Ifølge cheflæge og professor ved Kræftens Bekæmpelse, Niels Kroman, er det positivt, at der nu ligger dokumentation på, at lægemidlet binyrebarkhormon ikke øger risikoen for knogleskørhed hos brystkræftpatienter.

Hvilken værdi har den nye forskning?

- Bekymringen for, om binyrebarkhormon kunne give knogleskørhed, har været berettiget. Derfor er det rigtig vigtigt, at der nu findes dokumentation på området. Resultatet af forskningen er selvfølgelig en glædelig nyhed, men det er ikke sådan, at det er den store revolution. Vi ved fra gigtpatienter, at det er doseringen af binyrebarkhormon, der spiller en rolle. Det er det daglige indtag af lægemidlet, der kan føre til knogleskørhed, og ikke en kortvarig brug af lægemidlet.

Hvilken betydning har forskningen for den enkelte brystkræftpatient?

- Helt konkret betyder det, at lægen og sygeplejersken nu kan tage den bekymring fra patienten og sige: "Du skal ikke være bekymret. Den måde, vi bruger binyrebarkhormon i kemobehandlingen, giver dig ikke en større risiko for at få knogleskørhed."

Forskes der nok i senbivirkninger af kræftbehandlinger generelt?

- Vi har generelt den holdning i Kræftens Bekæmpelse, at vi har forsket rigtig meget i at helbrede kræftsygdomme. Det er selvfølgelig vigtigt, men vi er simpelthen nødt til at have mere fokus på de mennesker, der overlever kræft. Vi skal putte liv i dagene og ikke bare dage til livet. Derfor er det også positivt, at Kræftplan 4 blandt andet skal styrke rehabiliteringen af senfølger ved kræftbehandlinger. Har man haft kræft, er det ikke noget, man sådan lige kan ligge bag sig. Det er en game changer.

  • Byline billeder

    Af:

    Jeg er journalist og nyhedsredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Med udgangspunkt i samfundsdelen af aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktionen i Odense skriver jeg primært om forhold i Region Syddanmark - herunder sygehusvæsenet og akutområdet. Tidligere har jeg arbejdet som erhvervsjournalist på avisen og har desuden en fortid på Jydske Vestkysten samt artikelbureauet Storyhouse. Privat bor jeg i Odense og har to børn.