Mikkel Bjerg har netop vundet U23-VM i enkeltstart, og lørdag forsøger Bjerg at slå Ole Ritter af banen i et rekordforsøg på Odense Cyklebane.

Banecykling: Legendariske Ole Ritter er indehaver af den danske timerekord - kort og godt: Hvor langt kan du køre på en time? - sat helt tilbage i 1974 i Mexicos tynde luft. Rekorden lyder på 48 kilomter og 879 meter.

Men lørdag bliver der gjort et markant forsøg på at køre Ole Ritter af banen. Det sker på Odense Cyklebane, hvor den nykårede U23-verdensmester fra norske Bergen, Mikkel Bjerg, angriber Ritter-rekorden mellem klokken 13 og 14. Det sker i forbindelse med, at banen i Odense er vært for de danske og nordiske mesterskaber i banecykling fra fredag til og med søndag.

Ellegaard-arena på den anden ende

Hjulene snurrer på Odense Cyklebane - i Thorvald Ellegaard Arena - fra fredag til og med søndag, når der afvikles DM og NM i banecyklingens mange discipliner.Fredag er der konkurrencer mellem 14 og 20 - blandt andet DM i 4000 meter holdløb.

Lørdag begynder konkurrencerne allerede kl. 9 og fortsætter indtil 18. Det gælder blandt andet DM i forfølgelsesløb og scratch.

Søndag køres der mellem kl. 9 og 16.15 - afsluttende med det store DM i pointløb fra 15.30.

U23-verdensmester Mikkel Bjerg angriber Ole Ritters danske timerekord fra 10. oktober 1968 lørdag med start kl. 13. 

 

Mikkel Bjerg er det nye danske tempo-fænomen, og han kører på en moderne cykel og på en fynsk bane, der allerede har vist, at den er rigtig hurtig.

- Jeg forestiller mig, at jeg kan køre omkring 52 kilometer. Men om det bliver 51, 52 eller 53 kilometer, betyder ikke så meget for mig. Det betyder mere at vise, at man har niveauet til at slå en rytter som Ole Ritter. Det er jo en legendarisk rekord, konstaterer Mikkel Bjerg.

Slår Mikkel Bjerg ikke timerekorden lørdag i Odense, bliver der flere muligheder. U23-verdensmesteren siger således:

 - Jeg har besluttet, at timerekorden bliver en event, jeg vil vende tilbage til. Forhåbentlig hvert år, så jeg kan se, hvor meget, jeg har rykket mit niveau. Også for at vise, at jeg rykker mig hvert år.

Ole Ritter-rekorden blev rent faktisk slået i Ballerup Super Arena tilbage i januar af nu 32-årige Martin Toft Madsen med 52,114 kilometer, men fem måneder senere blev rekorden frataget Toft, der 28. januar blev taget for doping - for at have indtaget det forbudte stof DMBA. Senere viste det sig, at rytteren havde fået stoffet i blodet uden at vide det ved at have spist "forurenet kosttilskud", men han blev alligevel frataget blandt andet timerekorden.

Allerede i 1968 tog Ritter til Mexico City, hvor han satte verdensrekord med 48,653 kilometer, og det tog fire år før belgiske Eddy Merckx slog rekorden med 49,431 kilometer. I 1974 i en alder af 33 år tog Ritter atter til Mexico for at slå rekorden. Forsøget mislykkedes, men han satte ny personlige rekord med 48,879 kilometer.

Storbritanniens Bradley Wiggins har time-verdensrekorden på 54,526 kilometer sat 7. juni 2015.

Talenter vises frem

Rekordforsøget bliver altså en del af det store arrangement, hvor der skal findes både danske og nordiske mesterskaber i de mange profilerede banediscipliner. Det gælder blandt andet holdløb, sprint, forfølgelsesløb, scratch og pointløb.

Ved mesterskaberne vil man blandt andet kunne opleve en stor del af den danske elite. Ud over Mikkel Bjerg er det blandt andre Casper Pedersen, Casper Folsach, Niklas Larsen og Jesper Mørkøv.

Til gengæld må man blandt andre se bort fra den helt store fynske profil, Lasse Norman Hansen, der ikke har tilmeldt sig efter en hård landevejssæson.

Claus Rasmussen fra Cykling Odense glæder sig til gengæld over, at arrangementet blandt andet kan byde på store talenter fra egne rækker - blandt andre Robin Skivild og Ian Millennium.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Historisk resultat: Mikkel Bjerg slår Ritter-rekorden i Odense

Historisk resultat: Mikkel Bjerg slår Ritter-rekorden i Odense

U23-verdensmester er selvsikker før rekordforsøg

U23-verdensmester er selvsikker før rekordforsøg