I Podgorica

Landstræneren ser vinderkulturen spire frem på landsholdet, men arbejdet skal gøres færdigt. Thomas Delaney kan begynde at ane den følelse, han tidligere kun kendte fra klubfodbold.

Den fedeste fornemmelse efter en fodboldkamp er sejrens sødme.

Den fedeste fornemmelse før en fodboldkamp er, at man inde i sig selv med sikkerhed ved, at man lige om lidt skal smage sejrens sødme.

Det er vel det, man kalder vinderkultur.

Følelsen af, at man ikke kan tabe.

At uanset hvem man spiller med og mod, vinder man.

Den følelse er ved at brede sig på landsholdet.

Vejen til VM

Den direkte vejDanmark bliver nummer et og går direkte til VM ved at vinde sin kamp mod Rumænien, hvis Polen samtidig taber til Montenegro. Uanset cifrene i de to kampe.

Den snørklede vej

Blot ét point mod Rumænien sikrer Danmark andenpladsen, ligesom et point er nok for Polen til førstepladsen.

Danmark er nu så godt placeret i den såkaldte toerstilling, at holdet nærmest ikke kan undgå at blive blandt de bedste otte toere, der får to playoff-kampe. Med en sejr søndag er den position helt sikker. En sejr kan samtidig måske sikre Danmark en seedning i playoff-kampene. De fire bedste toere - rangeret efter FIFA's verdensrangliste - bliver seedet. En seedning vil eksempelvis sikre, at Danmark ikke kan trække Italien.

Den virkelig snørklede vej

Hvis Danmark-Rumænien og Polen-Montenegro ender med to identiske udesejre, er Danmark og Montenegro helt lige på både målscore og indbyrdes kampe. Så afgør fairplay-stillingen, hvilket hold der ender som nummer to, og her ligger Danmark klart bedst. Kun et væld af gule og røde kort til danskerne i Parken kan tippe den balance til Montenegros fordel.

Hvis de to hold også står lige i fair play-stillingen, skal andenpladsen tildeles ved lodtrækning.

Et år uden nederlag sætter sine mentale spor på et hold, der heller ikke torsdag aften i Podgorica havde fornemmelsen af, at det kunne gå galt, fortæller Thomas Delaney, da en flok mørbankede, men glade landsholdsspillere fredag formiddag tager imod pressen på Hotel Hilton i det centrale Podgorica.

- Jeg snakkede med Simon (Kjær, red.) efter kampen, og han sagde, at han havde fornemmelsen af, at vi hele tiden var i fuld kontrol, selv om vi ikke spillede godt. Når du har fornemmelsen af, at et mål er nok til at vinde, er du nået langt, og sådan har vi det lige nu som hold. Det er sværere at bygge den kultur op på et landshold end på et klubhold, fordi vi mødes så sjældent, men vi er godt på vej, fortæller Thomas Delaney om den følelse, han har for første gang i sin forholdsvis unge landsholdskarriere.

Vi går ind til kampen mod Rumænien med følelsen af, at vi ikke kan tabe. Vi har virkelig kæmpet for at få den kamp. Kampen mod Polen var fed at spille, men jeg tror, den vil blegne i sammenligning med det, vi vil opleve mod Rumænien.

Thomas Delaney

Stemningen betyder alt

På klubplan så det indtil for et lille år siden helt anderledes ud. Dengang spillede han på et FCK-hold, der stort set ikke kunne tabe, uanset hvor elendigt og uinspireret det præsterede. En følelse af uovervindelighed havde bredt sig.

- Vi var jo derhenne, hvor vi ikke troede, at vi kunne tabe, uanset hvor mange spillere vi manglede. Det var ikke den enkelte spiller, der betød noget, det var taktikken, holdet og stemningen, der gjorde os nærmest uovervindelige, fortæller Thomas Delaney, der siden skiftet til Werder Bremen har fundet ud af, at fodboldlivet for langt de fleste spillere altså er både op- og nedture.

Han tabte sine første fire kampe med sin nye klub, var så ubesejret i 11, inden det igen gik nedad sidst i sidste sæson. Den nedtur er fortsat efter sommerferien, og Werder Bremen ligger lige nu næstsidst og er et af kun to hold i Bundesligaen, der endnu ikke har prøvet at vinde.

Syv kampe uden sejr i træk - 10 kampe i træk, hvis du tager de sidste tre i sidste sæson med - sætter sine spor. Det påvirker stemningen, selvtilliden og tilliden. Også til træneren. Werder Bremens Alexander Nouri blev fejret som en helt i foråret - nu bliver han - også internt i truppen - kritiseret for sin taktik. Når krybben er tom, bides hestene - et billede, førerhingsten på landsholdet sagtens kan genkende.

- Det er indlysende, at når det går skidt, melder tvivlen sig. Når det så omvendt går godt, tror man på alt, træneren gør og siger. Bare tænk på dette hold. Da vi så, at taktikken mod Polen virkede så godt, var vi da ikke længere i tvivl om, at det var det helt rigtigt for vores hold, forklarer Thomas Delaney om den kamp, der mere end nogen anden definerede vendepunktet for dette hold og gav vinderkulturen vital næring.

Kun sejre hjælper

Manden bag den taktik, landstræner Åge Hareide, kan sagtens genkende Thomas Delaneys udlægning af begrebet vinderkultur, og han ved lige præcis, hvad sådan en kultur er lavet af.

- Du kan ikke bygge noget som helst op uden at vinde. Jeg giver ikke en skid for de trænere, der siger, at de kan bruge nederlag i træningskampe til en hel masse. Du kan ikke udvikle et hold eller en kultur, når du ikke vinder, siger Åge Hareide, der ser en kæmpe forskel på det hold, der spillede torsdag aften, og det hold, der for et år siden tabte 1-0 til Montenegro i Parken.

To ret identiske kampe - med et dominerende hjemmehold og et vindende udehold.

- For et år siden havde vi tabt en kamp som den i går, så havde de scoret på en eller anden løs bold, det er jeg sikker på. Fordi vi var et andet sted, ikke mindst mentalt. Men nu har vi fået bygget vores hold og vores selvtillid op med mange jævne og solide præstationer, og så spreder den følelse af tillid til hinanden sig. Både spillerne internt og mellem træneren og spillerne, siger Åge Hareide, der imidlertid advarer alle - inklusive sig selv og spillerne - mod at kalde landsholdet for et vinderhold.

- Spillerne kan se, at vi nærmer os noget stort. For ikke ret lang tid siden skulle vi igennem seks kampe for at nå vores mål, nu mangler vi kun tre, og det giver selvtillid at se, at vi har mestret de udfordringer, vi har stået for indtil nu. Men vi har ikke opnået noget endnu, og vi er ikke et etableret vinderhold, før vi har kvalificeret os til VM, siger den danske landstræner.

  • Af: