SF klar med valgprogram, der både tegner store linjer og er meget konkret. Partihjertet banker først og fremmest for det grønne, skoler og pasning.

Nyborg: Nej til butikker på Nyborg Lynfrost. Væk med lukkedagene i institutionerne. Kommunen skal være selvforsynende med energi. Der skal igen rejses vindmøller i kommunen.

Socialistisk Folkeparti er klar med deres valgprogram her halvanden måned før kommunalvalget. Det sker under den noget brede overskrift "Plads til alle i fællesskabet". Men partiet er ikke bange for at give nogle befriende klare meldinger på en række aktuelle spørgsmål.  

Derfor er partiet frisk med en klar afvisning af planerne om et center med butikker på Nyborg Lynfrosts grund, selv om sagen jo endnu ikke er nået helt frem til politisk behandling i det kommunale system.

- Vi tror ikke på at nogle box-butikker (store butikker a la Elgiganten, red.) vil trække ekstra handel til Nyborg, siger Suzette Frovin.

- Nej, vi er tvært imod bange for, at livet i bymidten bliver smadret af det center, tilføjer Ole Tyrsted Jørgensen. Vi har ikke nogen færdig plan for, hvad grunden kan bruges til, men vi mener heller ikke, at kommunen skal skynde sig med at lave en plan for området, bare fordi Elgiganten eller andre gerne vil åbne en butik derude.

- Der skal ryddes op i forureningen, og så må vi se, hvad grunden kan bruges til. Skal det være erhverv, skal det være boliger eller måske et hotel, spørger Ole Tyrsted Jørgensen.

Alle partier vil kæmpe for en aktiv bymidte, men SF tror altså ikke at et nyt butikscenter er måden at gøre det på. Men de har ikke nogen patentløsning i ærmet:

- Folk skal lade være med at tro, at vi kan skrue tiden tilbage til 1950'erne, hvor der jo var masser af butikker. Men vi skal tænke utraditionelt og bane vej for nye butiksformer: Flere butikker i en butik, delebutikker, oplevelsesbutikker og så videre, siger Suzette Frovin.

 

 

Børnene i hjertet

Thomas Laursen har været den gennemgående figur for SF i byrådet de seneste otte år, og han har først og fremmest fokuseret på børn og skoler, et område han også er politisk chef for i dag. Han stiller ikke op denne gang, men har alligevel sneget sig med til pressemødet om partiprogrammet:

- Partiet må vedstå arv og gæld, og at gøre noget godt for børn og unge har været det vigtigste for os. Jeg ved godt, at det siger de andre også. Men vi har det i hjertet, siger han.

SF vil blandt andet af med de ti årlige lukkedage i institutionerne, og så vil de give folkeskolen et løft:

- Det er jo ikke sådan, at vore skoler generelt generelt hænger lagt bagefter sammenlignet med andre kommuner. Men folkeskolen skal have et løft, og et godt skolevæsen er også et vigtigt led i bosætnings-politikken. Jeg kender selv to familier, der har valgt at flytte fra Odense til Nyborg på grund af vores niveau på skoler og børnepasning, siger Suzette Frovin.

 

Borgerne på råd

Både Socialdemokratiet og Venstre går til valg på større inddragelse af borgerne. Det gør SF også, og de har det endda som første punkt i valgprogrammet.

- Det er rigtigt, at mange taler om at inddrage borgerne mere, men vi har værktøjerne til det, og kommer med de konkrete forslag, siger Ole Tyrsted Jørgensen, og peger på, at et SF-forslag om at give borgerne mulighed for at rejse sager til behandling i byrådet netop er vedtaget i Nyborg Byråd. 

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og souschef på Fyens Stiftstidendes Nyborgredaktion. Jeg har arbejdet på avisen siden midten af 1980'erne. Det meste af tiden har jeg været på redaktionen i Nyborg, men jeg har også arbejdet på erhvervs- og webredaktionen og i fem år skrev jeg om boliger, arkitektur og havestof. Jeg bor i Nyborg.