatten og beklagede kollegernes beslutning om ikke at bevare en større del af havnens og byens historie.

I kølvandet på debatten har den lokale investor og bygherre Frederik Barfoed rettet kritik imod de mange ens, hvide huse, der skyder op flere steder i forbindelse med byudviklingen.

Den aktive medspiller

Ifølge Esben Fog er der klare fælles træk mellem de havne, som har formået at udvikle sig til succeshistorier og dem, der ikke har:

- Det handler om, hvor aktiv en medspiller kommunen er - både i opkøb af strategiske huse eller placeringer og i sorteringen af investorer, siger Esben Fog.

Desuden spiller en respekt for historien ind i, hvorvidt det lykkes at gøre de nye havnebydele til populære steder. Det modsatte er der ifølge Esben Fog flere eksempler på - også fra den hjemlige andedam:

- Københavns første omdannelse - Kalvebod Brygge - er et eksempel på noget, der ikke er lykkedes. Daværende planchef Holger Bisgaard indrømmede også selv, at da der ikke havde været en byggekran i København i flere år, var man utålmodig efter at få noget i gang. Da endelig en investor viste sig, bukkede man og takkede. De fik det, de ville have, men gav ikke noget tilbage til byen, siger Esben Fog.

Ét skud i bøssen

Esben Fog mener, at de første etaper af omdannelsen af havnen i Aarhus - Aarhus Ø - også er problematisk. Man har satset på spektakulære projekter af stjernearkitekter uden at sikre, at projekterne indgår i en helhed. I stedet ligger de og råber til hinanden, konstaterer han:

- Som byplanlæggere og arkitekter har vi ofte kun ét skud i bøssen. Hvis vi rammer ved siden af, skal kommende generationer til at leve med vores fejlskud. Det er et kæmpe ansvar.

Byplanlægger: Kommunen skal være en aktiv medspiller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce