I Podgorica

Stoltheden kan blive en faktor for Montenegros landshold. Både positivt og negativt. Åge Hareide kigger indad, når han skal finde den værste modstander torsdag aften.

Det er en stor kamp for Danmark.

Det er en kæmpe kamp for Montenegro.

Kan man gradbøje det sådan, når de to hold torsdag aften mødes i jagten på de tre point, der formentlig vil være altafgørende for muligheden for at komme med til VM i Rusland næste år?

Måske indtrykket er farvet af at have opholdt sig i et land med stoltheden helt uden på tøjet i godt og vel et døgns tids. I hvert fald når det gælder sporten.

De to hold

Montenegro (4-2-3-1)Daniel Petkovic - Adam Marusic, Stevan Savic, Zarko Tomasevic, Filip Stojkovic - Mirko Ivanic, Nikola Vukcevic - Marko Jankovic, Stevan Jovetic, Marko Veosvic - Stefan Mugosa.

Danmark (4-3-3)

Kasper Schmeichel - Henrik Dalsgaard, Simon Kjær, Andreas Bjelland, Jens Stryger Larsen - William Kvist, Thomas Delaney, Christian Eriksen - Andreas Cornelius, Yussuf Poulsen, Pione Sisto.

 

Nu er det her ikke udtryk for resultatet af en regulær og valid meningsmåling blandt indbyggerne i hovedstaden Podgorica, men indtrykket er klart nok - de glæder sig helt vanvittigt til den kamp.

Og selv om der er i nærheden af de 25 grader hernede, skal danskerne "sich warm anziehen", som de siger nede syd på.

De skal være forberedt på lidt af hvert.

Både fra et publikum, der sidder ekstremt tæt på banen på det intime Gradski Stadium, men også fra en flok spillere, der jagter en oplevelse, de måske kun kommer i nærheden af én gang i deres karrierere.

Et møde i en elevator

Hvis Werder Bremens Thomas Delaney ikke allerede var klar over det, fik han vished efter et møde i elevatoren på spillernes hotel, fortalte han på onsdagens pressemøde.

- Jeg mødte en fyr, der fortalte om, at det her ville være deres første gang ved en slutrunde, og vi danskere skulle bare være klar over, at de vil gøre alt for at vinde. Jeg kunne virkelig mærke, at det betød noget for ham, fortalte Thomas Delaney.

Nu er stolthed jo ikke nødvendigvis kun en god ting. I hvert fald ikke hvis den kammer over.

Det grelleste eksempel i nyere tid i sportens verden er vel det brasilianske landshold under VM på hjemmebane. Under nationalsangen før semifinalen mod Tyskland var forsvarsspilleren David Luiz så bevæget over øjeblikket, at tårerne rendte ned ad kinderne på ham. Han ville så gerne, men glemte overblikket og hovedet uden for banen - ligesom mange af holdkammeraterne - Brasilien tabte 7-1.

Det mentale knæk kan også ramme Montenegro, hvis spillerne er for opsatte på at gøre sine landsmænd stolte, vurderede William Kvist på pressemødet.

- Det her bliver en intens kamp i en intens atmosfære, og det skal vi forberede os på. Der vil blive givet og taget, duellerne vil blive hårde, tilskuerne vil piske dem frem. Og stoltheden kan give dem masser af ny energi, hvis det går godt, men det kan også gøre, at de bliver låste, fordi de vil for meget, mente Kvist, der ligesom Thomas Delaney afviste at ville fremprovokere dumheder fra en måske overgearet modstander.

- Sådan en type er jeg ikke, men det betyder ikke, at vi ikke vil vinde. Det vil vi, og vi vil gøre alt for at vinde, sagde Thomas Delaney.

Ild i øjnene

Og troen på sejr er stor i den danske lejr. William Kvist fortalte om en spillertrup med ild i øjnene og masser af selvtillid efter den seneste tids gode resultater, og da landstræner Åge Hareide af en montenegrinsk journalist blev spurgt, hvad eller hvem der er Danmarks værste modstander torsdag aften, svarede han:

- Os selv. Vi skal ramme den standard, vi har ramt i de seneste kampe. Vi har hævet vores niveau over det seneste år, hvor vi ikke har tabt en eneste kamp. Spillerne har troet på vores idéer og vores måde at spille på, og så gjorde gode resultater i vores træningskampe, at den tro blev styrket, forklarede Åge Hareide, der på det personlige plan fik flettet ind, at han da engang for 35 år siden scorede et mål mod Jugoslavien for det norske landshold og i øvrigt ikke på nogen måde havde undervurderet det montenegrinske hold, der vandt 1-0 i Parken for et års tid siden.

- Vi kender kulturen fra Balkan, vi ved, at spillere fra det tidligere Jugoslavien er dygtige boldspillere, og Montenegro er også blevet bedre og bedre gennem denne kvalifikation, mente den danske landstræner og kaldte det meget afgørende for dette holds udvikling at komme med til en slutrunde.

- Tiden er en vigtig faktor for landshold, og den bliver bare mere og mere knap, så derfor siger det sig selv, at en slutrunde med masser af tid og en del kampe vil være meget vigtig for dette hold. Så hvis vi skal bygge videre og blive endnu bedre, skal vi bruge resultater, vi skal kunne tåle pres og præstere, når det er allervigtigst, sagde Åge Hareide før en kamp, hvor holdets karakter og udvikling for alvor bliver testet.

Og hvor den ultimative præmie kan være en billet til VM næste år.

Hvordan de danske spillere vil have det med det?

Tja, Thomas Delaney fik spørgsmålet om, hvad det ville betyde for ham, hvis han for første gang fik lov til at være med til en slutrunde. Svaret var ikke så floromvundet:

- Det ville satme være smukt.

Og det er jo så også en måde at udtrykke sin stolthed på.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Kommentar: Giv os finale og fest i Parken

Kommentar: Giv os finale og fest i Parken

1
Video: De sidste seks point har været guld værd, men nu gælder det Montenegro

Video: De sidste seks point har været guld værd, men nu gælder det Montenegro