Regionsrådsvalg

  • Meningsmåling foretaget af Jysk Fynske Medier før regionsrådsvalget viser, at der stadig er et borgerligt flertal i Region Syddanmark trods svigtende opbakning til Venstre, der mister over fem procentpoint.
  • SF med tidligere udenrigsminister Villy Søvndal som spidskandidat står til at blive valgets vinder med en fremgang på 3,1 procentpoint.

Politik: Venstre står til at få en vælger-lussing af de helt store ved det kommende regionsrådsvalg.

Ifølge en meningsmåling foretaget af Jysk Fynske Medier vil partiet miste hver syvende vælger, mens SF med den tidligere udenrigsminister Villy Søvndal står til at blive regionsrådsvalgets vinder med en fremgang på 3,1 procentpoint.

Det borgerlige flertal med Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance går fra et resultat på 55,6 procent af vælgerne ved valget i 2013 til en tilbagegang til 49,2 procent af vælgerne i meningsmålingen - men står stadig solidt i forhold til en opbakning på 40,9 procent til den røde blok bestående af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

Regionsrådsvalg

21. november i år er der regionsrådsvalg, hvor 41 politikere i Region Syddanmark skal vælges for perioden 2018 til 2021.Ved seneste valg i 2013 blev Venstre med Carl Holst i spidsen største parti med en vælgeropbakning på 35,4 procent.

Siden er Carl Holst gået af som regionsrådsformand og blevet afløst af Stephanie Lose (V).

Ved valget i 2013 fordelte mandaterne sig således: Venstre 15, Socialdemokraterne 12, Dansk Folkeparti 5, Konservative 3, Enhedslisten 2, SF 2, Radikale Venstre 1 og Liberal Alliance 1. 

 

Trods tilbagegang fra 35,4 ved seneste valg til 30,0 procent i målingen mener regionsrådsformand Stephanie Lose (V), at det er et positivt resultat set i lyset af, at tidligere formand Carl Holst (V), der nu er væk, trak næsten 100.000 personlige stemmer ved sidste valg.

Med udsigt til 2,3 procent af stemmerne er Alternativet lige på vippen til et enkelt mandat. Radikale Venstre synes med udsigt til 4,6 procent af stemmerne at være sikker på minimum ét mandat. Blå blok skal således blot have støtte fra et af de to partier for at have flertallet hjemme.

Radikale mod blå

Radikale Venstres spidskandidat, Nils Sjøberg, peger umiddelbart på Stephanie Lose.

- Og det gør vi, fordi vi håber på at få mulighed for at trække Venstre ind mod midten. Jeg synes, at det er lykkedes for Lose at gøre det godt efter Carl Holst. Jeg synes, at hun har markeret sig godt, og derfor vil vi langt hen af vejen fortsætte den politik, som vi regionen har nu. Fordi der er langt hen ad vejen blevet ryddet op i organisationen, og der er virkeligt ført en meget klar økonomisk politik.

Alternativets nuværende regionsrådsmedlem, Andreas Lund Andersen, afviser på forhånd at forholde sig til, hvor partiet vil placere sig.

- Vi tilhører hverken den røde eller den blå blok. Vi er den grønne blok. Og på valgnatten står vi der, hvor vi synes, at Alternativet kan få mest indflydelse med den politik, som vi gerne vil føre i regionsrådet.

Villy Søvndal står med SF til at blive valgtes vinder med fremgang fra 4,5 procent ved valget i 2013 til 7,6 procents opbakning blandt vælgerne i den nye meningsmåling.

Han kalder opbakningen et skulderklap til de nuværende medlemmer af regionsrådet for SF og tilføjer, at hans egen tilstedeværelse formentlig også trækker nogle stemmer.

Det nye parti i Danmark Nye Borgerlige, der står til et pænt resultat i forhold til et kommende folketingsvalg, opnår i Jysk Fynske Mediers meningsmåling blot 0,5 procents opbakning i regionen, hvilket i givet fald vil sende det nuværende regionsrådsmedlem Holger Gorm Petersen ud i kulden ved det kommende valg.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Carl Holst vil spøge under hele valgkampen

Carl Holst vil spøge under hele valgkampen

Analyse: Venstre-nedtur kan have mange fædre

Analyse: Venstre-nedtur kan have mange fædre

Trods vælgerlussing: Lose er positiv overrasket

Trods vælgerlussing: Lose er positiv overrasket