Gør det selv: Pizza på grillen

1: Frontpanelet med de store forkromede knapper er begravet inde i bordpladen - såh ?

Gør det selv: Pizza på grillen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det nye udekøkken gøres færdigt og tages i brug.

Så kom den store dag, hvor det nye udekøkken skulle stå sin prøve, og Fruen stillede i egen høje person op som "stærk mand", da det skulle bæres fra værkstedet til terrassen, hvor det i al fremtid vil have sin faste plads. Men forud for det glade øjeblik var gået en del tilpasninger og justeringer - især manglede jeg at finde på én eller anden form for "forlængede knapper" til grillen.

Der er jo som bekendt tale om en canadisk Napoleon-grill - den model, som hedder TravelQ Pro (Pro betyder, at den er lidt større, end hvis den bare hedder TravelQ). Den minder langt hen ad vejen om en Weber, som også findes i to størrelser og vistnok bare hedder Q. Og det ligner jo en tanke!

Priserne ligger også tæt, men jeg synes, at Napoleon'en er lidt bedre, fordi den har to brændere, delt grill og et bedre tændingssystem - og vistnok er en smule dyrere, men det er svært at vurdere, fordi der er et hav af "gode tilbud" på den slags - både på nettet og i den skinbarlige verden.

Men altså: Jeg har med fuldt overlæg valgt en grill, som slet ikke er beregnet til indbygning - man kan vel ligefrem sige, at den med sin uhåndgribelige og nærmest ufo-agtige form er dybt og inderligt uegnet til dette formål, men netop derfor ser så meget flottere ud, når vi på trods og på tværs af alle naturlove neddykker den i en bordplade.

Var det ikke flot formuleret?

2: ? med et kirurgisk indgreb fjerner vi alt andet end det lille rør i midten og monterer en stump gevind - og ?
2: ? med et kirurgisk indgreb fjerner vi alt andet end det lille rør i midten og monterer en stump gevind - og ?

Godt råd

Nå, men selve indbygningen er for længst overstået, og det kunne du læse om i sidste uge: Man tryller lidt med stiksav og stemmejern - sværere er det såmænd ikke. Men vi står tilbage med ét uløst problem - nemlig at panelet med de to forkromede knapper til betjening af grillen sidder begravet inde i bordpladen. Hvad gør vi ved det?

Jeg blev ved med at udskyde løsningen, fordi jeg ærligt talt ikke havde nogen - og derfor lå spørgsmålet som en lille irriterende orm og gnavede i baghovedet. Jeg har læst i en avis, at det er den slags, man får stress af. Det skete nu ikke, fordi jeg for længe siden har lært mig selv at fortrænge alt det, som jeg alligevel ikke kan gøre noget ved lige nu. Jeg ved godt, at det ikke svarer til, hvad autoriserede psykologer og stress-eksperter anbefaler, men det er faktisk et fandens godt råd for folk, som lever et liv uden sikkerhedsnet: Fortræng lortet!

Men forleden kunne jeg så ikke udskyde problemet længere, så jeg gik i gang med at lave en fin aksel, som passede på gasregulatoren i den ene ende og havde et håndtag i den anden - men så røg remmen på min drejebænk. Og hvor mange læsere har for resten lige en drejebænk stående?

3: ? med hulsaven laver vi så et par ?knapper? af krydsfiner og runder kanten med overfræseren - så ?
3: ? med hulsaven laver vi så et par ?knapper? af krydsfiner og runder kanten med overfræseren - så ?

Meget bedre idé

Det var en dårlig idé, så jeg skrottede projektet og fandt på en meget lettere løsning. Som du ser på billederne, savede jeg de originale knapper til, så der kun var et lille rør tilbage - hullet er 8 mm og har én flad side, som passer stramt ind på den lille tap på gasregulatoren. I den ene ende drejede jeg så et 10-mm gevind og satte en passende stump gevindstang i, som jeg sikrede med en rørsplit. Du kan også bruge Loctite.

Med en hulsav lavede jeg så en rund skive af tyk krydsfiner - vupti, så havde jeg en passende rustik og måske ligefrem unik knap. Nu om dage skal alting jo være unikt ...

Det er faktisk en nem lille operation, og helt ærligt: De lidt "barnlige" knapper passer fint i stilen. Lige en tilføjelse: Når man tænder en Napoleon, skubber man først knappen lidt indad - så drejer du til venstre, hvorved man åbner for gassen, OG der lyder et klik - derved tændes en pilot-flamme, som så sætter fut til selve brænderen. Men der skal altså være plads til, at knappen kan skubbes 5-7 mm indad, før den drejes, og det skal du tage højde for, når du beregner længden af "akslen".

4: ? har vi et par naivistiske, men såre velfungerende knapper helt ude på forsiden af ?
4: ? har vi et par naivistiske, men såre velfungerende knapper helt ude på forsiden af ?

Pizza-grill

Så skulle der grilles, og hertil skal man bruge gas - og jeg havde for længst købt en fin 6-kilos af den fine slags (fiber). De koster spidsen, men i Gul & Gratis findes de til halv pris - 450 kroner inklusive gas - såh.

Jeg fyrede op med fuld gas på begge brændere, så jeg nåede hurtigt op på den gode side af 250 grader - ikke dårligt, og jeg rundede 280, før jeg skruede ned og lagde et par testpølser på den emaljerede rist af støbejern. Det kørte bare, og nu tog Fruen over. Hun havde nemlig købt ind til at lave pizza på grillen - kan man virkelig det?

Ja, det kan man. Man lægger en pizza-sten på grillen og skruer helt op for varmen - helst 300 grader, men lidt mindre kan også gøre det. Så kyler man pizzaen på den varme sten og lukker straks låget, så der ikke smutter for meget varme ud. Fidusen er, at stenen skal være helt oppe i temperatur - det er nemlig herfra, at pizzaen henter varmen. Den er færdig på 5-10 minutter. Mums!

5: ? vores spritnye og rustikke udekøkken med diverse grill-udstyr - herunder ?
5: ? vores spritnye og rustikke udekøkken med diverse grill-udstyr - herunder ?

Tilbehør

Der findes gud ved hvor mange slags tilbehør, som kan bruges i Napoleon'en. Stegeplade, som erstatter den ene halvdel af grillen og er beregnet til bacon, svampe, pandekager etc. Brødhylde, så brødet ikke futter af og/eller optager plads på selve grillen. Sizzle-pande, som er en lille oval pande af støbejern til direkte servering (holder bøffen eller andet varm) - og alverdens underlige ting og sager, herunder roterende grillspyd og en rotisseri-kurv. Og hvad er så det?

Rotisseri giver jo sig selv - det er sådan noget med at rotere kød eller andet over en sagte ild. En rotisseri-kurv er en kurv af rustfrit stål, som man fylder med stumper af kød, kartofler, snittede grøntsager, og hvad har vi. Så anbringer man den over grillen og roterer den, så indholdet bliver grillet ensartet på alle sider.

Det siges, at man kan lave alt muligt sjovt og lækkert i sådan en rotisseri-bandit - vi har endnu til gode at prøve den, men som det fremgår af billederne, har jeg rigget den til, så jeg og Fruen kan lave frokost på den om et øjeblik.

6: ? bagesten til pizza - den akkumulerer en masse varme, så bunden bliver bagt igennem - og ?
6: ? bagesten til pizza - den akkumulerer en masse varme, så bunden bliver bagt igennem - og ?

Og nu med rotisseri

Og det var ikke noget helt lille projekt. Sagen er nemlig, at kurven ikke er lavet specifikt til TravelQ - den er faktisk lige lovlig stor, men med lidt god vilje og fantasi kan det godt lade sig gøre at bikse den store kurv ind i den relativt lille grill.

Som det fremgår, skal man lave et skjold af 1 mm rustfrit stål eller 2 mm aluminium (det sidste er det letteste) på en lille meter i længden og 20-22 cm i bredden. Det skal klippes ud og bukkes i en facon, som er ret uhåndgribelig og bøvlet, medmindre man er et matematisk geni, så jeg vil anbefale, at du kryber til korset og laver en model i pap - så er det en smal sag at lave en kopi i metal og bukke den - og forsyne den med to hakker. Kurven skal også forsynes med en kort "aksel" i hver ende - laves af en stump 15-mm rør - eller hvad du nu har.

Jamen, den roterer jo ikke? Nej, det er, fordi - som jeg skrev for indtil flere uger siden, da dette fænomenale projekt tog sin begyndelse: Udekøkken, ja - men det skal være lidt spejderagtigt, og ingen ordentlig spejder ville drømme om at bruge elektriske hjælpemidler.

For tøsedrenge kan i øvrigt oplyses, at et rotisseri-skjold (med tilhørende elektrisk hjælpemotor) kan købes i løs vægt på nettet.

7: ? far har også lige bukket et håndtag, så man ikke brænder fingrene, når man ?
7: ? far har også lige bukket et håndtag, så man ikke brænder fingrene, når man ?

Så skal vi passe på det

Denne historie skulle egentlig være sluttet her, men Fruen har udvist tydelige tegn på, at vores nye udekøkken bekommer hende ganske vel - og hun er jo ikke skolelærer for ingenting:

- Så nu skal vi altså passe på det, så det ikke kommer til at ligne en ulykke!

Erfaringsmæssigt vil jeg tro, at det betyder noget i retning af, at JEG skal huske at gøre grillen ren - hver gang - og JEG skal transportere den under tag, hvis der er udsigt til regn. Og hvis JEG ikke gider det, skal JEG lave en overdækning, så den ikke står der og bliver grim. Så JEG må altså straks lave en slags fodformet presenning, og det kan du læse om på næste søndag. Og så skal JEG for resten have fundet på noget med nogle hjul, for et rustikt udekøkken vejer mere, end min gamle ryg bryder sig om.

8: ? jonglerer med selve risten eller stegepladen - bemærk den rustfrie skærm, den er ?
8: ? jonglerer med selve risten eller stegepladen - bemærk den rustfrie skærm, den er ?
9: ? hjemmestrikket og nødvendig, når man bruger ?rotisseriet? - jo-jo ?
9: ? hjemmestrikket og nødvendig, når man bruger ?rotisseriet? - jo-jo ?
10: ? når man har udekøkken, så dur det s?gutte at gå ned på udstyret!
10: ? når man har udekøkken, så dur det s?gutte at gå ned på udstyret!

Gør det selv: Pizza på grillen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce