Allested-Vejle: Laurits havde fået lov til at komme med hans mor og far til en fest, hans far var nemlig "skaffer" ved siden af sit virke som slagter. Det var en god oplevelse for Laurits, for her blev han så optaget af musikken, at han kunne sidde helt stille. Han ville gerne selv lære at spille, men det var ikke noget, hans far betalte, for der var ikke nogen fremtid i at være musiker. Men det blev senere bevist, at der var en fremtid for spillemanden Laurits, og også hans børn, som blev meget kendte med fremtrædende stillinger inden for musikken.

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vore landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne bidrager på skift med historier fra Midtfynspostens og Ugeavisens Faaborgs dækningsområde.

Laurits Hansen blev født i Radby den 28. januar 1886 i en børneflok på 8. Hans brødre blev henholdsvis tømrer og slagter. Laurits begyndte at øve sig på at spille violin, når hans far ikke så det, men med støtte fra sin mor. Som 12-årig fik han sin første undervisning hos Mads Pedersen i Nr. Søby.

Han betalte selv for sin undervisning og sin violin ved at arbejde for landmænd. Hans violin kostede ham 15 kroner, og undervisningen kostede 35 øre i timen. I en alder af 16 år begyndte han at spille til forskellige lejligheder, og derved tjente han til fortsat undervisning.

Han var derfra blevet bestemt til en musikers liv og spillede efterhånden ikke kun i Allested og omegn men på det meste af Fyn.

Det kunne godt være et hårdt at være spillemand. I starten af hans karriere foregik transporten baller og fester gerne til fods. Det gik godt for Laurits, så senere kunne han købe sig en cykel. Det var ikke kun violin han kunne spille på, han var også god til at spille på trompet, klaver, kornet, basun og fløjte.

Laurits var blevet til det, man kaldte en landsbyspillemand.

Det gik godt for Laurits, så godt at han i 1932 kunne købe sig en bil. Men da krigen kom, blev bilen klodset op, og cyklen måtte igen tages i brug, men som Laurits har udtalt, var det ikke så galt, for nu kunne han efter en tid igen passe to gode sæt tøj, som han havde hængt væk, fordi de var blevet for små, da han fik bil.

Mødte Carl Nielsen

Laurits kom med i orkestret Fynske Musikanter, og her mødte han folk, som virkelig havde stor betydning for musikken på Fyn. Thorvald Aagaard, som havde startet orkesteret, var også orkesterets dirigent, komponist var han også og har skrevet mange melodier til blandt andet til Jeppe Aakjærs sange.

Efter Thorvalds død blev Laurits koncertmester for Fynske Musikanter.

Engang skulle orkesteret spille i Ryslinge, hvor den kendte komponist Carl Nielsen skulle holde foredrag om musik.

Koncertmesteren var i mellemtiden blevet syg, så Laurits måtte træde til. Det var han ikke så glad ved, da selveste Carl Nielsen sad i salen.

Det gik ikke værre eller bedre, end Carl Nielsen kom op på scenen med sin violin under armen. Laurits trådte straks tilbage, men det var ikke det, Carl Nielsen var interesseret i, han ville bare spille med i orkestret, og det var Laurits glad for. Det var bedre, at han spillede med i stedet for at sidde nede i salen og kunne se og høre hele orkesteret med kritiske ører.

Musikalske børn

Laurits giftede sig den 26. juni 1911, med Karen Marie i Allested kirke. Efter det bosatte de sig i Allested, og det var på det tidspunkt, at han kom til at leve af musikken.

Han begyndte at undervise i musik. Det var især violinspil, han underviste i, men også klaver, trompet og fløjte kunne han tilbyde. Der kom efterhånden elever langvejs fra. Undertiden havde han op til 40 elever, så der var nok at se til, når han også skulle ud at spille om aftenen.

Efterhånden som hans sønner Leo og Henry blev kendte musikere, fik han dem til at give et par numre til elevkoncerterne i Allested Forsamlingshus, hvor eleverne viste deres kunnen frem for familierne. Det blev en så stor succes, at gymnastikforeningen fik den ide at afholde en årlig koncert, hvor Laurits med sit orkester deltog, og hvor de professionelle sønner Leo og Henry, ligesomhttp://ncsrobot1.jf.medier:8080/rc/ døtrene Edith og Ester, som også var professionelle, deltog med deres klaverspil. Det var et tilløbsstykke, og det bredte sig til de omkringliggende forsamlingshuse.

Laurits blev 74 år. Han døde den 28. februar 1960 i Allested. Med hans død var en meget kendt spillemand fra Allested borte, men der er nok i dag nogle, der med glæde husker tilbage på en mand, der med sin livsglæde og gode humør spredte sin musik.

  • fyens.dk