Politik

SF går markant frem i meningsmåling forud for regionsrådsvalget til november. Der er dog stadig lang vej til rødt flertal.

Med udsigten til 7,6 procent af stemmerne ved det kommende regionsrådsvalg står SF til en markant fremgang. Partiet fik 4,5 procent ved valget i 2013.

Fremgangen, der formentlig giver SF tre mandater mod to i dag, ser dog ikke umiddelbart ud til at sikre rød blok den fremgang, som er nødvendig for oppositionen for at sikre sig formandsstolen i Region Syddanmark. Både Enhedslisten og Socialdemokratiet står således uændret i forhold til sidste valg. Dermed ender de tre partier i rød blok på 41 procent af stemmerne. Selv ikke med stemmer fra Radikale Venstre og Alternativet opnår partierne et flertal ifølge målingen.

- Jeg glæder mig over vores fremgang, som er nødvendig for at få et nyt flertal. Men vi er jo afhængige af, hvordan de andre ligger. Det er fint, at vi får et godt valg, men det er nødvendigt med en samlet stærk rød blok. Men så har vi da hvert fald gjort vores, siger Villy Søvndal.

Han ser SF's fremgang som et "stort skulderklap" til de partifæller, der har siddet i regionsrådet i indeværende periode og ifølge SF'eren været meget synlige.

- Og så betyder min tilstedeværelse i al beskeden nok også lidt, tilføjer den tidligere partileder.

 

Langt til flertal

Men kunne man ikke have forventet, at du havde trukket endnu flere stemmer til SF?

- Nej, det mener jeg ikke. Jeg er rigtig glad for at se den fremgang, som SF fortjener. Så kan man gisne om alle mulige ting. Jeg synes, det her er tilfredsstillende. Man kan ikke tillade sig at klage over betydelig fremgang.

Hvad siger du til, at I umiddelbart har langt til rødt flertal?

- Der er jo heldigvis lang tid til valget, og der er fortsat et stort arbejde at gøre. Jeg har aldrig troet, at det bare kom til os. Vi kan gøre meget mere. Vi kaster os ind i valgkampen med alle kræfter og vil være meget synlige i gader, medier og til møder, siger Villy Søvndal.

Siden han meddelte sit kandidatur for et år siden, har han påpeget, at han vil rydde op i regionen efter sager omkring blandt andre tidligere formand Carl Holst.Villy Søvndal understreger, at han også ser frem til at diskutere sundhed med borgerne i valgkampen.

- Sundhedsvæsnet udgør 95 procent af regionens budget, og det er noget, som mange har berøring med. Vi står over for en gigantisk sundhedsudfordring med store folkesygdomme på grund af rygning, overvægt og stres. Det skal vi have styr på, og det vil vi komme med konkrete bud på i valgkampen, siger Villy Søvndal.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Carl Holst vil spøge under hele valgkampen

Carl Holst vil spøge under hele valgkampen

Trods V-lussing: Stadig flertal til blå blok i regionen

Trods V-lussing: Stadig flertal til blå blok i regionen

Analyse: Venstre-nedtur kan have mange fædre

Analyse: Venstre-nedtur kan have mange fædre