Johannes Riis kalder den nobelvindende forfatter Kazuo Ishiguro som mere vidtfavnende end britiske kolleger.

Den britiske forfatter med japanske rødder Kazuo Ishiguro har modtaget Nobelprisen i litteratur 2017.

En pris som han fortjener på grund af sit "uomtvistelige format", mener litterær direktør i Gyldendal Johannes Riis, der har udgivet den britiske forfatter siden slutningen af 80'erne.

Ishiguro er bedst kendt for romanen "The Remains of The Day" fra 1989. Men han har i alt udgivet otte bøger.

FAKTA: De mest kontroversielle nobelpristagere i litteratur

Kun sjældent lykkes det at finde en nobelpristager i litteratur, som ikke i et vist omfang deler anmeldere og litteraturkendere verden over.

I 2017 går Nobelprisen til den britiske forfatter Kazuo Ishiguro, der har japanske rødder.

Her er et overblik over nogle af de mest kontroversielle nobelpristagere i litteratur i løbet af årene:

* Svenske Eyvind Johnson og Harry Martinson delte i 1974 Nobelprisen. Valget blev mødt af kritik og beskyldninger om vennetjenester, da de begge var medlemmer af Svenska Akademien, som står for at udpege nobelpristageren. Harry Martinson tog kritikken hårdt og blev efterfølgende deprimeret. Han begik selvmord i 1978.

* Den tyske forfatter Herta Müller modtog i 2009 Nobelprisen i litteratur. Visse amerikanske kritikere mente, at ingen i USA nogensinde havde hørt om hende, og at Nobelprisen for ofte gik til ukendte forfattere fra Europa. I 1987 flygtede Herta Müller sammen med sin mand fra Ceacescus styre i Rumænien, fordi hun åbent havde kritiseret det.

* Den amerikanske sangskriver Bob Dylan fik i 2016 litteraturprisen. Valget kom som en overraskelse, da Dylan af mange opfattes som musiker - ikke digter eller forfatter. Yderligere bidrog han til at gøre valget kontroversielt ved i første omgang at forholde sig tavs om prisen og derefter udeblive fra tildelingsceremonien for i stedet at sende en til at læse takketalen op for ham.

Kilde: nobelprize.org, vox.com, Den Store Danske.

Geografisk beskriver han både forhold i Europa og Japan, men forfatteren tager også læseren med frem og tilbage i tid.

- Han er en forfatter, som har beskæftiget sig både med egen tid, med fortiden og den fremtid, som kan vente os alle sammen, siger Johannes Riis.

Han har hæftet sig ved forfatterens stil, der på mange måder også matcher hans personlighed, som en stilfærdig og sympatisk gentleman.

- Han skriver meget stille og nedtonet, men det er store emner, han tager fat på, og han beskriver dem med en suveræn beherskelse.

- Han falder ind i en engelsk tradition. Men han favner bredere end langt de fleste engelske forfattere på sin tid, siger Johannes Riis.

Foruden at beskæftige sig med store historiske begivenheder, som Englands og Japans medvirken i 2. Verdenskrig, begiver Kazuo Ishiguros sig også ud i mystikken.

- Han skriver nogle bøger, som kan opfattes som sære og mærkelige og mystiske, og der er altid en tone, en stemning i dem, som bliver i ens hoved og bliver ved med at beskæftige en. Det er ikke bøger, man lige kan ryste af sig.

Det er ifølge Johannes Riis netop denne dybde, der placerer Kazuo Ishiguro i gruppen af de største nulevende forfattere.

- Der er hemmeligheder tilbage i teksten, når man har læst den. Man får ikke alting at vide, der er ting, der er svære at forstå umiddelbart, og det er jo tit det, at der er en uforklarlig rest tilbage, når man har læst det, der karakteriserer stor litteratur, siger han.

Kazuo Ishiguro er født i Nagasaki i Japan i 1954, men han er vokset op i Storbritannien. Han debuterede i 1982 som forfatter.