Dansk grandprix-håb dropper vikingetema efter kritik fra offerlande


Dansk grandprix-håb dropper vikingetema efter kritik fra offerlande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af respekt for efterkommerne af ofrene for vikingernes hærgen vil danske Rasmussen og hans band i aften optræde klædt ud som mere harmløse figurer fra dansk folklore.

Lissabon: Når danske Jonas Rasmussen i aften forsvarer de danske farver ved semifinalen i Eurovision Song Contest bliver det uden drageskibe, sværd, brynjer eller andet, der kan minde om vikinger.

Det sker, efter at delegationerne fra England, Tyskland og Estland har protesteret mod det, de kalder "historieløs glorificering af voldtægtsmænd og røverbander".

- Mine forfædre blev plyndret og voldtaget af vikinger, som besatte landet og fortsatte udplyndringen i flere århundreder. Det er en hån mod disse ofre at hylde mordere og voldtægtsmænd ved det, der skulle være en glad og munter international sangkonkurrence, siger chef de mission David York fra den engelske delegation ved Eurovision Song Contest i Lissabon.

Estland og Polen enige

Tv-kommentator Jürgen Hinterseer fra Tyskland er endnu skarpere:

- Det ser jo fint og hyggeligt ud med sådan en flok syngende vikinger. Men hvad tror I, folk ville sige, hvis mit land stillede op med en jodlende SS-Einsatzkommando? Eller hvis Tyrkiet sendte en gruppe folkemordere til at synge om Armenien? Eller hvis Belgiens bidrag var en nostalgisk ballade om de gode gamle dage i Congo?

Han bakkes op af producer Yaroslaw Väljas fra offerlandet Estland:

- Danskere kender kun mit fædreland, fordi de tror, deres flag faldt ned fra himlen her. Det, der i virkeligheden faldt ned, var et åg af 150 års undertrykkelse fra danske konger. Godt nok var de ikke vikinger, men de var efterkommere af vikinger. Ganske på samme måde, som vores estiske deltagere er efterkommere af ofrene for den danske invasion.

Fra vikinger til trolde

Danmarks grandprix-deltager Jonas Rasmussen er meget berørt af kritikken, som han har taget til sig.

- Jeg har jo altid opfatter vikinger som sådan nogle friske gutter, der drog ud i verden på eventyr, mens de sang stolte sange, slog sig på brystet med sværd og groede nogle fine skæg. Men nu er jeg blevet klogere. Vi skal naturligvis vise respekt for efterkommerne af de ofre, som vikingerne påførte så store lidelser. Så vi har ændret lidt på sceneshowet til i aften. Og i stedet for vikinger har vi ladet os inspirere af andre sagnfigurer fra min hjemegn, fortæller han.

Rasmussen og hans korsangere vil derfor være klædt ud som de populære Gjøl-trolde, og sangen "Higher Ground" skifter omkvæd til "Hygge Ground".

Dansk grandprix-håb dropper vikingetema efter kritik fra offerlande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce