KONFRONTATION

Søren Steen Andersen, Venstre-borgmester, svarer her på, hvad partiet vil med overbygningerne i Tommerup og Tommerup St.

- Der er opstået tvivl, om Konservative vil rulle overbygningen tilbage eller ej. Så kunne jeg godt tænke mig at høre, hvis man sætter sin stemme på Venstre, om man så uanset hvad ruller det tilbage?

- Ja, det vil vi.

- Og det er uanset hvad?

- Ja, for den tidsplan, der ligger, som jeg kan se, i forhold til hvad der kommer, og hvornår der kan nå at komme bud og udbud og første spadestik, det levner faktisk ingen plads til, at der kan nå at blive lavet noget i år, og så giver det lidt sig selv.

- Men hvis der stadigvæk er blevet brugt nogle penge, fordi der er blevet underskrevet en kontrakt, vil I så stadigvæk rulle tilbage?

- Ja, det, der ligger i det, er, at man vil have brugt nogle penge til noget byggerirådgivning. Og så må man sige, det er så det, men det levner stadig et pænt stort beløb efterfølgende, hvis man trækker det fra.

- Hvornår er det så en beløbsgrænse for, hvor I siger, at så vil I ikke rulle tilbage?

- Det er svært for mig at sige lige på stående fod, fordi det kommer an på situationen. Men som sagt igen, den tidslinje, der er, ser jeg store chancer for, at vi kan nå at få stoppet.

- Mulle siger, at det første spadestik skal tages medio december. Hvis man har fået taget det her spadestik og lavet noget af soklen, vil I så stadigvæk rulle tilbage, hvis man er begyndt?

- Ja, hvis du laver første spadestik medio december, så kan man spørge sig selv, hvor meget man når at lave inden jul. Det er det, vi snakker om. Der skal også laves nogle andre foranstaltninger. Man kan også som byråd tage bestik af situationen, hvis det er sådan, at flertallet efter den 21. november viser sig at være, sådan at der er flertal for at stoppe det. Så kan man tage bestik af det i byrådet. Men ellers er det sådan, at flertal i byrådet har taget en beslutning den 28. juni at sætte 15 millioner af. Jeg vil sige, at jeg har også behov for at sige, at nu skal vi lige se licitationsresultaterne, som kommer så vidt jeg ved ultimo november. Med det marked, der er nu inden for byggeriet, kan man sige, der er der i hvert fald en pæn sandsynlighed for, at vi måske kommer til at forholde os til et beløb, der er over 15 millioner kroner. Så skal de penge også tilvejebringes.

- Så uanset hvad, som det er nu, ruller I tilbage?

- Ja, for jeg vurderer ikke, der er noget som helst, der når at blive opført kort fortalt. Jeg er helt med på, hvis der står en halv bygning, og man nærmest står og skal sætte spær på, så har vi en anden situation. Men det skulle overraske mig stærkt, hvis vi skulle nå det, når første spadestik nok ikke bliver før jul, og der er licitation ultimo november. Så når der ikke at stå kvarte eller halve bygninger til nytår.

- Hvis der nu bare står en sokkel, så vil I stadig rulle tilbage?

- Lad os tage den, når den kommer. Vi vil gerne rulle den her tilbage, og jeg vil egentlig gerne bruge et andet udtryk, at vi vil sikre, at der fortsat er to overbygninger i Tommerup og Tallerup, fordi det er sådan set det, det handler om for os. Det er sekundært, at man selvfølgelig ikke laver noget overflødigt byggeri og bruger alt for mange penge på det - nemlig 15 millioner kroner, hvis det endda kan holde sig inden for det. For vi ved ikke, om det bliver 17-19 millioner kroner, vi skal forholde os til i november. Det er også en betragtning, der er værd at tage med. Så ja, vi vil gerne sikre, at der er to overbygninger i Tommerup og Tallerup. Så vi vil selvfølgelig stoppe det byggeri eller hvad der måtte være startet op. Vi vil i hvert fald stoppe beslutningen, så snart vi kan gøre det i januar måned, når det nye byråd træder sammen. Det er egentlig det, vi har sagt hele tiden, så der er ikke noget nyt under solen i det her. Det eneste nye, der kan blive, er, hvis byggeriet bliver dyrere ved licitationen, end det så ud til. Det giver anledning til en behandling i byrådet, hvor man vil finde pengene til det. I det hele taget synes jeg, at det her skolestruktur skulle trækkes ind i budgetteksten. Det havde vi slet ikke behøvet, fordi der er truffet en beslutning den 22. februar og efterfølgende en beslutning den 28. juni om at lave det der i Tallerup, og der er ikke noget, der har ændret sig for os siden da. Vi har hele tiden været imod det, og vi har stemt imod.

- Men burde I ikke bare acceptere, at den her gang var der så et andet flertal uden om jer?

- Nej, ikke i det tilfælde her, fordi vi synes, det er galimatias, at man har en pæn kapacitet et sted og så alligevel bygger et andet sted til ingen verdens nytte. Det kan vi ikke se fornuften i. Der er så mange andre steder, der er behov for renovering af skoler i forhold til at bruge 15 millioner kroner, som man ikke havde sat af i budgettet, og sådan set afveg meget fra, hvad man vedtog året før. Man har været henne i overslagsårene og låne tre plus tre plus tre millioner og resten har man taget i kassen for det her, som er unødvendigt byggeri, fordi der er kapacitet på den skole, der afleverer overbygningen. Og der ingen som helst faglige eller driftsøkonomiske incitamenter til at gøre det. Vi havde en helt anden situation, hvis det pludselig viste sig, at det gav et antal millioner kroner på bundlinjen om året ved at lægge skolerne sammen, og det gav noget faglighed. Det gør det jo ikke. Og det er to skoler, der på hver sin måde har haft en rigtig fin faglighed og også trivsel. Det er det, der er vores bevæggrund for at sige, at det er galt at bruge de penge. Det er i øvrigt også galt, synes vi, det er et flertal, der baserer sig på Enhedslisten, som har vist sig ikke at kunne holde aftaler i forhold til budget.

  • Jensen_Claus_Bøge_(2015)_013

    Af:

    Jeg er lokaljournalist på Fyens Stiftstidende i Assens, hvor jeg skriver om stort og småt i hele kommunen. Samtidig har jeg fokus på det digitale på redaktionen. Tidligere har jeg arbejdet hos Ekstra Bladet og Metroxpress.

Mere om emnet

Se alle
Efter Konservativ tvivl: Det vil SF med overbygningerne efter valget

Efter Konservativ tvivl: Det vil SF med overbygningerne efter valget

3
K: Vi vil ikke rulle tilbage - medmindre...

K: Vi vil ikke rulle tilbage - medmindre...

K-spidskandiat efter forvirring på Facebook i skoledebat: - Vi bliver nødt til at bruge vores sunde fornuft

K-spidskandiat efter forvirring på Facebook i skoledebat: - Vi bliver nødt til at bruge vores sunde fornuft