Teater Momentum danner ramme om efterårssæsonen af Story Slam. Et koncept, der er med til at skabe det personlige mellem fremmede og finde egne minder frem fra gemmerne.

Få historier deler man med fremmede, men ét sted i Odense er det anderledes. Igennem det mørke efterår kan odenseanerne lune kroppen på en kop kaffe og en håndfuld gode historier. Story Slam er flyttet ind i nye rammer i Teater Momentum. Her står levende lys på bordene og skaber en hjemlig hygge, der er godt i tråd med Story Slam-konceptet.

Story Slam går ud på, at en håndfuld deltagere fortæller selvoplevede, personlige historier. Historierne kan være alt fra sjove til sørgelige. Det eneste, der begrænser, er tiden - max seks minutter - og et fælles emne.

Et af de emner kan være noget så almindeligt som DSB. Alle har en historie om DSB. Derfor var det efterårets første emne, da Story Slam Odense blev skudt i gang mandag aften. Og det er ikke kun i Odense, Story Slam er blevet populært. Konceptet er skudt frem i mange lande, efter det i 2001 startede op i New York. I Danmark kan fortæller-konkurrencen opleves både i Odense og Aarhus. Det kan minde om et show fra en upcoming standup'er, men Story Slam er virkelighed. Virkelige fortællinger. Virkelige mennesker. Og det er dét, der er særligt ved Story Slam.

- Story Slam er dybest set et møde mellem mennesker. Man hører hinandens historier, som man ofte kan spejle sig i, og man oplever, hvor ens vi i virkeligheden er. Man ser, at andre mennesker bare er mennesker, og man kommer ind bag facaden, siger Esther Rützou, der er vært på Story Slam i Odense.

Tegn for tiden

Story Slam underholder, men det er ikke kun skabt for at underholde. Pia Sigmund er en af dem, der er helt ny på scenen dette efterår, og hun mener, at Story Slam-konceptet afspejler det samfund, vi lever i.

- Det har på mange måder tegn for tiden. Det er konkurrencepræget, ligesom vores samfund kan være. Samtidig skal man også være effektiv, fordi der er en tidsbegrænsning, og så er der også noget indsigt i det personlige. Det er også oppe i tiden, at man vil tæt på og ind i det personlige.

Allan Freiman fra Svendborg er efterhånden en kending på scenen. Han har deltaget seks gange og mener, at Story Slam også personligt kan være gavnligt for tilskuerne.

- Story Slam er med til at give indsigt i en anden verden, men mest af alt er det med til at minde en om ens egne forsvundne minder. Man kommer pludselig i tanke om noget, man ikke har tænkt på i flere år, siger han.

Johanne Kolle Nielsen og Jannika Bro var gæster til efterårets første Story Slam. De mener også, at det personlige aspekt er det interessante i Story Slam.

- Nogle af historierne kan jeg godt relatere til. Det gør det sjovt. Jeg danner mig også nogle billeder inde i hovedet og ser hele scenariet for mig, siger Jannika.

- Og så er det bare intimt og hyggeligt. Der er en fællesskabsfølelse. Det er som om, man er en del af det, fordi man som publikum også er med til at navngive historierne og stemme om vinderen, siger Johanne.  

Story Slam kan opleves på Teater Momentum den 13. november og til den endelige finale den 11. december. Entre koster 50 kroner.

  • fyens.dk