Et frygtet lægemiddel, som kan give bivirkninger og bruges i brystkræftpatienters kemoterapiforløb, udgør ikke en øget risiko for knogleskørhed. Det fastslår nyt forskningsprojekt fra Odense Universitetshospital.

Mere end 80 procent af de kvinder, der får stillet diagnosen brystkræft, er i live efter 10 år. Alligevel efterlyser man i høj grad viden omkring de langvarige bivirkninger, kemoterapi kan medføre. Det har blandt andet hersket en teori om, at lægemidlet binyrebarkhormon kan forårsage knogleskørhed hos brystkræftpatienter. Nu har et forskningsprojekt fra kræftafdelingen på Odense Universitetshospital med læge og Ph.d.-studerende Carina Ørts Christensen i spidsen undersøgt sammenhængen. Hun fastslår, at der mod forventning ikke er sådan en sammenhæng:

- Vi havde forventet et andet resultat, fordi vi giver brystkræftpatienterne relativt høje doser af binyrebarkhormon, og vi ved, at det afkalker knoglerne. Imod vores forventning fandt vi intet knogletab, siger hun.

Brystkræft

Brystkræft er den mest ubredte kræftform blandt kvinderHver niende kvinde rammes af brystkræftBrystkræft rammer sjældent personer under 30 år og er mest almindeligt hos kvinder over 60 årOverlevelse efter brystkræft er gennem de seneste 15-20 år forbedret

Binyrebarkhormon gives til kræftpatienter i forbindelse med kemoterapibehandling for at modvirke kvalme, opkastninger samt allergiske reaktioner. 97 brystkræftpatienter deltog i studiet, som blev gennemført i perioden 2013 til 2015. Her scannede man kvindernes kalkindhold i knoglerne inden opstart samt efter afsluttet kemobehandling, og her havde lægemidlet ikke forårsaget tab i kvindernes knoglemasse:

- Grunden til, at vi ikke kunne se tab i knoglemassen, skyldes formentlig, at binyrebarkhormon ikke bliver givet kontinuerligt, men derimod kun i få dage i forbindelse med den enkelte serie kemoterapi, forklarer Carina Ørts Christensen.

Vigtigt at indtage kalk og D-vitamin under kemoterapi

Ikke nok med at brystkræftpatienterne i undersøgelsen ikke havde tabt knoglemasse, kalkindholdet hos kvinderne var også steget voldsomt i både lænd og hofte. Under kemoterapibehandlingen blev patienterne anbefalet at tage kosttilskud i form af kalk og D-vitamin, og netop dét, mener Carina Ørts Christensen, har haft indflydelse på de positive forskningsresultater:

- Når man booster knoglerne med kalk, vil man også se, at knoglemassen stiger, så det har med stor sandsynlighed haft indflydelse på resultatet. Det er vigtigt, og derfor anbefalede vi også kvinderne at tage kalk og D-vitamin undervejs, siger hun.

Mange af brystkræftpatienterne lyttede til lægernes råd, og 75 procent af kvinderne tog disse kosttilskud regelmæssigt under kemoterapibehandlingen på cirka fire måneder.

Kemoterapi kan stadig forårsage tab af knoglemasse

Selv om forskningsresultater nu viser, at binyrebarkhormon ikke udgør en risiko for at udvikle knogleskørhed, vil en del brystkræftpatienter på sigt alligevel opleve et større eller mindre knogletab. Det skyldes, at langt størstedelen af kvinder har kræftceller, der stimuleres til celledeling, når der er østrogen tilstede, hvorfor de behandles medicinsk med antihormon. En velkendt bivirkning ved dette lægemiddel er netop tab af mineralindhold i knoglerne. Derudover bremser kemoterapi ofte kvindens æggestokke i at producere æg, hvis hun på diagnosetidspunktet menstruerer, og det bringer kvinder i en medicinsk forårsaget overgangsalder.

- Langt størstedelen af de menstruerede kvinder, der går i overgangsalder på grund af kemobehandlingen, vil kunne få et tab på syv procent af kvindens knoglemasse inden for det første år. Nogle kvinder vil dog afhængigt af deres alder og cyklus genvinde deres menstruation, selvom det formentlig er et fåtal, forklarer Christina Ørts Christensen og forsætter:

- Man må have in mente at knoglerne påvirkes af en række forskellige faktorer, som kan påvirke knoglemassen positivt eller negativt. Det har for eksempel betydning, om man dyrker vægtbærende motion, som er godt for knoglerne. Derimod er alkohol og rygning ikke gunstigt for knoglerne, blot for at nævne et par eksempler, slutter hun.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
2
Syv år efter brystkræft: Gitte kæmper stadig med bivirkninger

Syv år efter brystkræft: Gitte kæmper stadig med bivirkninger