Hundredvis af utilfredse unge forventes torsdag at marchere i flok i protest mod regeringens besparelser på uddannelse. I Svendborg har gymnasieeleverne valgt helt at nedlægge undervisningen, og det, mener deres rektor, er udtryk for godt demokratisk engagement.

Med budskabet "stop nedskæringer på uddannelse" indtager tusindvis af unge og utilfredse demonstranter torsdag eftermiddag gaderne i fem af landets byer.

I Odense bliver Amfipladsen centrum for de fynske studerendes demonstrationsmarch mod regeringens planlagte besparelser på uddannelse, som beløber sig på 14,7 milliarder kroner frem mod 2021.

Desuden har flere studerende landet over valgt helt at nedlægge undervisningen torsdag, blandt andet på Nyborg VUC og Svendborg Gymnasium.

I Svendborg har eleverne ifølge rektor Jesper Vildbrad i sinde at blokere lærerværelset og droppe torsdagens lektioner. Om den beslutning siger rektoren:

- De bruger jo deres demokratiske rettigheder til at demonstrere mod et forslag, de synes er urimeligt, og det er jo i princippet, hvad vi opdrager dem til.

Jesper Vildbrad uddyber, at eleverne mandag holdt afstemning om, hvorvidt undervisningen skulle nedlægges, hvilket et overvejende flertal endte med at stemme for.

- Det, synes jeg, er et udtryk for godt engagement fra elevernes side. Det viser i al fald, at de er nogle engagerede medborgere, som tager noget ansvar på sig for at lufte en utilfredshed over nogle besparelser, som ifølge eleverne går ud over samtlige uddannelser, siger Jesper Vildbrad.

40 organisationer bag demonstrationer

På blandt andet Middelfart Gymnasium og HF-Kursus, Nordfyns Gymnasium og Odense Katedralskole vil der endvidere være arrangementer i løbet af torsdagen frem mod den fælles demonstration i Odense.

Det skriver mx.dk.

Bag landets fem hoveddemonstrationer står 40 organisationer under sammenslutningen Uddannelsesalliancen, der for tredje år i streg foranlediger protester mod regeringens besparelser på uddannelsesområdet.

Til Ritzau sætter talsperson Sara Mahin Doost ord på alliancens og de unges bekymringer for fremtiden.

- Vi er utilfredse med, at vi kan se, at vores uddannelser bliver forringet år for år. Helt konkret kan vi se, at lærerne løber stærkere, har dårligere tid til vejledning, og at der mangler værktøj på værkstederne på erhvervsuddannelserne, siger hun.

Demonstrationen i Odense starter klokken 16.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
1
Video: Lærere lod sig spærre inde af protesterende gymnasieelever

Video: Lærere lod sig spærre inde af protesterende gymnasieelever