Imens der snakkes om pige-skoler, hvor drengene ikke kan følge med pigerne i de boglige fag, har Tallerupskolen oprettet et valgfag, hvor drengene, der har hænderne skruet rigtigt på, kan lære at bygge og mure. Lærer Kristian Lindegaard håber, det kan inspirere til at vælge en teknisk uddannelse.

Tommerup St.: Efter en kort tur i det vinterkolde vejr fra Tallerupskolen og til en opvarmet hal hos Erhvervsparken TEP står 14 unge drenge snart klar med arbejdshandskerne på.

De er mødt til dagens sidste to lektioner - nemlig valgfag.

Håndværksfag

"Håndværk" er navnet på det valgfag som Tallerupskolen siden i sommers har tilbudt sine 7. - 9. klasses elever. Det er matematik og naturfagslærer Kristian Lidnegaard, som er initiativtager til valgfaget.

To timer om ugen mødes 14 drenge og deres lærer for at bygge sammen.

Faget har til formål at lære eleverne grundlæggende byggefærdigheder. Drengene prøver både at mure, tømre og lærer om elektricitet.

Det spæde håb med faget er for lærer Kristian Lindegaard også, at det inspirerer drengene til at tage en erhvervsuddannelse.

- Kommer I ikke lige og holder, siger en af drengene til sin gruppe, inden han kort lægger saven fra sig. Han er igang med en lægte til det træhus, han og hans venner er ved at bygge.

Skolen har siden i sommer tilbudt eleverne valgfaget håndværk, hvor de unge kan lære at mure og bygge.

Og det synes 14 drenge fra 7. - 9. klasse lød fedt.

- Jeg har valgt det her fag for at bruge hænderne, det har vi nemlig ikke meget mulighed for i skolen, siger 15-årige Niclas Jensen fra 9.b med boremaskinen i hånden.

Lytter når tømren taler

Drengene har allerede haft et mure-forløb og er nu ved at bygge et hus, der når faget stopper gerne skulle stå færdigt med døråbning, gipsvægge og tag.

- Jeg synes, det er fedt at stå med et fysisk resultat, siger Niclas Jensen.

Noget som lærer og initiativtager til faget, Kristian Lindegaard, også lægger vægt på, hvorfor han fik en murer og en tømrer ud og introducere drengene for deres håndværk.

- Det er mere autentisk, de hører bare efter, når det er en rigtig tømrer, der står og fortæller dem, hvordan de skal gøre, og ikke bare deres lærer, siger Kristian Lindegaard, der også underviser i matematik og naturfag.

Han har et håb for drengene.

- Der er simpelthen for få der søger en håndværks- eller teknisk uddannelse, så kan jeg bare få en til at gå i den retning, siger Kristian Lindegaard og forklarer, at han oprettede faget, for at lave et tilbud til de drenge, der gerne ville kunne lægge bøgerne og bruge hænderne.

Fag til drengene

Faget taler godt ind i tidens tendens, hvor der snakkes om pige-skoler, hvor drengene har svært ved at følge med pigerne i de boglige fag.

- Jeg synes også litteratur og design er fedt, men der manglede bare et tilbud til de her drenge, siger Kristian Lindegaard.

Piger må også tilmelde sig faget, der oprettes igen næste skoleår.

  • fyens.dk