Landet over hagler landmænds kritik ned over Coop i lyset af seneste forside på bladet Samvirke, og hos Superbrugsen Søndersø har man sågar fjernet oktoberudgaven fra bladstativet. - Flere er blevet enormt provokeret, lyder det. Coop beklager.

Der gik ikke længe, fra oktoberudgaven af Coops medlemsblad Samvirke kom i butikkerne, til uddeler i Søndersø Brugsforening Michael Bjerg valgte at fjerne bladet fra stativet i Superbrugsen Søndersø.

- Vores kunder og medlemmer kan stadig få bladet. Vi har bare valgt ikke at lade det ligge synligt fremme, siger han.

Årsagen hertil skal findes på bladets forside, der har provokeret flere kunder i brugsen, ligesom landmænd landet over har rettet kraftig kritik af Coop og Samvirke.

Afbilledet på forsiden er en mand iført beskyttelsesdragt og gasmaske klar med kniv og gaffel til at spise en salat under overskriften "Sprøjtegift er hverdagskost."

- De, der er blevet provokeret af forsiden, er blevet enormt provokeret. Derfor har vi taget bladet ned fra stativet tidligere, end vi før har gjort det, siger Michael Bjerg, som påpeger, at også han mener, at forsidebillet er uheldigt.

Særligt i betragtning af at brugsforeningens butikker ifølge uddeleren har et godt forhold til de lokale fødevareproducenter på Nordfyn.

- Billedet giver nogle associationer til noget, der er meget giftigt, og signalet, man sender, er overdrevet, siger Michael Bjerg og tilføjer:

- Vi har prøvet at finde den bedste middelløsning, og i kraft af at bladet stadig er tilgængeligt for dem, der ønsker det, mener jeg ikke, at vi udøver nogen form for censur.

Skævvrider debatten

En af dem, der har fundet forsiden problematisk, er Niels Rasmussen, bestyrelsesformand i landbrugsorganisationen Centrovice.

- Egentlig synes jeg, at problemstillingen om sprøjtegift i fødevarer, er relevant. Men debatten skydes i en fuldstændig forkert retning, når der er en forside, der i sit udtryk er så markant, at den forhindrer folk i at slå op og læse en ellers udmærket artikel, siger Niels Rasmussen.

Egentlig havde bestyrelsesformanden affundet sig med forsiden, men da han i avisen slog op på en af Coops annoncer, flød bægeret over.

- Coop reklamerede med, at man nu kan blive fri for sprøjtegift. Det lader til at være en helt bevidst skræmmekampagne, Coop vil køre på bekostning af de danske, konventionelle fødevareprodukter, siger Niels Rasmussen og tilføjer:

- Jeg har intet imod økologiske produkter. Tværtimod. Men jeg mener, at det ville klæde Coop at anprise mangfoldigheden og give valget til den enkelte, for mangfoldigheden er styrken.

Beklager forsiden

Hos Coop tager man forsidekritikken til sig og beklager.

- Vi har forståelse for reaktionerne, for vi kan godt se, at forsideillustrationen er for hårdt et billedsprog. Jeg synes også, det er i orden, at man i butikker med kunder, der er blevet stødt af forsiden, har valgt at placere bladet mere diskret, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

I en kommentar på Samvirkes facebookside erkender mediet selv, at forsidebilledet er provokerende.

Imidlertid påpeger Samvirke, at det har mange af deres tidligere forsider også været, og at det skal de kunne være.

- Ja, billederne er provokerende, men læser man artiklen, vil man se, at vi giver ordet til begge sider i debatten, skriver Samvirke.

Ifølge Jens Juul Nielsen skal Samvirke da også være et blad, der tør provokere.

- Generelt er det ikke noget, vi skal blande os i fra Coops side, men i denne forbindelse må vi bare konstatere, at forsiden har overskygget indholdet. Debatten er ikke endt, hvor den skulle, og deri lægger det ærgerlige og beklagelige, siger han.

  • Af: