Den midtfynske tækkemand Arne Klüwer har sammen med to andre tækkefirmaer vundet prisen for verdens bedste stråtag 2017.

Gislev: Fra februar til juli 2016 har Arne Klüwer fra Gislev sammen med to andre tækkefirmaer - Kim Andersen APS og Ruud Hemmed Tækkeforening - arbejdet 15 timer om dagen fra mandag til torsdag for at færdiggøre Vadehavscentrets mere end 2500 kvadratmeter stråoverflade. I juli nåede de målet, og for tækningen af det nye Vadehavscenter, som ligger ved Ribe, har de nu vundet titlen verdens bedste stråtag 2017.

Tækkemanden fra Gislev

Arne Klüwer er født og opvokset i Volstrup syd for Ringe.Han bor og har sin virksomhed i Gislev.

Som 24- årig endte han som lærling i et tækkefirma.

Han har været tækkemand i over 30 år.

Han har blandt andet været med til at lægge stråtag på sognegården i Ringe, og derudover tækker han mest hos private.

Tækningen af Vadehavscentret i Vester Vedsted nær Ribe har indtil nu været hans største opgave.

Vadehavscentret har kostet 63 millioner kroner at føre ud i livet.

- Det har været et fedt projekt, som vi hele tiden har været stolte af. Jeg har aldrig tidligere haft et så stort projekt, og jeg får det måske aldrig, fortæller Arne Klüwer.

Ifølge tækkemanden fra Gislev er det masser af hårdt arbejde og en helt ny teknik, der har hevet prisen hjem.

- Vi har tækket lodret, og det er i sig selv ikke så svært, men så har vi også lavet et dobbelt mansard-knæk, som vi nok er de første i verden til at lave, fortæller Arne Klüwer, der har over 30 års erfaring i branchen.

- Vi (Arne Klüwer, Kim Andersen og Ruud Conijn, red.) tog et kursus i Holland for at lære mansard-tænkningen. Og der sagde instruktøren, at det knæk, vi ville lave, ikke kunne lade sig gøre, forklarer Arne Klüwer.

Men med nytænkning formåede tækkemændene alligevel at klare opgaven. Og selvom det har været hårdt, har det, ifølge Arne Klüwer, været det hele værd.

- Vi har virkelig knoklet for det, og det kræver også at man kan sammen, og at alle yder en kæmpe indsats, når man arbejder på så stort et projekt. Det har været alle tiders at være med til.

 

Første pris til Danmark

Prisen blev uddelt på den såkaldte ITS-konference, som står for International Thatching Society, i England. Konferencen fandt sted fra den 18. - 22. september, og her var 40 tækkeprojekter nominerede til den prestigefyldte titel. Omkring 100 deltagere fra de syv ITS-medlemslande, heriblandt Japan, Holland og Sydafrika, stemmer om vinderprojektet, og det er første gang, at Danmark har hevet førstepladsen med hjem.

Og tækkemanden fra Gislev glæder sig allerede til næste udfordrende projekt.

- Det går vældig godt med forretningen, og vi har travlt. Men vi vil gerne have flere spændende projekter. Det er ikke så tit, vi får lov til at lave de her usædvanlige ting (som tækningen af Vadehavscentret, red.), fortæller han.

Vadehavscentret, der ligger i Vester Vedsted nær Ribe, åbnede den 18. oktober 2016.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Gerningsmand stadig på fri fod: Postbud overfaldet i Faaborg

Gerningsmand stadig på fri fod: Postbud overfaldet i Faaborg