Debat: Derfor skal grænsekontrollen bibeholdes
Af: Politiassistent John Arly Henriksen, byrådskandidat for Socialdemokratiet i Svendborg, Odinsvej 4, Svendborg

Synspunkt: Reflekterer lidt over den sidste melding fra EU-kommissionen om, at Danmark nu kan forlænge grænsekontrollen i et år ad gangen op til fem år. Gode nyheder, fordi der er sandelig behov for at bibeholde grænsekontrollen, og det er der flere årsager til.

Jeg har været udsendt otte uger til Rødby grænse indtil videre i 2017, og har som andre politifolk bemærket, at det store pres med rigtigte asylansøgere er meget aftagende. Dermed ikke sagt, at der ikke kommer nogen, men det er ligesom på vågeblus, og den store årsag er, at Sverige har indført grænsekontrol og strammet deres integrationslovgivning voldsomt.

Fakta er jo, og det er en kendt sag, at der i Tyskland er en større flygtningemasse, som kun venter på at grænsen til Sverige åbner igen. Hvis det er tilfældet, at Danmark åbner sin grænse, og Sveriges er lukket, så er sansynligheden for at store dele af den afventende gruppe i Tyskland strander i Danmark.

Nu kommer der primært velfærdsmigranter fra Afrika og andre dele af verden, hvor der ikke er konflikt, men de spottes ved grænsekontrollen. Et andet emne er romaer fra Rumænien, som kommer op til landet i større grupper uden penge til ophold, ingen bagage eller aftale om arbejde. Grænsekontrollen spotter disse, og der sker en registrering og besigtigelse, idet der efterfølgende ofte forøves betleri, tyveri og prostitution i disse kredse. I Bergen i Norge har man nyligt haft en større sag, hvor bagmændene for disse romaer tjente millioner på organiseret prostitution, tyveri og menneskehandel.

Sluttelig som eksempel er der det præventive samt bifangster ved grænsekontrol. Politiet har for eksempel ved indførelsen af systemet med nummerpladegenkendelse fået et redskab, som effekt udfinder de kriminelles køretøjer, hvorved de kan kontrolleres - ikke kun ved indrejse i landet, men også ved udrejse af landet, hvor køretøjerne kan være lastet med tyvekoster m.m.

Blandt andet derfor er det min holdning, at Danmark er bedst tjent med, at grænsekontrollen opretholdes. Det skal ikke stoppe mig i at ytre, at jeg synes at, det er sølle af Danmark, at vi ikke vil modtage de få 500 sårbare kvote-flygtninge. Vi har da gode erfaringer med kvoteflygtninge fra blandt andet Burma, som er et taknemmeligt folkefærd, som absolut ikke er til last for landet, men hårdtarbejdende og integrerbar.