De fynske robot- og automationsvirksomheder er i denne uge valfartet til Skandinaviens største industrimesse, hvor både det fynske deltagertal og firmaernes standestørrelser er i kraftig vækst.

Der har været mange tomme arbejdsstationer og kontorer hos firmaerne i den fynske robotklynge i denne uge, og det er ikke fordi, gassen lige pludselig er gået af den stærkt voksende klynge.

Fra øens største robotmager hos Universal Robots til de erfarne automationsintegratorer Gibotech til de helt nye innovationsfolk som Robot Nordic har den fynske robotklynge været en tur i det jyske, hvor Skandinavicens største teknologi- og industrimesse har lagt beslag på alle hallerne i Messecenter Herning.

68 fynske deltagere på messe

Skandinaviens største messe for industri, teknologi og automation har fundet sted i løbet af denne uge.Virksomheder fra hele Skandinavien var samlet i Messecenter Herning herunder også en lang række firmaer fra den fynske robotklynge.

Ialt deltog 68 firmaer og organisationer som bl.a. robotklyngen og turistforeninger fra Fyn på messen, som finder sted hvert andet år.

Messen i Herning fandt sted første gang for 54 år siden.

- Vi er her for at skabe opmærksomhed omkring vores pakke- og palleteringsrobotter og forhåbentlig også få nogle ordrer med hjem, siger salgs- og marketingansvarlig Morten Nielsen fra Egatec, der bl.a. producerer pakkeanlæg til industrien, da Fyens Stiftstidende får fat i ham over telefonen.

I Hal L hos Hi Tech & Industri på den jyske hede står de i en robotarms længde fra kollegaerne fra UR, Onrobot, Effimat og Robot Nordic.

- Det er fabelagtigt, vi står her jo allesammen, siger en begejstret Morten Nielsen over telefonen. Han brugte også messen til at slå på tromme for Egatecs automationsdag, som de afholder næste år den 8. juni og håber at trække 50 udstillere og 1000 gæster til.

 

Fyn er Mekka

Den fynske tilstedeværelse vokser da også kraftigt for hver gang, messen finder sted (hvert andet år, red.), siger formand for messekomiteen, Jørgen Stenberg som repræsenterer brancheforeningen Weltech.

Han har været involveret i messen i fem årtier, og selv om han ikke selv beskæftiger sig med robotter, så taler udviklingen - også den fynske - sit eget tydelige sprog.

- For ti år siden stod der en lille robotarm i et hjørne, men i dag fylder det rigtig meget i bevidstheden, og der ved alle jo godt, at Odense og Fyn er mekka for den danske robotbranche. Et mekka som startede helt tilbage med Lindø og A.P. Møller, men i dag er drivkraften i robotinnovationen, som virkelig har fuld fart på, siger han.

 

85 ledige job

En af de fynske debutanter, som er dukket frem på scenen siden messen fandt sted sidste gang, er On Robot. De allerede er godt i gang med at vokse sig store med investorer som Vækstfonden og tidligere UR-direktør Enrico Krog Iversen i ryggen.

- Vi er her af flere årsager. Vi skal udbrede kendskabet til vores gribere, og så skal vi have kontakt til kunder og gerne have en masse leads med hjem. Hellere 50 gode end 200, hvor kun nogle er gode, siger regional salgsleder Kenneth Bruun Henriksen.

Virksomheden har blot to år på bagen, men har allerede formået at skabe et stort internationalt netværk af sælgere og forhandlere fra USA til Kina, hvor man for nyligt har etableret en aftale med en forhandler. I Herning handler det også om at sælge, men der er også andre ting, der spiller ind, når man deltager der.

- Vi forsøger også at skabe opmærksomhed omkring, som gør at vi kan tiltrække nye medarbejdere og finde de gode talenter, for vi ansætter hele tiden og skal finde mange nye medarbejdere i den næste tid, siger Kenneth Bruun Henriksen.

Hos folkene bag messen er man bevidst om den betydning, udviklingen i og omkring robotklyngen i Odense har for en branche, som samlet set vokser meget og hurtigt, understreger messekomiteens formand Jørgen Stenberg.

- Der har været og er i dag en stigningskurve inden for robotområdet, som er nærmest lodret og i den sammenhæng fylder Odense rigtig meget, men det er ikke noget den enkelte tekniker er bevidst om, når han står og studerer en robotarm. Der står heller ikke Fyn på en af hallerne, men de vokser for hver gang - og det, der sker, i øjeblikket i Odense smitter af på hele branchen i resten af landet, det er meget tydeligt, siger messeformanden.

De 2600 medarbejdere og flere end 120 virksomheder, som driver udviklingen frem på Fyn, var også repræsenteret ved deres fælles brancheforening Odense Robotics på messen, hvor man for første gang selv havde en større stand.

Blandt andet for at sætte fokus på den jobbank, der er skabt i klyngeregi, hvor der netop nu er 85 ledige job - bl.a. tre hos MIR, syv hos Gibotech og 14 hos Universal Robots. Men klyngen brugte også messen i Herning til at fortælle om den robot-udviklingshub, der er skabt i samarbejde med Teknologisk Instituts robotcenter i Odense, som også var med på messen.

Det var ikke alle, der havde tid til at fortælle om oplevelserne på messen, da Fyens Stiftstidende fik fat i dem over telefonen i går.

Forståeligt nok, som det var tilfældet hos Middelfartvirksomheden Danrobotics, hvor direktør Kim Koertsen stod med en kunde, da avisen fik fat i ham.

- Det har jeg altså ikke tid til nu, det må blive en anden gang.

  • Byline_

    Af: